VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Jak vyšívat na trička

Snad každý z nás, kdo máme doma vyšívací stroj, někdy vyšíval na trička. A přitom některé z nich putovaly do koše. Proč? A jak to vyřešit?
Byla bych moc ráda, kdyby se tento článek stal diskusí, kdyby každý z vás přispěl svou zkušeností a svými znalostmi, abychom se navzájem naučili něco nového.

Jak vyšívat na trička

Ozdobit výšivkou levné jednobarevné tričko, to určitě napadne každého, kdo o vyšívacím stroji přemýšlí. Já vám teď napíšu základní postup jak na to a svoje zkušenosti.

Použité výšivky

Marylin - křížková výšivka
Květina žena

Základní postup:

Nejprve musíte tričko vyztužit. Nejde s úspěchem vyšívat přímo na měkkou a pružnou tričkovinu. Nemám úplně dobré zkušenosti ani s nelepicím podkladem - látka na něm pruží a "utíká" před jehlou, pak se tvoří boule a materiál se po vyšití vlní. Takže určitě doporučuju použít nažehlovací podkladový materiál a pokud je gramáž trička malá, nebo je výšivka hustá, je lepší pod to dát ještě jednu vrstvu netkaného podkladového materiálu.

Tričko obraťte do rubu, vyžehlete. Nažehlovací podkladový materiál si střihněte na každé straně aspoň o 2-4 cm větší než rámeček. Nažehlete ho na tričko na místo, kde výšivku plánujete. POZOR: žehlíte z rubu, takže vlevo bude vpravo :)
Máte-li čas, zase nechte vychladnout a potom triko obraťte zpátky do lícu.

Upněte vyšívací rámeček - spodní část dáte dovnitř trika, horní na něj shora zaklapnete.

Rámeček s podkladem umístěte na triko zešikma

Tričko s rámečkem (nebo rámeček s tričkem :)) dáme do stroje. Teď je nejdůležitější triko správně kolem rámečku omotat, aby pod rámečkem nebyla žádná látka, která tam nepatří a která by se vám mohla přišít kam nemá. Takže omotat, můžete to zakolíčkovat třeba kolíčky na prádlo nebo jinými šicími svorkami.

Opatrně odhrňte a zkontrolujte všechny části trika, zda něco nepřešijete. Při vložení rámečku do stroje dejte pozor na všechny části trika, než začnete vyšívat Tričko s rámečkem uchyťte ve stroji tak, aby žádná část nebránila v pohybu rámečku.

Abyste z tohoto projektu měli také nějakou hezkou výšivku, dala jsem tam fungl novou. Je ke stažení ve dvou velikostech (a omlouvám se holkám s malýma rámečkama, ani jedna z nich není 10x10). Je to proto, že by v takhle malé velikosti už nevypadala hezky. Snažila jsem se velikost přizpůsobit obvyklým rozměrům těch větších rámečků a proto je výšivka hezčí, když se vyšije na tričko s rámečkem našikmo, jak to vidíte na fotce.

Právě proto, abych velikost výšivky mohla napasovat na "většinu z vás", prosím vás - vyplňte si ve svém profilu jaký máte stroj a jakou velikost rámečku. Budeme pak moci dělat víc výšivek právě vám na míru :).

Hotová výšivka na triko v detailu. Výšivka je hotová a zešikma vypadá opravdu lépe Můžete sundat rámeček a opatrně odstranit podklad

Červené tričko je hotové. Byla to dětská velikost 136 a rámeček Brother 13x18 cm. Teď ještě černé triko pro maminku a rámeček Brother 16x26 cm. Zase uložíme našikmo, jak vidíte, tak při umisťování si pomáhám i průhlednou folií, kterou byste u rámečku měli mít taky, a na které vidíte odkud kam sahá velikost samotné výšivky. To mi pomohlo dostat horní část výšivky pokud možno doprostřed.

Rámeček dejte opět zešikma, můžete si pomocí šablony vycentrovat výšivku na střed Šablona v rámečku je dobrou pomůckou pro správné umístění výšivky

A zase dáme do stroje a hlídáme jestli někde něco nečouhá a nechce se přišít kam nemá. Někdo z vás na tohle určitě musí mít lepší fintu než já - poraďte!

Triko s rámečkem si ve stroji upněte třeba pomocí kolíčků na prádlo Výšivka ve fázi tvoření Zde vidíte vyčuhovat i podkladový nažehlovací trhací textilní papír

Je vyšito a vy konečně vidíte podkladový materiál na rubu trička, který jsem před vyšíváním zapomněla vyfotit. Je to bílý trhací nažehlovací textilní papír. Trhací u podkladovek znamená, že jdou odtrhnout. Pokud by trhací nebyl, odstřihával by se nůžkami. Není třeba ho vyškubávat celý, stačí po obvodu. Trhejte opatrně, abyste nenatáhli triko.

Podkladový nažehlovací bílý trhací papír zespoda výšivky Spodek výšivky po odtržení podkladového papíru Nádherná hotová výšivka květinové ženy

Ještě poznámka ohledně výběru výšivky: na trička a pružné materiály se víc hodí výšivky, které nejsou ve velkých hustých plochách a které dělají po vyšití tvrdou placku. Existuje i materiál pro alergiky, který se nažehlí zevnitř na výšivku a tvoří měkkou vrstvu, díky které nemůže citlivou kůži dráždit jediná nitka. Hodně se to používá u výšivek metalickou nití. Najdete ho u nás na eshopu zde: Ochranná nažehlovací textilie

Nebojte se toho. Vždycky můžete začít na starých tričkách, ve kterých už nikdo nechodí (jenom si neberte ty extra vytahané - čím větší gramáž tím líp). Můžete na trička vyšívat aplikace nebo klidně i křížkovou výšivku - viz. Marylin :)

Aplikace na dětské tričko s Hello Kitty Hello Kitty aplikace v detailu Tričko s Marylin Křížková výšivka s Marylin na triku

Pro jistotu ještě na závěr zopakuju hlavní myšlenku tohoto článku:
Byla bych moc ráda, kdyby se tento článek stal diskusí, kdyby každý z vás přispěl svou zkušeností a svými znalostmi a dotazy, abychom se navzájem naučili něco nového.

Krásný den
Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Pexeso
Pexeso
Už je pomalu čas šít vánoční dárky :) Šité a vyšité pexeso pro děti, dá se ušít i z látkových tištěných bloků.
shlédnuto: 6669x,
komentářů: 5

Letní deka
Letní deka
letní deka plná aplikací. Patchwork návod na sešívané čtverce a obdélníky, ozdobené letními a dětskými motivy.
shlédnuto: 11198x,
komentářů: 6

Hrnky na tužky
Hrnky na tužky
Znáte to - hrnků na tužky není nikdy dost. A mít na hrnku výšivku, hned se vám líp píše :)
shlédnuto: 4658x,
komentářů: 1

Spadané listí - podzimní dekorace
Spadané listí - podzimní dekorace
Nádherná podzimní dekorace - všechny barvy podzimu můžete mít doma v listí, které vám neuschne.
shlédnuto: 11945x,
komentářů: 6






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.