VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Aplikace na řezacím plotru

Tento článek je vlastně takovým podrobnějším bratříčkem článku v časopise Švadlenka č. 39 - červen 2014. S jeho redaktorkou - paní Jitkou Chumchalovou jsme se domluvily, že dáme řezacímu plotru práci - necháme ho nařezat aplikace dinosaurů na dinosauří deku, která vychází na pokračování už třetí číslo. A budou to aplikace jak podžehlené, tak nepodžehlené s přídavkem na šev.

Aplikace na řezacím plotru

Samotný článek najdete v časopise, ovšem dnes je výjimečně zde jeho podrobnější verze, která je určena především majitelkám plotrů, které by si chtěly dinosaury vyřezat a nakreslit.

Použité šablony
Tyto šablony zde dáváme ke stažení s laskavým svolením autorky - paní Jitky Chumchalové. Rozhodně nejsou určeny ke komerčnímu použití a je zakázáno jejich další šířeni. Děkujeme za pochopení.

Vyřezávací šablona - dinosaurus 55
Vyřezávací šablona - dinosaurus d44
Vyřezávací šablona - dinosaurus d33
Vyřezávací šablona - dinosaurus d22
Vyřezávací šablona - dinosaurus d1
Vyřezávací šablona - dino - ryba
Vyřezávací šablona - dino - ryba 2x
Vyřezávací šablona - dinosaurus d5
Vyřezávací šablona - dinosaurus d7
Vyřezávací šablona - dinosaurus d11 - kresleni
Vyřezávací šablona - dinosaurus d10 - kreslení
Vyřezávací šablona - dinosaurus d1 - vše
Vyřezávací šablona - dinosaurus d1 - zobák

Postup:

Dinosauři jsou nakreslení ve vektorovém programu Corel Draw. Z něj je třeba je vyexportovat do formátu SVG a tento potom vložit do softwaru pro řezací plotr Brother - http://scanncutcanvas.brother.com/.

Přímo v tomto programu potom určíte, které linky se budou kreslit i řezat a které jenom kreslit.

V programu pro plotr si určíte, které linky se budou kreslit i řezat a které jenom kreslit

První kousky dinosaurů jsme řezali s podžehlením pavučinkou, protože se budou přišívat přímo nažehlené na látku. Z podžehlené látky jsme v případě prvního dinosaura vyřízli čtverec 30x30 cm (stačil by i menší) a přilepili na podložku.

První kousky dinosaurů jsme řezali s podžehlením pavučinkou, protože se budou přišívat přímo nažehlené na látku První kousky dinosaurů jsme řezali s podžehlením pavučinkou, protože se budou přišívat přímo nažehlené na látku

Řezací nůž jsme vyměnili za fixu - vybrali jsme černou, protože přes kresbu se budou nakreslené linky ještě vyšívat ozdobnou nití, není tedy třeba, aby linka zmizela a bylo by spíš problém, kdyby zmizela příliš brzy ;)
Na fotkách nejsou linky moc vidět, ale v reále to bylo výrazně lepší a šilo se podle nich prý krásně.

Řezací nůž jsme vyměnili za fixu - vybrali jsme černou, protože přes kresbu se budou nakreslené linky ještě vyšívat ozdobnou nití Řezací nůž jsme vyměnili za fixu - vybrali jsme černou, protože přes kresbu se budou nakreslené linky ještě vyšívat ozdobnou nití Řezací nůž jsme vyměnili za fixu - vybrali jsme černou, protože přes kresbu se budou nakreslené linky ještě vyšívat ozdobnou nití Když bylo nakresleno, vyměnili jsme fixu za řezací nůž a vyřízli jsme obrysový tvar dinosaura

Když bylo nakresleno, vyměnili jsme fixu za řezací nůž a vyřízli jsme obrysový tvar dinosaura. Opakuju, že to, co se bude kreslit a co se bude řezat je určeno přímo v softwaru, potažmo v řezací šabloně.

Když bylo nakresleno, vyměnili jsme fixu za řezací nůž a vyřízli jsme obrysový tvar dinosaura Když bylo nakresleno, vyměnili jsme fixu za řezací nůž a vyřízli jsme obrysový tvar dinosaura to, co se bude kreslit a co se bude řezat je určeno přímo v softwaru, potažmo v řezací šabloně

Znovu totéž s dalším ptakoještěrem. Tentokrát je asi ta kresba líp vidět.

Znovu totéž s dalším ptakoještěrem. Tentokrát je asi ta kresba líp vidět Znovu totéž s dalším ptakoještěrem. Tentokrát je asi ta kresba líp vidět Znovu totéž s dalším ptakoještěrem. Tentokrát je asi ta kresba líp vidět

Poté přišla na řadu ryba. Fotky s růžovou látkou uvidíte i v časopise.

Poté přišla na řadu ryba. Fotky s růžovou látkou uvidíte i v časopise Poté přišla na řadu ryba. Fotky s růžovou látkou uvidíte i v časopise Poté přišla na řadu ryba. Fotky s růžovou látkou uvidíte i v časopise

Co se týče těch pavučinek - opravdu si na to dejte pozor, různé výrobky na trhu se velmi liší a je vždy potřeba pavučinku nejprve vyzkoušet a najít si na ni správné nastavení plotru, hloubku nože i podložku, na které bude držet "tak akorát". Pavučinku originál Brother, která je u plotru, řežu přímo na středně lepivé podložce a řežu ji bez toho spodního pečícího papíru, protože má tendence se z něj v průběhu řezání odlepovat, zvlášť pokud jsou složitější tvary.
Klasický v čechách prodávaný vliesofix řežu většinou i s tím papírem, protože lepidlo má tendenci zůstávat na podložce a strhnout se z látky. Německou pavučinku jsme řezali včetně pečícího papíru a bylo na celý ten sendvič potřeba výrazně přidat hloubku nože (kolem 4), řezali jsme na hodně lepivé podložce a se zvýšeným přítlakem nože.

Co se týče těch pavučinek - opravdu si na to dejte pozor, různé výrobky na trhu se velmi liší a je vždy potřeba pavučinku nejprve vyzkoušet a najít si na ni správné nastavení plotru, hloubku nože i podložku Co se týče těch pavučinek - opravdu si na to dejte pozor, různé výrobky na trhu se velmi liší a je vždy potřeba pavučinku nejprve vyzkoušet a najít si na ni správné nastavení plotru, hloubku nože i podložku

Jak vidíte na dalších fotkách, nemusíte se omezovat na velikost 30x30 cm. K plotru jde dokoupit podložka 30x60 cm - resp. 12x24 palců. Na ní potom vytvoříte dvakrát tak velké vzory. Tento dinosaurus míří na podhrnutou aplikaci, proto jsme jenom kreslili (kdybychom měli ještě vyřezat s přídavkem na šev, museli bychom ho o kousek zmenšit a to by bylo škoda ;)
Všimněte si na fotkách jak podložka prochází plotrem a postupně se kreslí i její spodní strana.

Jak vidíte na dalších fotkách, nemusíte se omezovat na velikost 30x30 cm. K plotru jde dokoupit podložka 30x60 cm - resp. 12x24 palců Jak vidíte na dalších fotkách, nemusíte se omezovat na velikost 30x30 cm. K plotru jde dokoupit podložka 30x60 cm - resp. 12x24 palců Všimněte si na fotkách jak podložka prochází plotrem a postupně se kreslí i její spodní stranaVšimněte si na fotkách jak podložka prochází plotrem a postupně se kreslí i její spodní strana Jak vidíte na dalších fotkách, nemusíte se omezovat na velikost 30x30 cm. K plotru jde dokoupit podložka 30x60 cm - resp. 12x24 palců

Další kousky určené na podhrnutí jsou zobáky. Tentokrát vzor kreslil čistou míru a řezal s přídavkem na šev látku bez podžehlení.

Další kousky určené na podhrnutí jsou zobáky. Tentokrát vzor kreslil čistou míru a řezal s přídavkem na šev látku bez podžehlení. Další kousky určené na podhrnutí jsou zobáky. Tentokrát vzor kreslil čistou míru a řezal s přídavkem na šev látku bez podžehlení. Další kousky určené na podhrnutí jsou zobáky. Tentokrát vzor kreslil čistou míru a řezal s přídavkem na šev látku bez podžehlení.

Poslední fešák už je taky nakreslený.

Poslední fešák už je taky nakreslený. Poslední fešák už je taky nakreslený. Poslední fešák už je taky nakreslený.

Dinosauři jsou připravení k nažehlení na deku.

Dinosauři jsou připravení k nažehlení na deku Dinosauři jsou připravení k nažehlení na deku

Krásný den

Lenka

VIDEONÁVOD:



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Varianty softwaru Era Stitch
Varianty softwaru Era Stitch
Vybíráte vyšívací program?
shlédnuto: 4743x,
komentářů: 1

Kosmetická taštička
Kosmetická taštička
Kosmetické taštičky jsou v létě potřeba asi nejvíc, protože jeden každou chvíli jezdí k babičce, na dovču, pod stan, ... :)
shlédnuto: 8596x,
komentářů: 6

Recenze Janome MC 8200
Recenze Janome MC 8200
Víme, co prodáváme!
shlédnuto: 7550x,
komentářů: 6

Čeština pro plotry Silhouette
Čeština pro plotry Silhouette
Software na tvorbu vyřezávacích šablon pro plotry Silhouette je nově ČESKY.
shlédnuto: 3546x,
komentářů: 2






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.