VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Podkafíčka s šicím kružítkem

Tentokrát projekt, na který nepotřebujete vyšívací stroj! Stačí vám udělátko, kterému se říká šicí kružítko :) ... ukážeme vám, jak ho můžete využít, je to opravdu krásná pomůcka.

Podkafíčka s šicím kružítkem

Taky byste rádi měli krásně kulatá podkafíčka a neradi se trápíte s šikmým proužkem? Ukážeme vám jak na to.

Šicí kružítko:

Dnes bychom vám s kolegyní Zuzkou rády přestavily šicí kružítka. Existují pro různé značky strojů, já mám Brother, takže mám šicí kružítko Brother, sada obsahuje šicí kružítko, šablonu a dvě patky - pro našívání provázků a pro našívání proužku.
Kružítka se montují různě - Janome kružítka se dávají místo průhledné destičky na cívce spodní nitě, u Brotheru nebo Berniny se zafixují za zářezy ve stehové desce a připevní se šroubkem na stehovou desku. Kružítko má po 5 mm aretační zářezy, ve kterých se zafixuje a vy šijete v přesném poloměru. Na místo, kde vidíte červeně vyznačenou dírku se zapichuje bodec, který tvoří střed kruhu.

sada obsahuje šicí kružítko, šablonu a dvě patky - pro našívání provázků a pro našívání proužku zafixují za Kružítko se zasekne za zářezy ve stehové desce a připevní se šroubkem na stehovou desku. Kružítko má po 5 mm aretační zářezy, ve kterých se zafixuje a vy šijete v přesném poloměru.

Důležitá je příprava látky. U všech ozdobných stehů byste správně měli mít látku podžehlenou nějakým stabilizačním materiálem, který ji zpevní. U spousty ozdobných stehů se stroj vrací a mohl by při zpátečním chodu měkkou látku sežmolit.
My jsme látku podžehlili trhacím textilním papírem, který po vyšití můžeme odtrhnout. Můžete také použít jakékoliv vliselíny a podobně.

Látku podžehlete stabilizačním materiálem.

Na podžehlené látce si zvolíte střed, na kružítku si nastavíte poloměr šití a látku pomocí bodce připevníte ve středu otáčení na kružítko.

Na podžehlené látce si zvolíte střed, na kružítku si nastavíte poloměr šití

A můžete začít šít. Abychom kružítko vyzkoušeli, vzali jsme si různé barvy nití a zkoušeli jsme kroužit :) Kružítko udržuje přesnou vzdálenost šití od středu, takže není problém se na milimetr trefit na začátek a budete mít dokonalé kruhy!
Jediná záludnost je v tom, že se vám nemusí trefit konec ozdobného stehu na jeho začátek. Vidíte i na našem vzorku, že občas je poznat, kde jsme začali. Tento problém má ale jednoduché řešení! Ke kružítku dostáváte i šablonku, podle které můžete potom použitý steh zkrátit nebo prodloužit tak, aby jste se trefily. Kdo nechce počítat, může mít testovací látku, kde velikost stehu vyzkouší a případně ho zmenší nebo zvětší. Pokud nemáte nastavitelnou délku stehu, doporučím vám steh, který se nepotká použít v jiném poloměru kroužení, kde už může sedět na chlup! Stačí zkoušet :)

Kružítko udržuje přesnou vzdálenost šití od středu, takže není problém se na milimetr trefit na začátek a budete mít dokonalé kruhy! Abychom kružítko vyzkoušeli, vzali jsme si různé barvy nití a zkoušeli jsme kroužit

Podkafíčka:

Vraťme se ale k našemu projektu podkafíček! Všechno je postaveno na jednoduchém triku, který nám už představila Marta Dupkalová ve svém projektu podkafíček šitých na vyšívacím stroji. Pokud vyšívák nemáte, můžete prakticky totéž zvládnout i s klasickým strojem!

Určitě jste si jako děti hrály s kružítkem na papíře a zkoušeli, co protnuté kružnice vyčarují za tvary. Jedním z nich je květina, která se objevuje na našich podkafíčkách. Začneme s tím, že potřebujete na látku vyznačit kruh o zvoleném poloměru. Jedna varianta je sehnat si klasické kružítko a na látku vyznačit nějakou mizící fixou kruh. Zuzka ale přišla s jednodušším nápadem. Jednoduše kruh na látku prošijeme bílou nití. Bílá na bílé šitá rovným stehem téměř zaniká (možná sami hledáte, cože to na fotkách vlastně je ;), v detailu nakonec vypadá, že je tam schválně, aby zdobila a můžete si tento kruh ušít i schválně kontrastní nití ozdobným stehem, bude to také vypadat zajímavě - pokusům se meze nekladou :)

Jednoduše kruh na látku prošijeme bílou nití. Bílá na bílé šitá rovným stehem téměř zaniká (možná sami hledáte, cože to na fotkách vlastně je ;)

Nyní máme ušitý kruh bílou nití (nebo vyznačený mizící fixou). Kamkoliv na obvod kruhu zapíchněte bodec. Neměňte poloměr kružítka, stále šijeme stejným poloměrem! Tentokrát budete šít jenom třetinu kruhu, už barevnou nití a ozdobným stehem. Začnete šít na vyznačeném kruhu a skončíte také na vyznačeném kruhu.

Kamkoliv na obvod kruhu zapíchněte bodec. Neměňte poloměr kružítka, stále šijeme stejným poloměrem! Ušijte třetinu kruhu barevnou nití a ozdobným stehem Ušijte třetinu kruhu barevnou nití a ozdobným stehem
Ušijte třetinu kruhu barevnou nití a ozdobným stehem

Nyní musíme bodec přesunout na další místo. My jsme vyměnili nit druhou barvu a bodec jsme zapíchli na konec ušitého oblouku. Takto postupně pokračujete, až máte ušitou celou kytičku. Je lepší první kytku zkusit jednobarevnou a až potom se pustit do dvoubarevné. Mohli byste i každý oblouk udělat jinou barvou :)

Nyní musíme bodec přesunout na další místo. Takto postupně pokračujete, až máte ušitou celou kytičku.

Velikost si můžete zvolit podle velikosti vaší čajové konvice, my jsme měli:
Na velkou kytku na podložku na konvici jsme šili s poloměrem 8,5 cm.
Malá kytička na malé podkafíčko je šitá s poloměrem 5 cm.
Druhé malé podkafíčko je vyšité dvěma kroužky s poloměry 3,5 a 4,5 cm.

Malá kytička na malé podkafíčko je šitá s poloměrem 5 cm Druhé malé podkafíčko je vyšité dvěma kroužky s poloměry 3,5 a 4,5 cm.

Teď musíme kolem vyšitého kolečka udělat horní hnědou obrubu. Potřebujete kruh hnědé látky o velikosti budoucí prostírky. Abychom dobře trefili střed, přišijeme to rubem nahoru, tzn. si naskládejte hnědou látku lícem dolů(zase je dobré ji zpevnit výztuhou), na ni bílou vyšitou látku lícem dolů. Na bílé dobře vidíte střed, takže se vám to bude dobře upevňovat.

naskládejte hnědou látku lícem dolů, na ni bílou vyšitou látku lícem dolů Na bílé dobře vidíte střed, takže se vám to bude dobře upevňovat.

Jestliže vyšitý vzor má 8,5 cm průměr, tak hnědou látku budeme přišívat ve vzdálenosti 10 cm od středu a celkový poloměr bychom chtěli 12 cm, tzn. potřebujete 12,5 * 2 = 25 cm kruh nebo čtverec hnědé látky. Ušijte dva kruhy rovným stehem - jeden ve vzdálenosti 10 cm a druhý 12,5 cm od středu. Prostírka bude nakonec mít poloměr jenom 12 cm, toho půl centimetru navíc tam máte proto, aby se hnědá látka s bílou spojila a výsledný šev nebyl z venku vidět. Po celkovém sešití budete tento vnější kruh párat. Pokud máte hnědou látku pevnou, lze ho vynechat úplně.
Malá podkafíčka jsme přišívali 5,5 a 7,5 cm od středu.

Ušijte dva kruhy - sešijte látky k sobě Ušijte dva kruhy - sešijte látky k sobě

Sešité díly vemte a ve vnitřním kruhu vystřihněte hnědou látku. Chce to začít opatrně, protože bílá vám tam musí zůstat netknutá :) Hnědé kolo můžete využít na menší podkafíčka.

Sešité díly vemte a ve vnitřním kruhu vystřihněte hnědou látku. Sešité díly vemte a ve vnitřním kruhu vystřihněte hnědou látku. Sešité díly vemte a ve vnitřním kruhu vystřihněte hnědou látku.

Vykoukla nám vyšitá květina. Látka je ale odstřižená a je potřeba zapravit.

Vykoukla nám vyšitá květina. Vykoukla nám vyšitá květina. Látka je ale odstřižená a je potřeba zapravit.

Na začištění zase použijeme kružítko. Můžete zvolit buď hustý entl nebo některý ze začišťovacích stehů. Nám se nejvíc líbil stejný steh, jako jsme použili na vyšívání, jenom jsme ho víc zhustili.

Na začištění zase použijeme kružítko. Na začištění zase použijeme kružítko. Můžete zvolit buď hustý entl nebo některý ze začišťovacích stehů. Můžete zvolit buď hustý entl nebo některý ze začišťovacích stehů.

Zbývá přichystat zadní stranu. Na ni potřebujete dva obdélníky, ze kterých ušijete čtverec velikosti prostírky nebo podkafíčka tak, že díly sešijete k sobě tak, aby uprostřed šla po přišití lehce vypárat díra na obrácení.

Zbývá přichystat zadní stranu. Na ni potřebujete dva obdélníky, ze kterých ušijete čtverec velikosti prostírky díly sešijete k sobě tak, aby uprostřed šla po přišití lehce vypárat díra na obrácení.

Zase naskládejte vrstvy - nejprve výztuha (dali jsme Ronopast lepivou stranou dolů, na to díl s kytkou lícem nahoru a na něj zadní stranu lícem dolů. Všechno jsme upevnili na trn a sešili posledním kruhem - prostírku 12 cm a podkafíčka 7 cm.

Zase naskládejte vrstvy - nejprve výztuha na to díl s kytkou lícem nahoru na něj zadní stranu lícem dolů Všechno jsme upevnili na trn a sešili posledním kruhem - prostírku 12 cm a podkafíčka 7 cm.

Když máme sešito, můžete obstřihnout celé kolo asi 1 cm od švu a rozpárnout nachystanou díru v sešitém zadním dílu.

Všechno jsme upevnili na trn a sešili posledním kruhem Když máme sešito, můžete obstřihnout celé kolo asi 1 cm od švu rozpárnout nachystanou díru v sešitém zadním dílu.

Aby prostírka šla hezky otočit, musíte odstranit všechen přebytečný materiál. Zjednodušeně řečeno cokoliv je bílé, můžete odstřihnout hned za švem, obě hnědé látky ale musí zůstat, těm udělejte jenom nástřihy.

Aby prostírka šla hezky otočit, musíte odstranit všechen přebytečný materiál. obě hnědé látky ale musí zůstat, těm udělejte jenom nástřihy.

Otočte, vyžehlete, ručně zašijte díru po otáčení.

Otočte, vyžehlete, ručně zašijte díru po otáčení. Otočte, vyžehlete, ručně zašijte díru po otáčení.

A je hotovo. Zbývá uvařit kafe :)

Podkafíčka Šicí kružítko a podkafíčka Podkafíčka Podkafíčka

Krásný den

Lenka

PS: pokud vás šicí kružítka zaujaly, tak tady jsou některé z nich na různé stroje:
šicí kružítko na stroje Brother
šicí kružítko na starší stroje Janome řady MC a DC
šicí kružítko na nové stroje Janome
šicí kružítko na stroje Bernina
šicí kružítko na Pfaff řady Ambition, Expression a Creative

Pokud byste si nebyli jistí, jestli na váš stroj sedí, napište sem do diskuse nebo na mail info@nej-sici-stroje.cz a zjistíme vám to :)



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Vaše fotografie k projektu



Další nápady, návody, projekty:

Řezací plotr
Řezací plotr
novinka na trhu, která vám umožní vyřezávat papír, nažehlovací nebo lepicí fólie, látku nebo šablony na hot-fix
shlédnuto: 13620x,
komentářů: 6

Podzimní aplikace
Podzimní aplikace
Podzim už je v plném proudu, listí se barví - pojďme si ušít podzimní dekoraci i do kuchyně na stůl.
shlédnuto: 6516x,
komentářů: 8

Podzimní podkafíčka
Podzimní podkafíčka
Podkafíčka v barvách a tvaru podzimu, prostírky nebo chcete-li podzimní dekorace na dveře.
shlédnuto: 6307x,
komentářů: 14

Redwork - pytlíky
Redwork - pytlíky
Redwork - tentokrát v modré barvě v podobě pytlíků.
shlédnuto: 12450x,
komentářů: 9






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.