VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Patchworkový polštářek s výšivkou

Před prázdninama jsem šila polštářek Janičce. Kuba se okamžitě hlásil, že chce taky. Dokonce si polštářek i namaloval (vidí mě tu kreslit si do čtverečkovaného sešitu patchworkové vzory, takže se pak chytají i oni :)

Největší odměna pak byla, když polštářek viděl a řekl "Mami přesně takhle jsem si to představoval." :)

Patchworkový polštářek s výšivkou

Použité výšivky

Štěně
Roh - smyčky

Postup:

Do rámečku upněte bílou látku podloženou Novofixem. Látka by měla mít rozměry aspoň 25x25 cm, aby se vám pak dobře trefoval střed výšivky na střed čtverce, který z toho budete řezat.
Pro začátečníky: výztuha musí být zespodu přes celý rámeček, nestačí jenom pod budoucí výšivkou. Na tuto výšivku by nestačil trhací papír, chce to netkanou textilii s vyšší gramáží.

Do rámečku upněte bílou látku podloženou Novofixem. výztuha musí být zespodu přes celý rámeček, nestačí jenom pod budoucí výšivkou.

Výšivka je trochu zapeklitá v tom, že má hodně barev - tedy odstínů. Je jenom na vás, kolik barev použijete, odstíny jsem tam nechala, abyste si mohli udělat psa přesně podle svých představ a vůbec nevadí, když budou uši stejnou barvou jako uši.

Je jenom na vás, kolik barev použijete

Je vyšito.
Pro začátečníky: vidíte, že černá barva udělala na horní straně výšivky přejezdy, které nevypadají hezky. Nebojte se, nit je před a po přejezdu zapošitá, takže můžete tyhle nitky v klidu odstřihnout nůžkama. Ze zadní strany výšivky vidíte, že barevné nitky jsou přetažené až dozadu. To je také správně, je důležité, aby spodní bílá nit nevylézala na horní straně a jestli je kousek barevné dole, tím líp :)
Napětí spodní nitě se utahuje speciálním cívkovým pouzdrem, pokud váš stroj má pouze jedno cívkové pouzdro a je šicí i vyšívací, pak určitě doporučuju dokoupit druhé cívkové pouzdro, to víc utáhnout a používat ho na vyšívání. Vyplatí se to!

černé nitky můžete klidně odstřihnout nůžkama, jsou zapošité Zezadu by měla kousek vylézat barevná nitka. Výšivku opatrně vyžehlete a zastřihněte na čtverec 20x20cm

Výšivku je potřeba vyžehlit (opatrně, aby se vám výztuha nezdrcla) - klidně ji obstřihněte kolem výšivky. Potom uřízněte čtverec 20x20 cm tak, aby pes byl uprostřed. Dobře se to dělá s patchworkovým pravítkem. Mám vzor naskládaný na koberci - zdá se to, že to nemůže jít sešít, ale hodně toho půjde do švů.

Rozměry i s přídavkem na 1/4 palcový šev:
- čtverec se psem 20x20 cm
- z každé barvy střihněte pruhy každý jednou o rozměru 12,5x5cm a 9x5cm a o rozměru 17,5x6cm a 22 x6cm
- z bílé pruhy 2x o rozměru 35x5cm a 2x o rozměru 28x5cm a čtyři čtverce 5x5 cm

Pokud budete stříhat stejně jako já a šít 1/4 palcové švy, vyjde vám přesně quiltovací výšivka.

Naskládané látky vypadají, že nepůjdou sešít, ale nebojte Takovéto pruhy potřebujete čtyřikrát

Vzor se šije od středu a postupně se obaluje. Nejdřív si sešijte bílé čtverečky s barevnými pruhy a potom to celé našijte na středový čtverec s výšivkou.

Sešívat začneme od středu. Sešijte si pruhy uprostřed s bílým čtverečkem Potom je našijte na středový čtverec

Následuje přišití bílých pruhů. Nejprve kratší, potom delší.

V dalším kroku to obšijte pruhem bílé Přišijte nejprve kratší, potom delší pruhy

Nakonec širší pruhy. My je máme široké 6 cm, vy můžete dát ještě víc - polštář pak bude výraznější, ale i větší. Náš je 40x40 cm.

Sešijte k sobě barevné pruhy a našijte je znovu na vzor. z rubu horní strana je sešitá takto vypadá z rubu

Zadní stranu jsme udělali ze čtverců ve stejných barvách, jako nahoře. Polštář pak vypadá hezky i z boku. V půlce mezi barvami má skrytý zip. Dejte si pozor, abyste barvy sešili zrcadlově, protože budou vzadu.

sešitá zadní strana musí být zrcadlově k přední straně Uprostřed je díra, kam vsadíme zip

Zip jsme použili metrážový. Navlékněte si jezdec, zip našpendlete a přišijte.

Zip našpendlete a přišijte zipovou patkou Zip je prošitý a zadní díl hotový skrytý jezdec ze zadního dílu sotva vykukuje

Horní stranu polštáře můžete ještě podložit termolínem, prošít ve švech kolem středového čtverce a při okraji, aby byly vrstvy spojené. Dívám se tu ve fotogalerii na ty vaše nádherné výtvory a tak se nedivte, že mi to nedalo, a polštářek je ještě proquiltovaný. Jestli si ale myslíte, že už jsem se naučila volně prošívat, tak vás asi zklamu. Sem zatím moje šikovnost nesahá.

horní stranu podložte termolínem a prošijte ve středovém čtverci a při okraji Polštářek budeme ještě quiltovat

Nám kopytům pak nezbývá, než si quiltovací vzor udělat v počítači a nechat to vyšít vyšívákem. Mám na to trik: vzor si vyfotím i s pravítkem, abych pak v softwaru Era mohla obrázek zpracovat v přesné velikosti, pak už jen na vyfocenou předlohu vymyslím nějaký prošev a pomocí dotykového pera vzor nakreslím. Pokud vás to bude zajímat, věnuju tomu někdy samostatný článek. Kreslení perem dělá prošití takové přirozenější, je křivé, ale přesto zdaleka ne tolik, jako kdybych to šila fakt ručně :)

Nemusíte chytit přesnou pozici, ale důležité je mít správně kolmice. Pomocí průhledné folie, která patří k vyšívacímu rámečku to jde docela dobře.

Důležité je vzor správně napozicovat. Pomocí průhledné folie, která patří k vyšívacímu rámečku to jde docela dobře. Nemusíte chytit přesnou pozici, ale důležité je mít správně kolmice. Po vyšití prvního vzoru výšivku ve stroji otočím o 90 stupňů, napozicuji další čtvrtinu a zase dám vyšít. Tento konkrétní vzor jsem pozicovala asi 2 milimetry od bílého rohu.

Po vyšití prvního vzoru výšivku ve stroji otočím o 90 stupňů Po vyšití prvního vzoru výšivku ve stroji otočím o 90 stupňů Po vyšití prvního vzoru výšivku ve stroji otočím o 90 stupňů Tento konkrétní vzor jsem pozicovala asi 2 milimetry od bílého rohu.

Tak takto quiltuje vyšívák :)

Takto vypadá prošitá horní strana prošívání vyšíval vyšívací stroj Quiltovací výšivka Kulaté prošití kolem psa

Sešijte přední a zadní díl k sobě (horní díl můžete ještě podložit látkou, která pak bude uvnitř polštáře. Nechte si rozevřený zip, polštář obraťte, vyžehlete a ještě jednou obšijte asi 1 cm od okraje. Vytvoří se tím výraznější lem.

Přední a zadní stranu dejte lícem k sobě a sešijte dohromady obraťte a prošijte okolo asi 1 cm od kraje zadní strana

Zbývá naplnit, rychle vyfotit dokud svítí sluníčko a pak už pejsek spěchá do postýlky za Kubíkem :)

Zbývá naplnit a vyfotit patchworkový prošívaný polštářek polštářek s pejskem
polštářek pro děti dětský polštářek

Krásný den
Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Vaše fotografie k projektu



Další nápady, návody, projekty:

Redwork - obal na knihu receptů
Redwork - obal na knihu receptů
Redwork - červené (nebo jednobarevné) výšivky jsou čím dál populárnější. Ušijte si tento kouzelný obal na kuchařku!
shlédnuto: 15247x,
komentářů: 18

Sedák na křeslo
Sedák na křeslo
Tento potah na zahradní křeslo vznikl také původně jako vzorek pro ukázku prošívání na výstavě PPM.
shlédnuto: 5317x,
komentářů: 1

Richelieu výšivky
Richelieu výšivky
Vyšívací stroje zvládnou i Richelieu výšivky jako od babičky.
shlédnuto: 11732x,
komentářů: 5

Zarážka do dveří
Zarážka do dveří
Bouchají a zavírají se vám dveře průvanem? Poradíme vám, jak to vyřešit.
shlédnuto: 4859x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.