VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Šitá hračka - koník

Dnes pro vás máme něco speciálního. Nejenom báječný fotonávod na ušití vlastní textilní hračky, ale také seznámení s autorem fotonávodu. Rádi bychom vám představili Kateřinu Hurákovou a značku LEEBEE

Šitá hračka LEEBEE

Kateřina vyrábí překrásné panenky a hračky pro děti. Určitě se na její web, Fler a Facebook podívejte, stojí to za to - panenky zahřejou u srdíčka, jak jsou nádherné. Najdete tam i další návody a spoustu spoustu inspirace a potěšení pro oko i duši.
Teď už ale ten slíbený fotonávod na ušití koníčka.

Autorka: Kateřina Huráková, LEEBEE

Pokud byste si chtěli zkusit ušít vlastní hračku a nevíte jak na to, připravila jsem pro vás podrobný fotonávod na malého textilního koníka, vhodný (alespoň doufám) i pro úplné šicí začátečníky! Obejdete se i bez stroje. Je to můj první pokus o návod, tak budu vděčná za vaše ohlasy a moc ráda za ukázky výsledků vaší práce!
Návod k vytištění si můžete stáhnout zde: http://leebee.cz/textilni_konik.pdf a střih tady: http://leebee.cz/strih_konik.jpg.

Šitá hračka

Postup:

Budeme potřebovat:
- pruh látky o velikosti 18x32 cm
- pruh látky o velikosti 4x32 cm (jen pokud chceme mít kopýtka z jiné látky – je možné vynechat)
- nažehlovací vlizelín 18x32 cm (není nezbytně nutné, ale lépe se s látkou pracuje a hračka je trvalejší – látka je pevnější, netřepí se, méně hrozí, že povolí ve švech…)
- duté vlákno jako výplň
- vlnu nebo bavlnky na hřívu, ocásek a uzdu a vyšití očí
- jehlu a nit na šití
- tlustější jehlu na bavlnky či vlnu
- nůžky, tužku, špendlíky
- něco na povzbuzení (dle nátury)

Budeme potřebovat

Z látky a vlizelínu vystřihneme pruhy 18x32cm. Na žehlícím prkně si materiály srovnáme: vlizelín "lepící" stranou nahoru (lepící strana je lesklejší a na omak mírně drsnější) a na něj přiložíme rubovou stranou látku. Přes pečící papír (abychom neušpinili žehličku od "lepidla") pečlivě zažehlíme. Pokud vlizelín ustřihneme malounko menší než je pruh látky a nikde nám zpod látky nevykukuje, obejdeme se i bez pečícího papíru.

z látky a vlizelínu vystřihneme pruhy 18x32cm Na žehlícím prkně si materiály srovnáme: vlizelín vliselín pečlivě zažehlíme.

Tímto máme připraven základní pruh látky pro koníka. Nyní si našijeme proužek látky na kopýtka – tento krok je možné vynechat, pokud nechceme kopýtka odlišovat od zbytku tělíčka.

Ustřihneme si proužek látky jiné, než je tělo koníka, přibližně o velikosti 4x32cm. Tentokrát není potřeba podžehlovat vlizelínem, proužek celou plochou leží na již zpevněném základním pruhu látky. Chceme mít proužek přišitý tak, jak vidíme na tomto obrázku...

Ustřihneme si proužek látky jiné, než je tělo koníka, přibližně o velikosti 4x32cm.

...postupujeme tak, že jej obrátíme rubem vzhůru, a lícem na líc přiložíme na základní pruh látky, cca 1,5 až 2 cm od spodního okraje základní látky. Sešpendlíme a zhruba 1cm od spodního kraje úzkého proužku sešijeme k sobě. Celková vzdálenost švu od kraje základní látky je tedy cca 2,5 až 3 cm.

Sešpendlíme a zhruba 1cm od spodního kraje úzkého proužku sešijeme k sobě.

Nyní přišitý proužek sklopíme, takže bude rubem dolů a přežehlíme (nebo alespoň důkladně uhladíme palcem), aby nám držel ve správné pozici.

>Nyní přišitý proužek sklopíme, takže bude rubem dolů a přežehlíme (nebo alespoň důkladně uhladíme palcem), aby nám držel ve správné pozici.

Látku přeložíme napůl, lícovými stranami k sobě a ohlídáme si, aby hrany úzkého proužku (pokud jsme jej tedy samozřejmě použili) pěkně seděly na sobě a kopýtka nebyla z každé strany koníka jinak vysoká.

Látku přeložíme napůl, lícovými stranami k sobě a ohlídáme si, aby hrany úzkého proužku seděly na sobě

Sešpendlíme a přiložíme střih koníka tak, abychom měli ze všech stran dostatečný prostor na obstřižení (min. půl centimetru) ....

Sešpendlíme a přiložíme střih koníka tak, abychom měli ze všech stran dostatečný prostor na obstřižení

.... a aby šev od našitého "kopýtkového" proužku (na obrázku šev zvýrazněn červenou čárkovanou čarou) byl ve výšce kopýtek na střihu.

šev od našitého

Střih obkreslíme na látku a koník je připraven k sešití. Můžeme šít na stroji nebo ručně dvojitou nití, drobnějším zadním stehem po celém obvodu kromě bříška (na obrázku je vynechaný otvor přerušovanou čárou).

Střih obkreslíme na látku a koník je připraven k sešití. Můžeme šít na stroji nebo ručně dvojitou nití, drobnějším zadním stehem po celém obvodu kromě bříška

Zadní steh:
1.začínáme vypíchnutím jehly zespodu bodem B
2.nyní se vracíme vrchem do bodu A, vpíchneme a vypíchneme bodem C
3.,4. postup stále opakujeme -vracíme se vždy o délku stehu vzad a vypichujeme o délku stehu vpřed
5.z hora vypadá steh takto, jako strojové šití 6.ze spoda se stehy překrývají
Videoukázku zadního stehu najdete zde.

Zadní steh

Sešitého koníka obstřihneme -já mám obstřiženo s přídavkem nějakých 5 až 8 mm. V místech, kde obrys koníka prudčeji mění směr, je dobré látku nastřihnout, aby se tvar po obrácení na líc lépe vyhladil. Zde je to důležité zejména pod krkem, kde je ohyb největší. Doporučená nastřihnutí jsou na obrázku vyznačena červenými čarami. Nastřihujeme cca až do vzdálenosti 2mm od švu, ale velmi opatrně, ať si šev nepřestřihnete!

Sešitého koníka obstřihneme

Převrácení na líc

Nyní budeme koníka obracet na líc.Nejdříve se snažím protlačit hlavu a postupně celé tělíčko. Vznikne vám podobná podivná zmuchlanina.Vezmeme háček (či tužku nebo podobný tenký ale ne příliš ostrý předmět) a postupně protlačíme všechny drobnější části jako tlamičku, ouško, nožky - důkladně každý rožek – a rovněž zevnitř pomocí háčku vyhladíme všechny švy.

Nyní budeme koníka obracet na líc Nejdříve se snažím protlačit hlavu... ... a postupně celé tělíčko. Vznikne vám podobná podivná zmuchlanina Vezmeme háček (či tužku nebo podobný tenký ale ne příliš ostrý předmět) a postupně protlačíme všechny drobnější části
…jako tlamičku, ouško, nožky - důkladně každý rožek a rovněž zevnitř pomocí háčku vyhladíme všechny švy.

Vyplnění dutým vláknem

Je čas na vycpání. Nabíráme kuličky dutého vlákna po nepříliš velkém množství a postupně vyplňujeme od nejzadnějších míst. Pečlivě nacpeme do každého rožku. Pomůže nám opět třeba háček - obráceným koncem, jinak bychom si výplň háčkem zase vytahovali ven.

Vyplnění dutým vláknem Je čas na vycpání. Nabíráme kuličky dutého vlákna po nepříliš velkém množství ... a postupně vyplňujeme od nejzadnějších míst. Pečlivě nacpeme do každého rožku. Pomůže nám opět třeba háček -obráceným koncem, jinak bychom si výplň háčkem zase vytahovali ven. Pořádně naducáme, kousek po kousku. 13. Vyplnění dutým vláknem Stále upěchováváme pomocí háčku.

Pořádně naducáme, kousek po kousku. Stále upěchováváme pomocí háčku.

Stále upěchováváme pomocí háčku. Správně naducaný koník.

Píchneme jehlou s bavlnkou skrz hlavu tak, abychom byli z obou stran ve stejné výšce i vzdálenosti od čumáčku. Protáhneme. Na jedné straně máme nyní uzlík, na druhé straně uděláme drobný steh - píchneme jehlou kousek vedle a opět skrze celou hlavičku.

Píchneme jehlou s bavlnkou skrz hlavu tak, abychom byli z obou stran ve stejné výšce i vzdálenosti od čumáčku. Protáhneme. Na jedné straně máme nyní uzlík,... ...na druhé straně uděláme drobný steh -píchneme jehlou kousek vedle a opět skrze celou hlavičku.

Dáváme pozor, abychom vypíchli na druhé straně vždy těsně vedle stávajícího stehu. Opakujeme cca 3x, záleží na tloušťce bavlnky.

Ukončíme tak, že uděláme krátký steh (již ne skrz hlavu, ale na jedné straně), a než jej dotáhneme, provlečeme jehlu 2-3x skrz vzniklou smyčku.

Dáváme pozor, abychom vypíchli na druhé straně vždy těsně vedle stávajícího stehu. Ukončíme tak, že uděláme krátký steh (již ne skrz hlavu, ale na jedné straně), a než jej dotáhneme,... provlečeme jehlu 2-3x skrz vzniklou smyčku.

Pořádně utáhneme. Zbývá nám konec bavlnky zatáhnout dovnitř tělíčka. Vpíchneme ještě jednou dovnitř a vypíchneme jehlu ven někudy ve švu (zde vylézá jehla tlamičkou). Pořádně utáhneme - tak, že tlamičku koníka až zmáčkneme a těsně u látky bavlnku odstřihneme. Když tlak povolí, konec bavlnky vklouzne dovnitř a nebude nám nikde plápolat.

Pořádně utáhneme. Vpíchneme ještě jednou dovnitř a vypíchneme jehlu ven někudy ve švu (zde vylézá jehla tlamičkou). Pořádně utáhneme - tak, že tlamičku koníka až zmáčkneme a těsně u látky bavlnku odstřihneme. Když tlak povolí, konec bavlnky vklouzne dovnitř a nebude nám nikde plápolat.

Nachystáme si bavlnku/ky nebo vlnu (jednu či více barev, záleží na nás) a dostatečně tlustou jehlu. Vejde-li se nám do jehly více pramínků naráz, lépe pro nás, ušetří nám to trošku práce. Když ne, nevadí, bude holt jen potřeba asi víckrát píchnout jehlou. Vlnu či bavlnku máme navlečenou bez uzlíku. Vpíchneme těsně za ouškem, dle obrázku.

Nachystáme si bavlnku/ky nebo vlnu a dostatečně tlustou jehlu. Vlnu či bavlnku máme navlečenou bez uzlíku.

Necháme volný konec tak dlouhý, jak dlouhou chceme hřívu mít a vrátíme se jehlou ve stejném místě zpět.

Necháme volný konec tak dlouhý, jak dlouhou chceme hřívu mít… a vrátíme se jehlou ve stejném místě zpět.

Prstem si jistíme kličku, aby se nám celý pramínek nevyvléknul.Ustřihneme druhý konec stejně dlouhý jako první a oba konce společně protáhneme smyčkou.

Prstem si jistíme kličku, aby se nám celý pramínek nevyvléknul. Ustřihneme druhý konec stejně dlouhý jako první a oba konce společně protáhneme smyčkou.

Pořádně utáhneme a jeden pramínek máme hotový. Vpíchneme kousek vedle a postup opakujeme až do požadované velikosti hřívy.

Pořádně utáhneme a jeden pramínek máme hotový Vpíchneme kousek vedle a postup opakujeme až do požadované velikosti hřívy.

Takto vypadá hotová hříva obou stran. Je možné udělat nějaký pramínek hřívy i před ouškem, chceme-li.

Takto vypadá hotová hříva z jedné strany… a z druhé strany. Je možné udělat nějaký pramínek hřívy i před ouškem, chceme-li.

Nakonec můžeme hřívu pěkně srovnat a zastřihnout.

Nakonec můžeme hřívu pěkně srovnat a zastřihnout.

Ocásek začínáme podobně jako hřívu – vpíchneme na špičce zadečku a necháme dostatečně dlouhý konec: delší, než budeme ocásek nakonec chtít mít, protože se nám délka zkrátí zauzlíkováním. Tentokrát už se jehlou nevracíme a rovnou druhý konec ustřihneme. Opakujeme několikrát ve stejném místě.

Ocásek začínáme podobně jako hřívu – vpíchneme na špičce zadečku a necháme dostatečně dlouhý konec Tentokrát už se jehlou nevracíme a rovnou druhý konec ustřihneme. Opakujeme několikrát ve stejném místě.

Když máme ocásek dostatečně tlustý (není potřeba příliš tlustý, stačí pár pramínků) všechny pramínky naráz zauzlujeme. Pomocí prstů si uzlík před dotažením stahujeme stále dolů a utáhneme až pěkně těsně u zadečku. Zastřihneme na potřebnou délku.

Když máme ocásek dostatečně tlustý (není potřeba příliš tlustý, stačí pár pramínků)… … všechny pramínky naráz zauzlujeme. Pomocí prstů si uzlík před dotažením stahujeme stále dolů a utáhneme až pěkně těsně u zadečku. Zastřihneme na potřebnou délku.

Uzda - kdo někdy zavazoval balík, zvládne tento krok bez problémů, postup je stejný. Ustřihneme si kousek vlny či bavlnky minimálně 35cm dlouhý. Máme-li tenkou bavlnku, můžeme ji použít dvojitou, jako na obrázku. Přiložíme provázek z jedné strany asi do poloviny výšky hlavičky tak, abychom měli volný konec dostatečně dlouhý k pozdějšímu zavázání, a stočíme dozadu na druhou stranu.

Uzda - kdo někdy zavazoval balík, zvládne tento krok bez problémů, postup je stejný Přiložíme provázek z jedné strany asi do poloviny výšky hlavičky tak, abychom měli volný konec dostatečně dlouhý k pozdějšímu zavázání

Vzadu přichytíme prstem a změníme směr bavlnky kolmo vzhůru a okolo hlavičky zpět na přední stranu. Vepředu obtočíme okolo vodorovného provázku, utáhneme a pokračujeme dolů okolo hlavičky opět dozadu na druhou stranu.

Vzadu přichytíme prstem a změníme směr bavlnky kolmo vzhůru a okolo hlavičky zpět na přední stranu. Vepředu obtočíme okolo vodorovného provázku utáhneme a pokračujeme dolů okolo hlavičky opět dozadu na druhou stranu

Opět obtočíme okolo provázku a vedeme provázek dozadu k hřívě. Pěkně si uzdičku srovnáme do správné polohy, pečlivě utáhneme, aby byla do koníka trošku zařízlá a opravdu držela. Když máme utaženo, oba konce svážeme vzadu mezi hřívou na dva uzlíky

opět obtočíme okolo provázku vedeme provázek dozadu k hřívě Když máme utaženo, oba konce svážeme vzadu mezi hřívou na dva uzlíky

Volné konce je dobré zatáhnout dovnitř. Navlékneme je do jehly (po jednom, nebo máme-li dostatečně tlustou jehlu, tak oba konce naráz) a zatáhneme dovnitř koníka podobně, jako jsme postupovali při ukončování očí.

Volné konce je dobré zatáhnout dovnitř Volné konce je dobré zatáhnout dovnitř

Ustřihneme a máme téměř hotovo!!

Ustřihneme a máme téměř hotovo!!

Sešití bříška
Zbývá nám jediná věc – sešití bříška. Tento krok bylo možné samozřejmě provést i ihned po vycpání koníka. Sešíváme skrytým stehem.

Zbývá nám jediná věc – sešití bříška. Tento krok bylo možné samozřejmě provést i ihned po vycpání koníka. Sešíváme skrytým stehem.

Děkujeme za bezvadný návod firmě LEEBEE


Klíčová slova:

návod, projekt, děti, koník, hračka

Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Novinka - velké rozšiřující stolky na quiltování
Novinka - velké rozšiřující stolky na quiltování
Přímo u nás v NEJ Šicí stroje jsme zahájili pod značkou ISEW vlastní výrobu rozšiřujících stolků
shlédnuto: 4842x,
komentářů: 1

Videonávod - motýlkové přáníčko
Videonávod - motýlkové přáníčko
Motýlkové přáníčko jenom odletět
shlédnuto: 2277x,
komentářů: 0

Videonávod - přáníčko pro švadlenky
Videonávod - přáníčko pro švadlenky
Další přáníčko - tentokrát ještě více švadlenkové s knoflíky, zipy atd...
shlédnuto: 2210x,
komentářů: 0

Videonávod - přáníčko s krajkovým motýlkem
Videonávod - přáníčko s krajkovým motýlkem
když se spojí vyšívání a scrapbooking, může vzniknout třeba toto překrásné přáníčko
shlédnuto: 2735x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.