VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Opravy oděvů - Zmenšení trička

Taky máte doma spoustu triček, které mají špatnou velikost? Já jsem se pružným materiálům dlouho vyhýbala, moje práce s tričkem končila tím, že jsem na něj něco vyšila :)

Ale člověk se pořád učí a i já jsem překonala svoje obavy z overlocku a coverlocku. Budu do toho postupně pronikat a ukážu vám to taky krok za krokem :)

Opravy oděvů - Zmenšení trička

Overlock - coverlock:

Nejprve si pojďme vysvětlit co je to overlock a coverlock a jak se liší.

Overlock

Overlock je speciální šicí stroj, který umí šít 2 - 4 nitěmi je to naprosto odlišný typ stroje od klasických šicích strojů. Připomínám, že klasické šicí stroje mívají tzv. "overlockový steh". To se ale opravdovému overlocku ani zdaleka nevyrovná - je to pouze steh, který v jednom kroku sešije a obšije, nicméně nikdy nebude tak pružný, jako opravdový overlock. Jestliže tedy v Lidlu mají v akci "šicí stroj s overlockem", nenechte se nachytat ;)

Overlockový steh vypadá takto a při šití můžete mít zapnutý ořezový nůž, který těsně před šitím látku teprve ustřihne, takže vám stačí si střih nakreslit.

overlockový steh overlockový steh overlockový steh

Coverlock

Další typ stehu je tzv. pokrývací steh - nebo také coverlockový steh. Na tento typ stehu obyčejný overlock nestačí, protože ho neumí. Potřebujete buď samostatný coverlock, nebo kombinovaný over- i coverlock. Ten jsme si vzali na otestování - konkrétně Merrylock MK 3050 CL.

řetízek coverlockový steh pokrývací steh

Spousta z vás řeší, zda si koupit samostatný overlock a samostatný coverlock nebo jeden stroj - kombinovaný. Takže si pojďme tyto dvě varianty srovnat:

Výhody kombinovaného stroje

  • cenově to vychází plus mínus stejně, kombinovaný Merrylock MK 3050 CL je asi o 250 Kč levnější, než když koupíte dva stroje samostatně - je to počítané na nejlevnější dobré stroje - overlock Brother 1034 a coverlock Merrylock MK 3040

  • úspora místa. Pokud máte omezený prostor, určitě oceníte stroj 2 v 1

  • samostatný coverlock ani overlock nikdy nebude umět 4 a 5-nitné bezpečnostní zajišťovací stehy, které máte např. na riflích. Tyto stehy totiž spojují obě technologie - over i cover.

bezpečnostní zajišťovací steh

Výhody dvou samostatných strojů

  • možnost kupovat postupně

  • máte navlečené a připravené k šití dva stroje (pokud na ně máte místo na stole a neschováváte je do skříně)

Stroj pracuje se čtyřmi nitmi.

Máme tedy kombinovaný over + coverlock značky Merrylock MK 3050 CL. A jdeme navlékat. Přiznám se, že napoprvé jsem si to nechala ukázat, ale velice brzy jsem zjistila, že na tom nic složitého není. Horní nitě vedete jednoduše podle barev, u spodních nití mi manžel ukázal, jak pracují navlékače nití do spodních kličkařů a pak už to šlo jako po másle.
Je fantastické, že stroj si sám nastaví napětí všech nití pro každý steh a vy nemusíte ladit pět nití :)

Mám navlečený overlockový steh a jdu stříhat tričko. Při revizi skříně jsem našla jedno svoje staré tričko z devadesátých let, kdy jsme všichni nosili velikost XL (pamatujete ;). Bylo mi líto ho vyhodit, ale moje dcera by tu velikost rozhodně nerozchodila ;). Vzala jsem jedno z jejích triček a pustily jsme se s kolegyní Zuzkou do zmenšování (on člověk sám sebe při práci špatně fotí, takto krásně uvidíte co se kde dělalo ;)

Při revizi skříně jsem našla jedno svoje staré tričko z devadesátých let, kdy jsme všichni nosili velikost XL Vzala jsem jedno z malých triček a pustily jsme se s kolegyní Zuzkou do zmenšování (

Protože jsme měli hodně látky navíc, nebylo potřeba staré švy párat - stačilo je odstřihnout kousek vedle.

nebylo potřeba staré švy párat - stačilo je odstřihnout kousek vedle. nebylo potřeba staré švy párat - stačilo je odstřihnout kousek vedle. nebylo potřeba staré švy párat - stačilo je odstřihnout kousek vedle. Rozstříhly jsme tričko tak, aby zůstaly v celku jenom náramenice a výstřih.

Rozstříhly jsme tričko tak, aby zůstaly v celku jenom náramenice a výstřih.

Rozstříhly jsme tričko tak, aby zůstaly v celku jenom náramenice a výstřih. ještě ustřihnout rukávy Rozstříhly jsme tričko tak, aby zůstaly v celku jenom náramenice a výstřih.

Teď přišla na řadu výroba nového střihu v menší velikosti. Pro začátek jsme zůstaly u klasického T střihu bez nějakých projmutých průramků nebo pasu. Obyčejné "Téčko". Podle malého trička jsme si namalovaly budoucí triko s přídavkem na švy.

Teď přišla na řadu výroba nového střihu v menší velikosti. Pro začátek jsme zůstaly u klasického T střihu bez nějakých projmutých průramků nebo pasu.

Rukávy jsme taky nechali ve tvaru čtyřúhelníku podle původních, jenom jsme je zmenšili. Je lepší rukávy střihnout mimo původní zašitý vnější lem a nebo ho vypárat a znovu sešít až po sešití rukávu, bude líp začištěný.

Rukávy jsme taky nechali ve tvaru čtyřúhelníku podle původních, jenom jsme je zmenšili. Rukávy jsme taky nechali ve tvaru čtyřúhelníku podle původních, jenom jsme je zmenšili. Je lepší rukávy střihnout mimo původní zašitý vnější lem a nebo ho vypárat a znovu sešít až po sešití rukávu

Druhý rukáv střihněte jednoduše podle prvního, aby byly stejné.

Druhý rukáv střihněte jednoduše podle prvního, aby byly stejné. Druhý rukáv střihněte jednoduše podle prvního, aby byly stejné.

Budeme i zkracovat délku, takže jsme triko dole zkrátili. Zase počítejte poměrně velký přídavek na začištění.

Budeme i zkracovat délku, takže jsme triko dole zkrátili.

Výsledné nastříhané díly vypadají takto:

Výsledné nastříhané díly vypadají takto:

Začly jsme přišitím rukávů - pohlídejte si střed rukávu a ramenní šev. Sešpendlily jsme si to a sešily jsme šev 4-nitným overlockovým stehem.

Začly jsme přišitím rukávů - pohlídejte si střed rukávu a ramenní šev. Sešpendlily jsme si to a sešily jsme šev 4-nitným overlockovým stehem. Stroj pracuje se čtyřmi nitmi.

Stroj pracuje se čtyřmi nitmi. Nitě u overlockových stehů docela rychle mizí a je důležité mít všechny čtyři stejné kvality. Tady vidíte detail stehu.

Nitě u overlockových stehů docela rychle mizí a je důležité mít všechny čtyři stejné kvality Stroj pracuje se čtyřmi nitmi. Tady vidíte detail stehu.

Pokračujeme sešitím bočních stran až ke konci rukávů.

Pokračujeme sešitím bočních stran až ke konci rukávů. Pokračujeme sešitím bočních stran až ke konci rukávů. Pokračujeme sešitím bočních stran až ke konci rukávů.

A teď ten důvod, proč máme kombinovaný stroj. Potřebujeme začistit spodní lem trička, takže stroj převlékneme a rychlou konverzí z něj vyrobíme coverlock. Vidíte, že šijeme dvěma nitěmi shora a jednou zdola.

A teď ten důvod, proč máme kombinovaný stroj. Potřebujeme začistit spodní lem trička stroj převlékneme a rychlou konverzí z něj vyrobíme coverlock stroj převlékneme a rychlou konverzí z něj vyrobíme coverlock Vidíte, že šijeme dvěma nitěmi shora a jednou zdola.

Steh možná na fotce nebude dobře vidět, takže se podívejte na schéma jak vypadá. A je hotovo :)

Steh možná na fotce nebude dobře vidět A je hotovo :)

Tričko jsme úspěšně zmenšili, já jsem se přestala bát navlékání tolika nití a ode dneška už nebudu muset vyhazovat spoustu oblečení, které je dětem třeba malé, protože ho budu umět upravit. Někdy příště si ukážeme i zvětšování - nebo prodlužování a práci s přídavnými patkami.

Krásný den
Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Patchworkový polštář s prošíváním bavlnkou
Patchworkový polštář s prošíváním bavlnkou
Technika prošívání patchworkových vzorů bavlnkou - Bobbin work mě opravdu chytla. Polštář získá zvláštní vintage nádech.
shlédnuto: 25586x,
komentářů: 10

Mikulášské pytlíky pětkrát jinak
Mikulášské pytlíky pětkrát jinak
S řezacím plotrem se moje kreativní možnosti dost rozšířily. Tento článek je složen z různých technik - vyšívání, nažehlování, aplikace, barvení textilu.
shlédnuto: 9431x,
komentářů: 6

Řezací plotr - jak jsme polepili výlohu
Řezací plotr - jak jsme polepili výlohu
máme pro vás krásné vyřezávací šablony hvězdiček a vloček a návod jak si vlastními silami udělat krásnou výlohu nebo okna
shlédnuto: 5170x,
komentářů: 4

Vánoční ubrus - štola
Vánoční ubrus - štola
Je čas na šití vánočních dekorací a vánočních dárků. Jedním z nich se může stát náš vánoční ubrus.
shlédnuto: 10417x,
komentářů: 11






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.