VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Řezací plotry Brother ScanNCut - kreslení

Už dlouho chci zkusit volné quiltování. Jenže jak si ten vzor překreslit na látku. Uznáte, že když mám doma plotr, tak překreslovat to proti světlu se mi opravdu nechtělo :) Vytiskla jsem si pár šablon a šla jsem zkoušet, co Brother ScanNCut CM 840 umí.

Řezací plotry Brother ScanNCut - kreslení

Jenom než začnem - prosím neděste se, že fotky obrazovky plotru vypadají, jako bychom doma zhasli. Fotila jsem je s jiným nastavením foťáku, abyste na display dobře viděli. :)

Postup:

Začla jsem tím, že jsem si vytiskla šablonku z kurzu. Její autorkou je Ivanka - Bellet pro kurz na webu Marina Quilt. Podobné šablony určitě najdete na webu. Vytiskla jsem ji na klasický kancelářský papír a nalepila jsem na nízko lepivou podložku - je celá modrá. Podložku jsem vložila do plotru.

Začla jsem tím, že jsem si vytiskla šablonku z kurzu Vytiskla jsem ji na klasický kancelářský papír a nalepila jsem na nízko lepivou podložku

Vytisknutý vzor chceme naskenovat a vytvořit z něj kreslící šablonu. Postup je následující:
- na výchozí obrazovce zvolíte Scan
- Scan to Cut data
Teď plotr spustí skenování (Scanning) a poté rozpoznávání (Recognizing).

na výchozí obrazovce zvolíte Scan Scan to Cut data Teď plotr spustí skenování (Scanning) a poté rozpoznávání (Recognizing)

Vzor se vám objeví na obrazovce plotru. Ze tří možností, jak vytvořit výřez, zvolte zvýrazněnou - je pro kreslení nejlepší. Poté pomocí červených šipek omezte aktivní oblast pouze na část, která vás zajímá.

Vzor se vám objeví na obrazovce plotru Ze tří možností, jak vytvořit výřez, zvolte zvýrazněnou - je pro kreslení nejlepší. pomocí červených šipek omezte aktivní oblast pouze na část, která vás zajímá

Výřez je připravený, dejte Save a uložte ho. Já jsem ukládala do paměti plotru. Plotr každý takto vytvořený výřez pojmenuje a uloží do paměti. Zatím nemusíte říkat, jestli budete řezat nebo kreslit, je to jedno.

Výřez je připravený, dejte Save a uložte ho. Já jsem ukládala do paměti plotru. Plotr každý takto vytvořený výřez pojmenuje a uloží do paměti.

Nyní dávejte pozor. Plotr neumí ve skenovacím režimu vytvořený výřez přímo použít. Editační mód umožňuje pouze uložit šablonu do paměti a pokud s touto šablonou chcete dále pracovat, musíte ji vytáhnout z paměti. Takže klikněte na tlačítko Domů - domeček a vraťte se na úvodní rozcestník a zvolte tentokrát Vzor - Pattern.

klikněte na tlačítko Domů - domeček a vraťte se na úvodní rozcestník zvolte tentokrát Vzor - Pattern

Když kliknete nahoře na ikonku Saved data - tzn. uložené vzory, můžete si vybrat opět klasicky, jestli chcete prohledat paměť plotru nebo USB flash disk. Šablonu pro kreslení si najděte a otevřete ji.

kliknete nahoře na ikonku Saved data můžete si vybrat opět klasicky, jestli chcete prohledat paměť plotru nebo USB flash disk Šablonu pro kreslení si najděte a otevřete ji. Šablonu pro kreslení si najděte a otevřete ji.

Teď už fungujete v klasickém režimu, kdy můžete šablonu na ploše přesouvat a měnit její velikost. Někdy se vám šablona udělá jako jedna křivka, já ji ale mám ve více kouscích. Je to dáno složitostí vzoru.
Jak sloučit kousky vzoru k sobě?
Klikněte na ikonku vlevo nahoře. Dostanete se do editace vzoru. Zde klikněte na vyznačený červený proužek čtverců. Tato ikonka slouží pro označení více dílů. Další obrazovka se vás zeptá, jestli chcete označovat díly postupně nebo komplet všechny. Vyberte všechny a dejte OK.

Klikněte na ikonku vlevo nahoře. Dostanete se do editace vzoru. Zde klikněte na vyznačený červený proužek čtverců. Tato ikonka slouží pro označení více dílů. Zde klikněte na vyznačený červený proužek čtverců. Tato ikonka slouží pro označení více dílů. Další obrazovka se vás zeptá, jestli chcete označovat díly postupně nebo komplet všechny. Vyberte všechny a dejte OK.

Seskupení dílků
Takto označenými dílky můžete dohromady hýbat. Je ještě lepší je rovnou seskupit. Na to nyní slouží označená ikonka hned vedle tlačítka OK. Plotr se vás zeptá, zda jste si jistí a že operace je nevratná. Dejte OK. (Operace je vratná tím způsobem, že v šabloně v paměti se to nezmění, měníte pouze aktivní kopii šablony na ploše obrazovky.)

Seskupení dílků Plotr se vás zeptá, zda jste si jistí a že operace je nevratná. Dejte OK.

Nyní je již vzor sloučený a můžeme jím libovolně hýbat a také měnit jeho velikost. Já jsem vzor přesunula do středu podložky a dala jsem ho nakreslit.

Nyní je již vzor sloučený a můžeme jím libovolně hýbat a také měnit jeho velikost. Já jsem vzor přesunula do středu podložky a dala jsem ho nakreslit. Kreslení

Poprvé si vzor vždy nechte raději nakreslit na papír - uvidíte, zda je v pořádku a otestujete kreslení. Na látku můžete kreslit hned po téhle zkoušce.

Poprvé si vzor vždy nechte raději nakreslit na papír - uvidíte, zda je v pořádku a otestujete kreslení. Poprvé si vzor vždy nechte raději nakreslit na papír Na látku můžete kreslit hned po téhle zkoušce. Nakreslený vzor

Takto vypadá dvojice - černý je z tiskárny, modrý z plotru. Takto můžete jakýkoliv vzor překreslit na materiál, který do tiskárny nedostanete - tzn. na látku (ideální v kombinaci s mizícími fixami, které Brother má), nebo třeba na kůži, koženku, ...
Věřím, že využití najdete.
Kreslit umí i plotry Silhouette, ale vzor si musíte vytvořit v programu v počítači.

Takto vypadá dvojice - černý je z tiskárny, modrý z plotru.

Teď pro vás mám hádanku - najděte jeden rozdíl.
Napovím vám - chybí tam jedna čárka. Plotry Brother při rozpoznávání nabízejí jako výchozí možnost smazat všechny dílky menší než 5 mm, což je právě ta chybějící čárka. Ta mi tam při prvním pokusu kreslení chyběla. Dá se to upravit v nastavení - ukážeme si dál u překreslování dalších motivů.

Takto vypadá dvojice - černý je z tiskárny, modrý z plotru.

Jako další jsem zkoušela nakreslit obrázek podle vzoru výšivky. Znáte to - rámečky jsou malé a člověk by si to i nakreslil větší a volně proquiltoval. Tyhle tulipánky patří k mým nejoblíbenějším quiltovacím vzorům. Schválně jsem vytiskla obrázek poměrně špatné kvality. Vidíte, že tisk vypadá hrozně. Odrazilo se to potom u kresby z plotru v tom, že je malinko kostrbatá, ale šít se podle ní pořád bude krásně.

Jako další jsem zkoušela nakreslit obrázek podle vzoru výšivky. dvojice - černý je z tiskárny, modrý z plotru Schválně jsem vytiskla obrázek poměrně špatné kvality. Odrazilo se to potom u kresby z plotru v tom, že je malinko kostrbatá, ale šít se podle ní pořád bude krásně.

Další fantastickou vlastností tohoto překreslování je, že si můžete vzor zvětšit nebo zmenšit přesně na požadovanou míru. Plotr to udělá za vás.

Další fantastickou vlastností tohoto překreslování je, že si můžete vzor zvětšit nebo zmenšit přesně na požadovanou míru. Další fantastickou vlastností tohoto překreslování je, že si můžete vzor zvětšit nebo zmenšit přesně na požadovanou míru.

Dělá se to takto: klikněte na ikonku změny velikosti. Potom můžete nastavit zvětšení nebo zmenšení.

Obrazovka plotru ScanNCut Obrazovka plotru ScanNCut Obrazovka plotru ScanNCut Obrazovka plotru ScanNCut

Překreslovat můžete i vzory na ruční vyšívání. Na tomto vzoru vám ukážu, jak se dá ovlivnit, co vám plotr nakreslí a co ne. Ještě ve skenovacím módu než šablonu uložíte klikněte na barevnou škálu. Znázorňuje velikost dílků, která plotr zajímá. Zde si potom můžete dát úroveň rozlišení, kterou plotr rozpoznává. Podobně druhá ikonka - Delete size - maže dílky menší než... tady se dá snížit velikost mazaných dílků, která je ve výchozí hodnotě 5 mm což je docela dost na tyhle konkrétní kresby.

Takto potom vypadá ta změna parametrů v praxi Takto potom vypadá ta změna parametrů v praxi Takto potom vypadá ta změna parametrů v praxi

Takto potom vypadá ta změna parametrů v praxi. U výchozí hodnoty byl obrázek překreslený bez těch čar pod 5 mm velikosti. Oči teda odmítl rozpoznat i při detailnějším nastavení, ale to ještě dopilujeme :)

Tak - kresby máme natrénované na papír a jde se řádit na látku Tak - kresby máme natrénované na papír a jde se řádit na látku

Tak - kresby máme natrénované na papír a jde se řádit na látku. S výhodou zde můžete využít mizící fixy, které jsou součástí balení. Jedna je mizící vodou a druhá sublimační (vzduchem).
Při kreslení na látku, pokud neřežete, stačí standardní podložka.

S výhodou zde můžete využít mizící fixy, které jsou součástí balení. Jedna je mizící vodou a druhá sublimační (vzduchem) S výhodou zde můžete využít mizící fixy, které jsou součástí balení. Jedna je mizící vodou a druhá sublimační (vzduchem) Při kreslení na látku, pokud neřežete, stačí standardní podložka.

Tahle vypadá vzor překreslený na látku.

Tahle vypadá vzor překreslený na látku. Tahle vypadá vzor překreslený na látku. Tahle vypadá vzor překreslený na látku. Tahle vypadá vzor překreslený na látku.

Mizící fixu jsem použila vypratelnou (na fotkách má tyrkysovou barvu). Některé látky jsem kreslila normální modrou fixou, protože si je budu brát jako vzorky na výstavy takže nechci, aby mi ta kresba časem zmizela.
Pozn: to, co vypadá, jako když fixa vynechává, je bílý tisk na látce. V těchto místech barva fixy nechytla.

Tahle vypadá vzor překreslený na látku. Mizící fixu jsem použila vypratelnou (na fotkách má tyrkysovou barvu). Mizící fixu jsem použila vypratelnou (na fotkách má tyrkysovou barvu).

Nakresleno bychom měli, jde se prošívat a vyšívat.

Mizící fixu jsem použila vypratelnou (na fotkách má tyrkysovou barvu). Mizící fixu jsem použila vypratelnou (na fotkách má tyrkysovou barvu). Mizící fixu jsem použila vypratelnou (na fotkách má tyrkysovou barvu).

Prošívání podle nakresleného vzoru už je pak legrace.

Prošívání podle nakresleného vzoru už je pak legrace Prošívání podle nakresleného vzoru už je pak legrace Prošívání podle nakresleného vzoru už je pak legrace Prošívání podle nakresleného vzoru už je pak legrace
Prošívání podle nakresleného vzoru už je pak legrace Zbývá látku namočit a fixu vyprat.

Zbývá látku namočit a fixu vyprat.

Zbývá látku namočit a fixu vyprat. Zbývá látku namočit a fixu vyprat. Máme proquiltováno

Krásný den

Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Vesta - vyšívání na fleece
Vesta - vyšívání na fleece
tentokrát si zopakujeme, jak vyšívat na materiály s vlasem jako je fleece, froté a podobně
shlédnuto: 4288x,
komentářů: 7

Kapsář s vůní levandule
Kapsář s vůní levandule
Kapsářů není nikdy dost - je jen na vás, jestli bude s dětskými výšivkami pověšený na posteli nebo v kuchyni
shlédnuto: 4106x,
komentářů: 6

Zvířátková didaktická a hrací deka
Zvířátková didaktická a hrací deka
Deka na hraní, válení a taky poznávání zvířátek :)
shlédnuto: 11998x,
komentářů: 5

Jarní ubrus
Jarní ubrus
Letošní snad první jarní projekt je prošívací vzor, který můžete použít třeba na takovýto ubrus.
shlédnuto: 6601x,
komentářů: 5






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.