VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Řezací plotry Brother - skvělé na patchwork

Musím říct, že řezací plotry mě uchvátily už od první chvíle tím, kolik možností přinášejí. Proto jsem se moc těšila na přírůstek do rodiny - řezací plotry od firmy Brother. Už na první pohled bylo poznat, že je to firma, která vyrábí šicí stroje a se švadlenkami má úzký kontakt.

Ještě v počátcích, u prvních videí z Ameriky, jsem si říkala, že jestli budou opravdu umět všechno to, co slibují, tak to pro všechny holky, co šijou, bude fantastický pomocník!

Řezací plotry Brother - skvělé na patchwork

Dnes začneme představením tohoto řezacího plotru. Ukážu vám, jak umí vytvářet šablonky na patchwork a přidávat přídavek na šev, což mě osobně úplně dostalo ;-).
Je naprosto fantastické, že ta mašinka sama o sobě je natolik chytrá, že počítač prakticky nepotřebujete. Má v sobě skener, takže můžete šablonu nakreslit fixem na papír nebo vytisknout, naskenovat a rovnou vyřezat.

Náš fešák je model Brother ScanNCut CM 840 - dnes už nahrazený modelem Brother Scanncut 2 CM 900. Pokud šijete, levnější model si rozhodně nekupujte. Vyplatí se vzít dražší, se spoustou příslušenství právě pro práci s látkami a s patchworkovými vzory v ceně.
Levnější verze je spíše vhodná pro ty, kdo primárně nechtějí pracovat s látkou a plotr mají na řezání papíru, vinylu nebo nažehlovacích fólií. Svými možnostmi skenování je tento plotr v každém případě výjimečný.

Řezací plotr Brother CM 840

Kryt se vyklápí dopředu, na řezání tím pádem dobře vidíte. Navíc samotný display má asi čtyři polohy náklonu od vodorovné po svislou, můžete si jej nastavit přesně podle toho, jestli u plotru stojíte nebo sedíte. Display je plnobarevný a opravdu i ve skutečnosti má odstíny jako na fotce. Další fotografie už jsou nafocené s odrazem slunce a světla, takže display vypadá malinko zašedlý, ale věřte, že tomu tak není;-).

Kryt se vyklápí dopředu Navíc samotný display má asi čtyři polohy náklonu Display je plnobarevný a opravdu i ve skutečnosti má odstíny jako na fotce

Nožík se prodává ve dvou kusech - zvlášť plastový držák a zvlášť čepel. Existují dva typy nožů a také jejich držáků - pro standardní a pro hluboký řez. Nůž pro hluboký řez je fialový a používá se například na plsť nebo denim. Na každém noži je otočná stupnice, kterou nastavujete jeho hloubku řezu.

Nožík se prodává ve dvou kusech - zvlášť plastový držák a zvlášť čepel Nůž pro standardní řez je modrý a používá se například na plsť nebo denim Nožík se prodává ve dvou kusech - zvlášť plastový držák a zvlášť čepel

K plotru CM 840 se dodává v ceně i sada 6ti barevných fixů a dvou mizících fixů. Ty mizící fixy vidíte před sebou - modrý je vypratelný vodou, fialový je sublimační - tzn. samovolně zmizí max. do 14 dnů. Zase na tyto fixy potřebujete držák, do kterého se upevní a spolu s nímž potom dáváte fixu do plotru.
Fixy je potřeba hned po použití zase zavřít, aby nevyschly. Po zkušenostech s fialovou mizící fixou můžu říct, že zmizne někdy (na některých látkách) už po 12 hodinách, ale dá se znovu vyvolat žehlením.

mizící fixy vidíte před sebou - modrý je vypratelný vodou, fialový je sublimační Zase na tyto fixy potřebujete držák, do kterého se upevní a spolu s nímž potom dáváte fixu do plotru Zase na tyto fixy potřebujete držák, do kterého se upevní a spolu s nímž potom dáváte fixu do plotru Zase na tyto fixy potřebujete držák, do kterého se upevní a spolu s nímž potom dáváte fixu do plotru

Na řezání látky se používá klasická lepivá podložka, na ni se ale ještě shora nalepí vysoce lepivá mezipodložka pro řezání látek. Tato mezipodložka je v základním vybavení řezacího plotru Brother ScanNCut CM 840 a poznáte ji podle velikosti 30x30 cm a světle modré barvy, která na fotkách bohužel trošku zaniká. Tento vysoce lepivý mezilist má několik výhod - hodně lepí, takže látku během řezání udrží a také jeho pořizovací cena je oproti řezací podložce čtvrtinová, není to tedy taková hrůza, když ho omylem třeba proříznete. Časem se také zašpiní vlákny a chloupky z látek, proto je dobré jej častěji měnit. Světle modrý list je krycí a chrání lepivou vrstvu proti zašpinění, takže ho před řezáním nejprve sloupněte a nalepte na podložku látku.

Na řezání látky se používá klasická lepivá podložka Na klasickou podložku ještě shora nalepte vysoce lepivou mezipodložkou pro řezání látek Na klasickou podložku ještě shora nalepte vysoce lepivou mezipodložkou pro řezání látek Světle modrý list je krycí a chrání lepivou vrstvu proti zašpinění
Modrý list před řezáním nejprve sloupněte a nalepte na podložku látku

Když plotr zapnete, můžete se ihned rozhodnout, jestli budete skenovat nebo používat vložené vzory. Dnes si ukážeme, jaké vzory má plotr v paměti a jak se s nimi dá pracovat. Zvolíme tedy Pattern - Vzory.

Když plotr zapnete, můžete se ihned rozhodnout, jestli budete skenovat nebo používat vložené vzory Dnes si ukážeme, jaké vzory má plotr v paměti

Na další obrazovce vidíte základní členění vzorů do skupin. Můžete rovnou z plotru řezat nápisy (bez české diakritiky), plotr má v paměti spoustu milých několikabarevných obrázků a ozdobných okrajů. My se ale budeme věnovat straně 2, kde najdete skupiny patchworkových vzorů.

Na další obrazovce vidíte základní členění vzorů do skupin Budeme se věnovat straně 2, kde najdete skupiny patchworkových vzorů

Tyto vzory Drážďanských talířů, Sunbonetek a nebo klasických patchworkových aplikací jsou jenom v modelu CM 840. Je jen na vás, který ze vzorů Drážďanských talířů si zvolíte.

Budeme se věnovat straně 2, kde najdete skupiny patchworkových vzorů Budeme se věnovat straně 2, kde najdete skupiny patchworkových vzorů Tyto vzory Drážďanských talířů, Sunbonetek a nebo klasických patchworkových aplikací jsou jenom v modelu CM 840

Máme vybráno. Teď můžete libovolně nastavit velikost budoucího bloku v čisté míře. Plotr si zadanou velikost bude pamatovat po celou dobu, co bude zapnutý, takže kdykoliv se sem vrátíte, budete opět moci vyřezávat ten samý vzor ve správné velikosti.
Zkrátka už žádné přepočítávání palců, vyrábění vlastních šablonek, přidávání magických čísel ;-)

Máme vybráno. Teď můžete libovolně nastavit velikost budoucího bloku v čisté míře Tyto vzory Drážďanských talířů, Sunbonetek a nebo klasických patchworkových aplikací jsou jenom v modelu CM 840

Po stisku tlačítka OK se dostáváme do rozkresu vzoru na jednotlivé barvy a tvary. Postupně budete volit jednu barvu za druhou a vyřezávat si šablonky. Začneme světle žlutou. Vidíte, že se rovnou na obrazovce objeví zvýrazněné výseky, které se chystáte řezat.

Po stisku tlačítka OK se dostáváme do rozkresu vzoru na jednotlivé barvy a tvary Po stisku tlačítka OK se dostáváme do rozkresu vzoru na jednotlivé barvy a tvary Po stisku tlačítka OK se dostáváme do rozkresu vzoru na jednotlivé barvy a tvary Postupně budete volit jednu barvu za druhou a vyřezávat si šablonky

Teď přichází ta největší lahůdka - přidáme přídavek na šev. Je to ta ikonka vlevo dole a automaticky ke všem šablonám čisté míry přidá přídavek na šev.
V nastavení plotru si můžete dokonce vybrat, jak velký přídavek chcete ke švům přidávat (je tam několik možností - v cm i v palcích) - přeci jen každý je zvyklý šít na jinou míru.
Také zde zadáváte kolik dílků chcete uříznout - pokud šijete deku, tak můžete řezat třeba rovnou na 5 bloků zároveň.

Teď přichází ta největší lahůdka - přidáme přídavek na šev. Je to ta ikonka vlevo dole a automaticky ke všem šablonám čisté míry přidá přídavek na šev Teď přichází ta největší lahůdka - přidáme přídavek na šev. Je to ta ikonka vlevo dole a automaticky ke všem šablonám čisté míry přidá přídavek na šev Teď přichází ta největší lahůdka - přidáme přídavek na šev. Je to ta ikonka vlevo dole a automaticky ke všem šablonám čisté míry přidá přídavek na šev

Na další obrazovce se vám už objeví dílky naskládané k sobě tak, aby byla co nejmenší spotřeba látky, aby kolem nich zbylo kousek místa, které je potřeba pro úspěšné řezání a aby byly postavené kolmo na strukturu látky. Zde je můžete ještě přeskládat.

Na další obrazovce se vám už objeví dílky naskládané k sobě tak, aby byla co nejmenší spotřeba látky Na další obrazovce se vám už objeví dílky naskládané k sobě tak, aby byla co nejmenší spotřeba látky

Nyní vybíráte, jestli chcete na látku kreslit (Draw) nebo ji vyřezávat (Cut). Dali jsme kreslit.

Nyní vybíráte, jestli chcete na látku kreslit (Draw) nebo ji vyřezávat (Cut). Nyní vybíráte, jestli chcete na látku kreslit (Draw) nebo ji vyřezávat (Cut). Řezací plotr Brother ScanNCut

Na klasickou (fialovou) řezací položku nalepte arch s modrou krycí podložkou - je to vysokopřilnavá mezipodložka pro řezání látek. Hodně dobře lepí a je výrazně levnější, než velká podložka samotná, takže ji můžete po opotřebení levněji vyměnit. Potom na tuto hodně lepivou podložku nalepte látku, kterou budete řezat. Na obrazovce vidíte, kolik látky bude zhruba potřeba a látku nalepte lícem dolů.

Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut

Do plotru založte podložku s látkou a držák s mizící fixou. Plotr vám na látku nakreslí linie čisté míry, podle níž můžete šít.

Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut

Podložku nevytahujte. Po dokončení kreslení vám na display vyběhne možnost pokračovat dalším kusem nebo dokončit ten stávající. Dejte Finish.

Řezací plotr Brother ScanNCut

Vrátíte se na obrazovku, kde jste plotru říkali, že má kreslit. Do plotru založte řezací nůž (na látku pro patchwork mám vyzkoušený modrý nůž na stupeň 3) a stiskněte Cut - řezat.

Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut

Plotr vyřeže kolem nakreslených šablonek konečné dílky pro sešití s přídavkem na šev. Po dokončení řezu sloupněte z podložky nejprve přebytečnou látku, potom postupně sloupněte i vyřezané dílky.

Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut

Opět se na obrazovce objeví dotaz, jestli chcete ještě pracovat s touto šablonkou, nebo pokračovat výběrem další šablonky pro blok talíře. Tentokrát zvolte Select the next part. Takto postupně můžete vyřezat všechny potřebné dílky.

Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut
Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut

Třešničkou na dortu je, že stejné šablonky si rovnou můžete vyrobit i z tvrdého papíru a podle nich můžete dílky krásně zažehlovat. Toto je super speciálně u podhrnutých aplikací.
(na tvrdý papír používám nízko lepivou podložku a modrý nůž nastavený na cca 2,5 - ale záleží jakou použijete gramáž papíru, chce to vyzkoušet.)

Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut
Řezací plotr Brother ScanNCut Řezací plotr Brother ScanNCut

Teď už zbývá drážďanský talíř jenom došít :-)!

Hotový drážďanský talíř Hotový drážďanský talíř Drážďanský talíř s pomocí plotru je hotov Drážďanský talíř s pomocí plotru je hotov

Budeme dál pokračovat v článcích o tom, co umí a jak pracují.
Doporučím vám také podívat se u nás na eshopu u plotrů na záložku Videa, kde najdete další inspirace.

Krásný den
Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Recenze - šicí stroj  Juki HZL F600
Recenze - šicí stroj Juki HZL F600
Rozšířili jsme sortiment o šicí stroje Juki a přinášíme vám první zkušenosti a dojmy.
shlédnuto: 5178x,
komentářů: 0

Cedulky
Cedulky
Myslím si, že některá z nových majitelek plotru uvítá malé nahlédnutí do vyřezávání cedulek.
shlédnuto: 5017x,
komentářů: 5

Valentýnské srdíčko
Valentýnské srdíčko
Valentýn se blíží, tentokrát srdíčko s medvídkem :)
shlédnuto: 5161x,
komentářů: 3

A zase ty domečky...
A zase ty domečky...
Dneska opět bude tvořit Libuška. Koupila si řezací plotr a už se krásně kamarádí :)
shlédnuto: 4078x,
komentářů: 1






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.