VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Jak vyšívat na froté

Autor: Zuzka

Děti dostaly nové - větší postele a stará prostěradla už nestačila. Napadlo mě, že z nich lepší části zrecykluju a ušiju si do modré koupelny modré žínky a houbičky. Navíc mě zajímalo, jak na tu pružnou a chlupatou tkaninu půjde vyšívat.

Žínka

Už dlouho dáváme do naší startovací sady podkladových materiálů i vodou rozpustnou folii Aquina 25. Dnes vám ukážeme na co je dobrá :)

Použité výšivky

Slon

Postup:

Začala jsem tím, že jsem na froté vyšila slona jenom s trhacím podkladem. Ale stalo se přesně to, proč existují rozpustné folie - vylézaly mi smyčky modré ven. Naštěstí prostěradlo je veliké a mohla jsem dělat další pokusy. Podruhé už jsem byla chytřejší - dala jsem tenkou fólii nahoru i dolů. Fólie smyčky froté připlácne a nedovolí jim vyskočit při vyšívání nad vyšívací nit.
Protože to jednostranné froté je poměrně pružné, bylo by dobré dát dolů něco pevnějšího, ideálně rozpustný vliselín pokud ho doma máte. Ale v tomto projektu není rub ani jedné výšivky vidět, takže můžete dát i jakýkoliv nerozpustný trhací. Na fotce vidíte srovnání výšivky bez a s rozpustnou folií.

Při vyšívání na froté jsem dala tenkou rozpustnou folii Folie drží smyčky materiálu u látky a nevyskakují mezi výšivkou Výšivka vypadá o hodně lépe než při vyšívání bez rozpustného igelitu Na fotce vidíte srovnání výšivky bez folie  a s rozpustnou folií.

Koupila jsem si velkou houbičku, kterou jsem rozdělila na půl.

Koupila jsem si velkou houbičku, kterou jsem rozdělila na půl. Koupila jsem si velkou houbičku, kterou jsem rozdělila na půl.

Podle tvaru jsem si vystřihla dva kusy (jeden s výšivkou, druhý bez) a jeden dlouhý pásek široký jako výška houbičky - našívá se mezi dva stejné díly.
Nezapomeňte na přídavky na švy :)

Podle tvaru jsem si vystřihla dva kusy jeden s výšivkou dva kusy podle tvaru houbičky a jeden dlouhý pásek široký jako výška houbičky - našívá se mezi dva stejné díly.

Horní a spodní díl přišijte k pásku tak, aby vznikla jakási rukavice. Nezapomeňte do švů vložit i poutko na pověšení. Na sešití dílů je nejlepší overlock, který pružné látky krásně začistí a nenatáhne švy.

Obráťte do lícu a vložte dovnitř houbičku. Otvor jsem poskládala jako když balím dárky a ručně zašila.
Houbička je hotová.

Horní a spodní díl přišijte k pásku Houbičku vložíme do ušitého sáčku a zavřeme jako když balíte dárečky Nenápadně v ruce sešijte

Na žínku budete potřebovat dva obdélníky 24x26 plus přídavek na švy. Na jednom z nich je výšivka - podívejte se na fotografie jak je pozicovaná. Pokud máte oboustranné froté, obdélník stačí jenom jeden.
Obdélníky přehněte napůl - složené budou mít 24 x 13 cm plus přídavek na švy. Nahoře je podle nějakého talířku zaoblete.

Na žínku budete potřebovat dva obdélníky 24x26 plus přídavek na švy. Obdélníky přehněte napůl - složené budou mít 24 x 13 cm plus přídavek na švy. Nahoře je podle nějakého talířku zaoblete.

Teď každý díl zvlášť sešijeme lícem k sobě a necháme volnou jenom dolní stranu. Vzniknou dvě rukavice. Na fotce vidíte, že to jde šít i klasickým šicím strojem - všechny švy jsou uvnitř, takže stačí nechat asi 1 cm přídavek a párat se to nebude. Tyto dvě rukavice položíme rubem na sebe a nahoře zapošijeme. Je to proto, aby obě vrstvy hezky držely na sobě. Obrátíme nesešitým spodním okrajem do lícu tak, aby výšivka byla nahoře. Je to trochu jako obracet ponožky :)
Zbývá sešít dolní okraj a přišít do něj poutko. Dá se to na klasickém stroji hustým entlem - látku zároveň natahujte, aby se navlnila. Samozřejmě majitelky overlocků budou mít lem o něco hezčí :)

Oba díly sešijeme lícem k sobě položíme rubem na sebe a nahoře zapošijeme k sobě. Potom otočíme výšivkou nahoru do dolního švu nezapomeňte vložit šňůrku na pověšení

Je hotovo. Ještě tip na závěr - pokud budete žínku často věsit na háček, rozmyslete si kterou stranou chcete mít výšivku nahoru nebo zvolte nějakou, která je hezká z obou stran :)

Modrá je dobrá Výšivka na froté U žínky si dejte pozor, jestli bude většinu času viset, je lepší výšivku umístit opačně

Krásný den



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Software Era v češtině!
Software Era v češtině!
Povíme vám jak si software Era přepnout do češtiny.
shlédnuto: 6928x,
komentářů: 15

Era Stitch - videonávod
Era Stitch - videonávod
konečně vám přinášíme slíbené videonávody
shlédnuto: 4797x,
komentářů: 15

Software Era - jak na tvorbu nápisů
Software Era - jak na tvorbu nápisů
... aneb jak podepsat dětem věci na tábor
shlédnuto: 5399x,
komentářů: 5

Software Era Express - české písmo
Software Era Express - české písmo
Návod na tvorbu českých nápisů ve verzi Express. V článku najdete pár tipů i pokud používáte jinou verzi Ery :)
shlédnuto: 8065x,
komentářů: 9






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.