VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Software Era - jak upravovat existující výšivky

Stalo se vám, že výšivku staženou od nás jste potřebovali zmenšit, zvětšit, otočit nebo jinak upravit a nevěděli jste jak na to? Dnes si povíme, jak můžete s hotovými výšivkami ve formátu pro vyšívací stroj pracovat a že je lze lehce upravit.

Software Era - jak upravovat existující výšivky

Postup:

1. Otevřete soubor s výšivkou (v tomto případě s výšivkou ve formátu PES, lze otevřít téměř všechny formáty vyšívacích strojů).
a. Klikněte na Otevřít [A]
b. Vyberte soubor na disku a potvrďte Otevřít [B]

Otevřete soubor s výšivkou

2. Při otevírání si můžete pomoct tak, že si necháte zobrazit náhledy výšivek [A].

Nechte si zobrazit náhledy výšivek

Jakmile je soubor otevřen, objeví se na horní liště ikony nástrojů pro editaci výšivky

Jakmile je soubor otevřen, objeví se na horní liště ikony nástrojů pro editaci výšivky

4. Editovaný vzor se objeví na pracovní ploše[A]. V pravém panelu vidíme Manažer objektů [B]. Zde uvidíte jednotlivé sady stehů a můžete s nimi pracovat.

Editovaný vzor se objeví na pracovní ploše

5. Po rozbalení lišty Manažer objektů se objeví seznam sad stehů, jejich barvy a pořadí [A]. Zde můžete sady stehů upravovat. Pořadí se dá změnit pouhým přetažením myši.
Pod Manažerem objektů je Inspektor objektů [B]. Tady se objevují vlastnosti objektů vybraných v Manažeru – tzn. jejich barva, hustota stehu, velikost a další.

Manažer objektů A a pod ním je Inspektor objektů B

6. Realistické zobrazení výšivky: na dolní liště je sada ikonek na zobrazení stehů, přeskoků, funkce lupy. Ikonka s červenou koulí je určená pro realistické zobrazení výšivky. Zobrazí výšivku tak, jak ji uvidíte po vyšití – tj. jednotlivé vrstvy jak jsou na sobě, vidíte mezi jednotlivými černými zrníčky přeskok nitě, kterou budete odstřihávat.

Realistické zobrazení výšivky

7. Simulace vyšívání: dole na liště je pruh, kde vidíte, v jakém pořadí se budou vyšívat jednotlivé barvy i poměrnou délkou šití [A].
Na konci barevného pruhu je malá šipka. Když kliknete někam na bílou plochu kolem výšivky, šipka začne být aktivní a můžete jí posunovat. Tímto simulujete vyšívání.

Simulace vyšívání

8. Změna barvy: označte konkrétní skupinu stehů – zde horní zelené lístky [A]. Po označení se barva mění jenom abyste poznali, že je skupina vybraná. Vlevo je lišta s barvami. Zelená je číslo 3, protože se vyšívá v pořadí třetí [B].
POZOR: v pravém svislém pruhu musí být barvy přesně v pořadí, v jakém se budou vyšívat.
Pokud se nějaká barva opakuje, je pod nejnižším číslem. Pokud pořadí nesedí, program barvy špatně vyexportuje do formátu pro stroj. Po kliknutí na barvu v levé liště [B] se otevře okno Paleta barev, kde můžete odstín změnit. Volit můžete i z různých palet barev podle konkrétních výrobců nití.

Změna barvy Barvy musí být přesně v pořadí, v jakém se budou vyšívat

9. Změna velikosti: pokud chcete výšivku zvětšit nebo zmenšit, klikněte v Manažeru objektů na Části [A]. Tím označíte všechny sady stehů vybrané výšivky. Kolem výšivky se objeví rámeček s úchyty [B]. Teď můžete výšivku chytit za kterýkoliv úchyt a táhnutím myší změnit její velikost.
V průběhu zvětšování se objeví v rozích šedé bloky [A] s informací o aktuální velikosti v cm.

Změna velikosti výšivky Změna velikosti výšivky

10. Otočení vzoru – vzor označte stejně jako při zvětšování. Pomocí funkce lupy výšivku trochu zmenšete, aby kolem ní bylo dostatek prostoru pro otáčení.
Podržte klávesu Ctrl a myší najeďte na jeden z rožků rámečku kolem výšivky [A]. Kurzor se změní na kolečko s šipkou. Nyní můžete vzorem otáčet opět pomocí tažení myší. Program opět v šedém bloku informuje o úhlu otočení.

Otočení vzoru

11. Změna hustoty stehu: další častá změna, kterou bývá třeba u hotové výšivky dělat, je změna hustoty stehu. Některé výšivky jsou udělané natolik husté, že trhají nit nebo i lámou jehly.
Vyberte sady stehů, které chcete změnit [A]. Nahoře v liště máte několik nástrojů na změny. Jedním z nich je Zpracování [B].
Otevře se vám okno, kde můžete měnit nejen hustotu, ale i další parametry.

Změna hustoty stehu

12. Smazání stehů: jestliže chcete některé ze stehů v hotové výšivce smazat, potom na ně v Manažeru objektů [A] klikněte pravým tlačítkem myši. Objeví se kontextové menu, kde můžete sadu stehů vyjmout, kopírovat do schránky nebo smazat.

Smazání stehů

13. Kopírování vzorů: pokud chcete zkopírovat vzor, nejprve ho označte v Manažeru objektů [A], v kontextovém menu klikněte na Kopie.
Potom klikněte myší na vyšívací plochu, pravým tlačítkem myši zase vyvolejte kontextové menu a dejte Vložit.

Kopírování vzorů

14. Spojování výšivek: můžete více výšivek spojit a společně je uspořádat do rámečku.
Druhou výšivku otevřete v levém bočním menu v záložce Vzory [A]. Nabídka má tři záložky – Systémový formát (zobrazí formáty ve formátu DSG – editovatelné v Era Stitch), potom Formát stroje – zde najdete výšivky exportované pro stroj. Poslední záložka jsou Všechny formáty.
Výšivky zde vidíte a stačí je přetáhnout myší na vyšívací plochu. Zde je pak můžete libovolně pozicovat, zmenšovat, otáčet a měnit barvy.

Spojování výšivek

15. Jakmile je vzor hotový, můžete ho vyexportovat do formátu vhodného pro Váš vyšívací stroj.

Spojování výšivek


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Software Era - jak na autodigitalizaci
Software Era - jak na autodigitalizaci
Software Era Stitch má opravdu pokročilé nástroje na vytváření výšivek přímo z obrázků. Stačí použít pár triků a můžete vyšívat
shlédnuto: 4765x,
komentářů: 2

Software Era - jak na tvorbu výšivek
Software Era - jak na tvorbu výšivek
v softwaru Era si můžete vytvářet i vlastní výšivky.
shlédnuto: 5635x,
komentářů: 3

Software Era - jak udělat výšivku z fotografie
Software Era - jak udělat výšivku z fotografie

shlédnuto: 6139x,
komentářů: 3

Letní vyšitá sukně s tričkem
Letní vyšitá sukně s tričkem
nápad na komplet sukně s tričkem
shlédnuto: 4306x,
komentářů: 1






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.