VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Mincovka

Tyhle malé kapsičky na mince mám moc ráda. Vejdou se i do společenské kabelky nebo do kapsy u riflí, když potřebujete s sebou někam málo peněz v malé peněžence :)
Dají se ušít z barevných látek, koženky nebo třeba z umělé kůže, vždycky budou hezké a upotřebíte jich i víc.

Mincovka

Přiznám se, že je hodně používám i na dovolené, kdy potřebuju s sebou tři různé měny - nějaké české koruny na kafe na české benzince, Eura do Rakouska a kuny v Chorvatsku.

Použité výšivky

Malý motýlek

Postup:

Začneme tvorbou střihu. Připravili jsme pro vás střih ke stažení. Pokud chcete malou mincovku, vytiskněte si střih v původní velikosti (pro kontrolu střih obsahuje měřítko). Střih jsme tvořili tak, že jsme si papír přehnuli napůl, nakreslili jsme tvar mincovky a potom jsme papír přehnuli ještě jednou napůl a obstřihli jsme kolem nakreslené čáry s přídavkem na šev - tím jsme docílili toho, že je střih souměrný. Na šev je už přidáno cca 7 mm, čistou míru vidíte nakreslenou přerušovanou čarou.

Střih jsme tvořili tak, že jsme si papír přehnuli napůl, nakreslili jsme tvar mincovky potom jsme papír přehnuli ještě jednou napůl a obstřihli jsme kolem nakreslené čáry s přídavkem na šev tím jsme docílili toho, že je střih souměrný. Na šev je už přidáno cca 7 mm, čistou míru vidíte nakreslenou přerušovanou čarou.

Mincovku jsme ozdobili výšivkou - pro tento účel jsem připravila novou výšivku malého motýlka. POZOR: výšivka je vytvořená speciálně pro tuto malou velikost, nebude vypadat hezky, když ji zvětšíte.
Celý projekt jsme šili a vyšívali na šicím a vyšívacím stroji Brother NV 955.

Na mincovku vyberte nějakou málo třepivou látku, ustřihněte si z látky kousek o kousek větší, než je vyšívací rámeček (máme rámeček 10x10 cm) a podložte ji podkladovým materiálem. My jsme použili trhací nažehlovací papír. Na černou by byl lepší černý podklad, ale vzhledem k tomu, že mincovka je dvouvrstvá a máte ji zevnitř ještě vypošívkovanou, tak spodní strana výšivky nebude vidět. POZOR: podkladový materiál musí přesahovat kraj rámečku, nestačí látku podžehlit uprostřed pod výšivkou.

Na mincovku stačí kus látky o kousek větší, než je vyšívací rámeček 10x10 cm

Abyste věděli, kam v rámečku přibližně máte motýlka vyšít, je dobré si do střihu vystřihnout okénko podle čisté míry bez přídavků na šev, když toto okénko na látku přiložíte, můžete si krásně rozmyslet kde by měl být motýl vyšitý. V rámečku 10x10 nemusíte výšivku trefit přesně, stačí přibližně, protože kolem je dost látky navíc. Tato fotka je již po vyšití - ilustrační.

okénko vám pomůže trefit vzor na látce

Výšivku v rámečku napozicujte přibližně na místo, kde chcete, aby byla (můžete i zrcadlově převracet nebo otáčet) a vyšijte ji. Vidíte, že tento vyšívací stroj na displayi sice černobíle, ale přeci jenom ukazuje náhled výšivky a vidíte jak motýl vypadá a kde výšivka bude umístěna.

Výšivku v rámečku napozicujte přibližně na místo, kde chcete, aby byla Výšivku motýlka vyšijte Výšivku motýlka vyšijte

Po vyšití vyjměte látku z vyšívacího rámečku, nažehlovací trhací papír odtrhněte (výšivka ho proseká, takže jde lehce odtrhnout).

Vyšitý motýlek Podkladový materiál odtrhněte Podkladový materiál odtrhněte Podkladový materiál odtrhněte

Připravte si střih a látku s výšivkou vystřihněte. Okénko uvnitř střihu vám slouží k tomu, abyste viděli přesně, kde výšivka na mincovce po ušití bude umístěna a tomu můžete přizpůsobit i umístění střihu na látku. Pokud je látka příliš měkká a špatně drží tvar, podžehlete ji oděvním vliselínem. Stejný tvar si připravte i z druhé látky určené na vnitřní stranu mincovky. Opět doporučujeme netřepivou, může být i stejná, jako horní.

z látky vystřihněte tvar mincovky okénko vám pomůže trefit vzor na látce Stejný tvar si připravte i z druhé látky určené na vnitřní stranu mincovky.

Pokud jste mincovku vyšívali a máte kombinovaný šicí a vyšívací stroj stejně jako my, nyní jej přeměňte z vyšívacího na šicí stroj. Sundejte vyšívací modul a vyměňte vyšívací patku za šicí rychloupínací systém. Pokud máte doma kedrovací patku, nachystejte si ji, budete ji potřebovat.

Přeměňte vyšívací stroj zpět na šicí Přeměňte vyšívací stroj zpět na šicí vyměňte vyšívací patku za šicí rychloupínací systém Kedrovací patka

Pásek kedru si našpendlete z lícu kolem celého horního dílu mincovky - kraj kedru ke kraji horního dílu a přišijte ho. Drážka kedrovací patky vede šňůrku kedru a jehla tak může šít velice blízko a přesně. Pokud nemáte kedrovací patku, můžete si pomoct patkou na zipy nebo průhlednou patkou na všívání perel. Dá se to šít i klasickou patkou, ale nedostanete se jehlou tak blízko ke kedru.

Okolo horního dílu našpendlete pásek kedru Prohlubeň v kedrovací patce vede šňůrku kedru Prohlubeň v kedrovací patce vede šňůrku kedru

POZOR: na fotce máme chybu v tom, jak kedr začít a skončit. Původně jsem měla vymyšlené jiné řešení, ale ukázalo se, že lepší bude napojit kedr do "nekonečné" smyčky tak, že začátek a konec přešijete přes sebe do ztracena - viz. následující fotka.

Takto sešijte konce kedru - přes sebe do ztracena.

Nyní spojte všechny vrstvy k sobě. Složte horní vrstvu s našitým kedrem a vnitřní podšívku rubem k sobě - lícovými stranami ven. Sešijte je při kraji. Pokud máte materiál třepivý, je dobré ho nyní při kraji dohromady obentlovat. Tím kraje začistíte. Kdybyste podobným stylem šili větší taštičku, šlo by kraje materiálu začistit šikmým proužkem, ale u titěrné mincovky je to celkem dřina. Proto jsme volili málo třepivý materiál :)

Spojte vrstvy k sobě rubem k sobě složte horní vrstvu s kedrem a vnitřní podšívku sešijte při kraji

Nyní si změřte obvod horní poloviny mincovky a připravte si zip v této délce. Pokud máte nekonečný zip, navlékněte na něj jezdec. Připravte si dva pásky horní látky v rozměru 7x5 cm. Zip si na obou stranách asi 3-4 cm od konce sešijte pevně k sobě, aby se nemohl dál rozepnout. (Zip je ve skutečnosti opravdu černý, ale hodně jsme fotky zesvětlili, aby bylo dobře vidět, kde je šev.)

Připravte si zip v délce horního obvodu mincovky a  dva pásky horní látky v rozměru 7x5 cm. pokud máte nekonečný zip, navlékněte na něj jezdec Oba konce zipu si sešijte asi 3 cm od kraje Připravený zip

Na konec zipu našijte krycí látkový proužek. Potřebujete proužek přišít na konec zipu (fotka 1), takže látku přiložte asi 3 cm od kraje zipu na zip rubem nahoru, druhou přečnívající půlku krycího proužku látky přeložte okolo zipu zezadu - zip krycím proužkem obalíte. Látku k zipu přišijte ji asi 1 cm od kraje - v místě, kde je zapíchnutý špendlík.

Konce zipu obalíme látkovými lůžky proužek látky přiložte asi 3 cm od kraje a zip do něj obalte. Šijte v místě špendlíku

Za švem zip ustřihněte a látku obraťte do lícu. Totéž udělejte na druhé straně zipu.

Po přišití zbytek zipu odstřihněte Po přišití zbytek zipu odstřihněte látku otočte lícem ven.

Nyní zip našpendlete na horní polovinu mincovky. Je dobré si u zipu i u mincovky vyznačit střed (nejjednodušší je přehnout zip napůl a zapíchnout si špendlík do poloviny, totéž s mincovkou). Potom zip na mincovku našpendlete tak, aby seděl střed na střed. Je dobré začít špendlit od středu ke krajům. Zip našpendlete jezdcem dolů na líc mincovky s kedrem, kraj zipu na kraj mincovky.

Zip našpendlete na mincovku jezdcem dolů Naměřte si střed zipu a střed mincovky, zapíchněte do nalezeného středu špendlík Složte středy k sobě a od středu postupně špendlete ke krajům. Složte středy k sobě a od středu postupně špendlete ke krajům.

Našpendlený zip přišijte.

Sešijte zip s mincovkou napřed na jedné straně

Po přišití jedné strany zipu zip rozepněte a přišijte ho i k druhé straně mincovky.

Potom zip rozepněte a sešijte i druhou stranu zipu s mincovkou Potom zip rozepněte a sešijte i druhou stranu zipu s mincovkou Sešitá mincovka - stačí protočit do lícu

Teď už stačí obrátit otevřeným zipem do lícu a máte hotovo.

Hotová mincovka Hotová mincovka Hotová mincovka

krásný den
Lenka


Klíčová slova:

návod, projekt, mincovka, taštička

Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Výměna zipu u sukně
Výměna zipu u sukně
Společenská sezóna je už v plném proudu, takže pro vás dnes máme návod na to, jak si u sukně vyměnit skrytý zip.
shlédnuto: 3464x,
komentářů: 0

Obal na mobil nebo kapsička se zipem na cokoliv
Obal na mobil nebo kapsička se zipem na cokoliv
Postup šití můžete použít prakticky na jakoukoliv velikost - šila jsem takto obal na 17-ti palcový velký notebook, malou kapsičku na USB flešky.
shlédnuto: 9029x,
komentářů: 3

Svítící domečky
Svítící domečky
Nejen vánoční dekorace, která vykouzlí kouzelnou atmosféru
shlédnuto: 5263x,
komentářů: 2

Výzdoba oken školy
Výzdoba oken školy
S plotrem se dá kouzlit i ve škole. Specielně, když máte vyřezat vánoční výzdobu do 20 oken
shlédnuto: 5871x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.