VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Sáček na sušené houby

Výšivky hříbků a hříbečků jste poptávaly už pár let tomu. Letos jsem je konečně stihla připravit - a to hned několik. Je ironie, že zrovna letos to vypadá, že v lesích žádné houby nebudou. Ach jo.

Sáček na sušené houby

Doufám, že návod na ušití jednoduchého tenkého sáčku užijete třeba i na jablíčkové nebo hruškové křížaly. A kdo ví, třeba zaprší a houby nakonec přeci jeno budou :)

Použité výšivky

Hříbky

Postup:

Dnes se budeme věnovat hodně i začátečníkům, pro které je vyšívání nové a ukážeme vám to pěkně krok po kroku. Pokud jste starý bard, tak vám vlastně stačí stáhnout výšivku a sáček si uděláte sami :)

Začněte tím, že si na látce zhruba rozplánujete jak chcete sáček velký a tam, kde chcete výšivku, si látku podložte některou z výstuh. My jsme použili nažehlovací trhací papír a pod něj ještě jeden nenažehlovací trhací papír. To je na tuto výplňovou výšivku tak akorát a dá se to po vyšití odtrhnout, takže vám to nebude dělat hrboly uvnitř budoucího sáčku.

tam, kde chcete výšivku, si látku podložte některou z výstuh

Látku i s podkladovým materiálem upněte do rámečku. Dejte si pozor na to, že podkladové materiály musí vždy přesahovat vyšívací rámeček aspoň o kousek. Nikdy nenažehlujte pouze pod vzor - to nestačí.

podkladové materiály musí vždy přesahovat vyšívací rámeček aspoň o kousek podkladové materiály musí vždy přesahovat vyšívací rámeček aspoň o kousek

Z dob, kdy jsem měla ještě černobílý display u stroje mi zůstal zvyk nachystat a rozmyslet si všechny odstíny barev před šitím. Výborně tak vidíte, jestli se k sobě odstíny hodí a při vyšívání pak neuděláte chybu, že byste barvy vyměnili ve špatném pořadí :)
Stroj na fotkách je šicí a vyšívací stroj Brother V5.

nachystat a rozmyslet si všechny odstíny barev před šitím nachystat a rozmyslet si všechny odstíny barev před šitím

Ve výšivce je první barva zelená. Stroj vyšije všechny zelené lístečky, potom zastaví a zahlásí, že chce vyměnit barvu. Pokud by mezi jednotlivými lístečky byly volné přejezdy - přeskoky, můžete je odstřihnout, ale snažím se vždy dát do výšivky přejezd ne volný, ale přejíždět stehem v místě, kde to další barva překryje a kde to nebude vidět. Nit se totiž nemusí odstřihávat, ani nehrozí, že by o ni zavadila patka.

Ve výšivce je první barva zelená. Stroj vyšije všechny zelené lístečky, potom zastaví a zahlásí, že chce vyměnit barvu.

Postupně vyšijte další barvy.

Postupně vyšijte další barvy. Postupně vyšijte další barvy. Postupně vyšijte další barvy. Postupně vyšijte další barvy.

Poslední barva je černá - rámování. Pokud se vám to víc líbí bez ní, můžete ji vynechat :)

Postupně vyšijte další barvy. Postupně vyšijte další barvy. Postupně vyšijte další barvy.

Po vyšití vyjměte rámeček ze stroje. Na rubové straně výšivky vidíte, že barevné horní nitě lehce přesahují na rubovou stranu - takto je to v pořádku. Při vyšívání se nemění spodní nit (s výjimkou případů, kdy chcete mít výšivku hezkou z obou stran) a proto musí být horní nit vždy jemně přetažená do rubu - hlavní totiž je, aby na horní stranu nevylézala spodní bílá nit.

Po vyšití vyjměte rámeček ze stroje. barevné horní nitě lehce přesahují na rubovou stranu - takto je to v pořádku

Ušití sáčku:

Aby se nám líp trefila výšivka tak jsme si střihli dva obdélníky - každý v rozměru 21 x 36 cm.

z látky jsme si střihli dva obdélníky - každý v rozměru 21 x 36 cm. z látky jsme si střihli dva obdélníky - každý v rozměru 21 x 36 cm.

Obdélníky si na třech stranách sešpendlete k sobě.

Obdélníky si na třech stranách sešpendlete k sobě. Obdélníky si na třech stranách sešpendlete k sobě.

V místě, kde vidíte dva špendlíky, potřebujete nechat látky nesešité. My to místo máme 9 cm od horního okraje a vynechali jsme 1 cm. Tzn. sešijte obě látky od horního okraje až k vyznačenému místu, zapošijte, místo přeskočte, znovu zapošijte a pokračujte směrem dolů. Totéž na druhé straně. Pokud chcete sáček pouze jednoduchý a nebudete ho dělat dvojitě, musíte krajní strany také obentlovat. Buď to uděláte před sešíváním, nebo až po něm (v tom případě zase musíte dávat pozor, abyste nechali volné mezery nahoře pro stužku stejně jako jste to dělali u sešití.

V místě, kde vidíte dva špendlíky, potřebujete nechat látky nesešité. sešijte obě látky od horního okraje až k vyznačenému místu, zapošijte, místo přeskočte, znovu zapošijte a pokračujte směrem dolů sešijte obě látky od horního okraje až k vyznačenému místu, zapošijte, místo přeskočte, znovu zapošijte a pokračujte směrem dolů

Nyní dole odšijte rožky.

Nyní dole odšijte rožky. Nyní dole odšijte rožky. Nyní dole odšijte rožky.

Horní kraj zažehlete asi 1 cm od okraje do rubu.

Horní kraj zažehlete asi 1 cm od okraje do rubu.

Nyní celý horní okraj ohněte ještě jednou do rubu o 4 cm tak, aby vám spodní kraj vycházel o pár milimetrů pod mezeru v sešití okrajů. Horní okraj při tom spodním okraji prošijte.

Nyní celý horní okraj ohněte ještě jednou do rubu o 4 cm Horní okraj při tom spodním okraji prošijte. Horní okraj při tom spodním okraji prošijte.

Potom celý horní okraj prošijte ještě jednou asi 1 cm od spodního prošití. Tím vznikne tunýlek pro stužku. Pokud jste se trefili, budete mít na obou krajích sáčku u tunýlku dírku na protažení stužky.

Potom celý horní okraj prošijte ještě jednou asi 1 cm od spodního prošití. Tím vznikne tunýlek pro stužku.

Tunýlkem protáhněte dvě stužky - z každé strany jednu.

Tunýlkem protáhněte dvě stužky - z každé strany jednu.

Protože jsme na to protahování stužek měli dotazy, tak na této fotografii vidíte, jak to udělat. Jedna stužka je žlutá - ta vede z levé díry tunýlkem a zase levou dírou ven, červená stužka pak vede z pravé díry celým tunýlkem a zase pravou dírou ven. Obě stužky po protažení svažte a potom když zatáhnete za obě stužky proti sobě, sáček se krásně stáhne.

Tunýlkem protáhněte dvě stužky - z každé strany jednu. Obě stužky po protažení svažte a potom když zatáhnete za obě stužky proti sobě, sáček se krásně stáhne.

A můžete plnit houbami nebo jablíčkovými křížalami :)

Sáček na sušené houby Sáček na sušené houby Sáček na sušené houby

Přeju vám letos hodně nasbíraných hub počasí navzdory.
Krásný den
Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

ScanNCut Canvas - jak vytvořit šablonu pro Rhinestone + VIDEO
ScanNCut Canvas - jak vytvořit šablonu pro Rhinestone + VIDEO
Vybrali jste si na internetu obrázek a rádi byste si z něj pomocí vašeho plotru vyrobili šablonu pro kamínky? Poradíme Vám jak na to.
shlédnuto: 4310x,
komentářů: 0

Bobbin work - zdobení tašky
Bobbin work - zdobení tašky
rychlý a snadný způsob jak si ozdobit třeba tašku nebo polštář prošíváním bavlnkou
shlédnuto: 3814x,
komentářů: 0

Čeština pro ScanNCut Canvas
Čeština pro ScanNCut Canvas
V tomto návodu vám ukážeme, jak můžete program ScanNCut Canvas naučit česky.
shlédnuto: 4052x,
komentářů: 0

Zatkávání - tentokrát rubem
Zatkávání - tentokrát rubem
zkoušela jsem zase něco nového - zatkávání z rubu. Má to svoje kouzlo :)
shlédnuto: 2297x,
komentářů: 1






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.