VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Quiltování, quilting, prošívání

Rádi vám představujeme nové techniky a nové lidi. Proto jsme o článek požádali Moniku Kolejovou (Mopsinku), která se živí profesionálním quiltováním a o quiltování ví mnohem víc než my! Navíc si u ní můžete podobnou krásu nechat udělat :)

Quiltování

Podle encyklopedie je quiltování ozdobné prošití deky, quiltu, přehozu, oděvu nebo dekorace. Je to spojení tří nebo více vrstev ozdobným stehem, které plní funkci nejen praktickou, ale i estetickou.

Quiltování, prošívání je buď ruční, nebo strojové. Ruční prošívání je velmi časově náročná, leč krásná metoda ozdobení dek tradičními, nebo moderními vzory. V Americe se ručně prošité deky dědí z generace na generaci a zůstávají v rodinách jako rodinné stříbro. Vystavují se v muzeích a každá rodina si je chrání.

Strojové prošití je praktickou a rychlou metodou, která nahrazuje zdlouhavé ruční šití. Základem pro kvalitní strojové prošití, ať už v domácím nebo studiovém provedení, je kvalitní šití již ve fázi topu a pečlivé žehlení. Promyšlené sežehlování švových přídavků do tzv. zámečků a rozžehlování dlouhých sesazovacích švů je základem. Každý, kdo si prošívání deky vyzkoušel mi jistě potvrdí, že velká vrstva švových přídavků, přes které stroj „skočil“ a neprovázal horní nit se spodní, může deku i zkazit a to ve skoro poslední fázi výroby.

Dalším důležitým faktorem kvality quiltingu je výběr rouna - výplně do deky. České švadlenky preferují silné, objemové rouno – vatelín. Ovšem zkušená quiltařka Vám poradí zvolit slabší výplň. Čím silnější je výplň, tím obtížnější a náročnější je prošívání. Pro tvorbu složitějších quiltovaných vzorů je silné rouno naprosto nevhodné a pokud se jedná o velké přehozy na dvojlůžka platí toto pravidlo také. Manipulace s velikým přehozem, který má rozměry 2,4 x 2,4 metru je pak opravdu obtížná. Čím silnější je použité rouno – tím méně by měla být deka prošitá. Samostatnou kapitolou je i výběr materiálů, ze kterých se rouna a výplně vyrábí a technologie výroby výplní. Ve zkratce zmíním bavlněné rouno, které se musí před použitím vysrážet. Nebo se použije nevysrážené pro efekt antiq, kdy se deka prošije a pak teprve vysráží. Rouno, pak vytvoří efekt staré antiq deky. Dalším materiálem jsou směsi bavlny a umělých vláken, které není nutné vysrážet před použitím. Směsi hedvábných vláken a bavlny. Čistě hedvábná, buretová rouna pro velmi luxusní quilty. Rouna z bambusových vláken. Rouna vlněná z různých druhů živočišných vláken. Polyesterová a polyamidová rouna. Bohužel drtivá většina těchto materiálů na našem trhu není dostupná i když první vlaštovky se již objevují. Já říkám, když šijete deku z látek za několik tisíc – dejte dece také kvalitní výplň. Výběr materiálů se na konečném výsledku vždy odrazí. Samozřejmě toto pravidlo platí i pro výběr látky na zadní stranu quiltu. V tomto výčtu nesmím zapomenout na nitě pro quiltování. Budu se opakovat, ale opět zdůrazním výběr kvality. Levné nitě, které nejsou vyráběné pro strojní prošívání, vám mohou velmi znepříjemnit práci. Podle nepsaného pravidla by měl být šev veden od kraje ke kraji topu nepřetržitým vedením. Pokud se vám budou trhat nitě, protože jsou levné a nekvalitní, budete muset zbytečně zavazovat konce nití uprostřed práce. Každý uzlík, by měl být ručně zašit do deky, aby nebyl na topu ani na zadní straně viditelný, nebo hmatatelný. Ale pokud se vám bude trhat nit, nebudete dělat nic jiného, než zavazovat a zašívat…zavazovat a zašívat….atd…atd… Zvolte tedy již na začátku práce takové nitě, které se pro vaši práci hodí. Zkuste různé výrobce a různé druhy nití. Nebojte se experimentů se slabšími vyšívacími bavlnkami, nebo nitěmi pro ruční prošívání použitými do stroje, či s riflovými nitěmi. Ovšem pokud to váš stroj a jeho výrobce dovoluje. Výsledky bývají překvapivě efektní. Pokud nechcete experimentovat, volte nitě pro strojní quiltování.

Výběr vzorů je čistě na estetickém cítění švadleny, která deku šije. Mělo by ovšem platit, že oblé tvary na topu by měly být prošity geometrickým prošitím a naopak. Ale není to psané pravidlo… Důležité je co se komu líbí. Všeobecně platí, že čím je deka hustěji prošitá, tím se méně špiní, mačká a je odolnější proti poškození.

Každý quiltař vám řekne, že quiltování je vášeň. Je to stejné jako malba na plátno, sochaření, nebo jakákoli umělecká tvořivá činnost. Na začátku je několik sešitých látek, měkké rouno a látka na zadní stranu. Složené na hromádce to nevypadá nijak krásně. Když se ale tyto tři vrstvy sešijí, vznikne mnohdy umělecké dílo. Nebo vznikne deka, do které je zašitá láska k tomu, komu je určená.

Quilting je styl myšlení. Patchworkářky vidí patchworkové bloky v dlažbě, v přírodě, kdekoli. Quiltař vidí vzory pro quiltování také všude kolem sebe. Spousta quiltařů vám řekne, že se přistihují při kreslení vzorů do písku, či hledání vzorů na nebi mezi mraky. A myslím, že tak to má být. Pokud to co děláme, děláme s láskou, je dobře, že nás to pohlcuje. Jen tak můžeme do své práce dát tolik, abychom s ní mohli být spokojeni. Nenechte se odradit těžkými začátky – u quiltování to platí dvojnásob. Nic nejde samo a každá minuta věnovaná trénování bude na Vaší práci vidět.

A nezapomeňte… i cesta může být cílem.

Monika Kolejová
http://www.quilting-house.4fan.cz/



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Velikonoční tašky na koledu
Velikonoční tašky na koledu
Naučíme vás vyšívat aplikace, které můžete použít buď na tašku nebo na cokoliv jiného. Velikonoční dekorace a návody nám pomáhají vzpomenout na krásné velikonoční časy.
shlédnuto: 11136x,
komentářů: 12

Zástěrka
Zástěrka
Návod jak snadno a rychle ušít a vyšít zástěrku pro malé kuchařky.
shlédnuto: 6335x,
komentářů: 2

Polštářek s vůní levandule
Polštářek s vůní levandule
Látka s potiskem levandulí v kombinaci s výšivkou. Návod jak ušít oboustranný polštář se zipem. Využití patchwork návodu v kombinaci s výšivkou.
shlédnuto: 11940x,
komentářů: 28

Kabelka pompadůrka
Kabelka pompadůrka
plesová sezóna je v plném proudu, pojďme si ušít něco k šatům
shlédnuto: 9323x,
komentářů: 5






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.