VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

ScanNCut Canvas - jak trasovat obrázek + VIDEO

ScanNCut Canvas - jak trasovat obrázek

„Mám obrázek a chci si z něho vytvořit šablonu pro řezání, jak na to?.“

Pořídíte-li si řezací plotr, jedna z věcí, na kterou narazíte, bude jak převést z internetu stažený obrázek na křivky, abyste ho mohli vyřezat. V tomto návodu, vám ukážeme jeden z nejrychlejších způsobů, jak toho lze docílit, tzv. trasování.

Celou práci jsme pro vás nafotili a podrobně popsali níže. Nově jsme ale vytvořili také videonávod - ten najdete zde:


Fotonávod:

Stahujete-li si z internetu obrázky, nejčastěji se setkáváte s příponou JPG, PNG, GIF nebo BMP. Jedná se o bitmapu, ale pro váš plotr ho potřebujete převést do vektorové grafiky.

Pozn.: Vektorová grafika, oproti bitmapové, není dána barevnými body, ale čárami a křivkami, takže je možné libovolně měnit velikost výsledku, aniž by došlo ke zhoršení kvality. Váš plotr vyřezává právě na základě těchto křivek.

Existuje celá řada programů na zpracování vektorové grafiky. My v nej-sici-stroje.cz doporučujeme zejména začátečníkům program Inkscape, který je v češtině a lze si ho zdarma stáhnout ZDE.

Stáhněte si a nainstalujte Inkscape

Kliknutím na jednu ze tří ikon vyberte operační systém vašeho počítače, na další stránce stáhněte instalační soubor. Jeho spuštěním nainstalujte Inkscape do svého počítače.


1. Vyberte si ideální obrázek

Obrázky nevhodné pro trasování Obrázky vhodné pro trasování

Základem pro vytvoření dobré šablony pro vyřezávání je zvolit si dobrý výchozí obrázek. Jakmile si trasování párkrát vyzkoušíte, zjistíte, že platí jednoduché pravidlo - čím je obrázek jednodušší, tím bude lepší výsledek. Nejlépe uděláte, najdete-li si takový obrázek, kde vámi požadované objekty dostatečně kontrastují s pozadím a jejich tvary nejsou příliš složité. Obrysy objektů musí být jasné. Ideální varianta je černobílá (nebo 1 barva + bílá).

Pro trasování nejsou vhodné fotografie, objekty splývající s pozadím, barevné přechody, atd.

Vyberte si ideální předlohu

Pokud vyhledáváte obrázky přes Google.com, doporučujeme zadávat:

hledaný výraz v angličtině + clipart/black and white/vinyl (např. rose clipart)


2. Vložte obrázek do programu Inkscape

Otevřete svůj obrázek v Inkscape Upravte velikost Zvětšete si náhled

Spusťte Inkscape, v menu vyberte Soubor a zvolte Import. Vyberte umístění obrázku ve vašem počítači a otevřete. Velikost obrázku můžete upravit pomocí nástroje Výběr a transformace objektů (F1). Označte objekt kliknutím a pomocí tažení černých šipek upravte velikost. Chcete-li zachovat poměr stran, přidržte klávesu CTRL. Pro zvětšení nebo zmenšení náhledu použijte klávesu +/-.


3. Převeďte obrázek na křivky

Zvolte Vektorizovat bitmapu Zapněte živý náhled

Obrázek, který chcete převést na křivky, musí být označený. V menu vyberte Křivka a zvolte možnost Vektorizovat bitmapu. Automaticky se vám otevře pracovní okno na záložce Režim.

A: Budeme pracovat s možností Odříznutí jasu. To znamená, že program oddělí světlé části obrázku a obrysy tmavých částí převede na křivky.

B: Abyste mohli kontrolovat výsledek, zaškrtněte si možnost Živý náhled.

Nastavte parametry Nastavte parametry

Pomocí funkce Threshold upravte vzhled budoucí šablony. Nastavte libovolnou hodnotu mezi 0,000 a 1,000. Čím větší číslo, tím tmavší bude výsledek. Změny sledujete v náhledu. My chceme zachovat pouze černou konturu květiny, proto v tomto případě nastavíme poměrně nízkou hodnotu 0,160.

Minimalizujte počet křivkových bodů

Dále můžete pokračovat v nastavení přesnosti tvaru v záložce Možnosti. Doporučujeme nechat zaškrtnuté všechny 3 možnosti.

V kolonce Velikost lze nastavit počet pixelů, jako velikost nečistot, které mají být eliminovány.

Zvýšením čísla v kolonce Threshold vyhladíte rohy objektu.

V kolonce Tolerance nastavte, jak moc mají být v objektu zredukovány křivkové body. Čím vyšší číslo nastavíte, tím méně bodů bude výsledný objekt obsahovat (lze nastavit hodnotu 0,00 – 5,00). Zejména u složitějších a větších objektů doporučujeme hodnotu zvýšit. Usnadníte si práci, pokud hodláte objekt dále upravovat.

Pozn.: U obrázků větších rozměrů se tyto změny v náhledu bohužel viditelně neprojeví.

Kdykoli s vlastním nastavením nejste spokojeni, můžete kliknout na Reset a všechny hodnoty v okně se vrátí do původního automatického nastavení.

Svoje nastavení potvrďte Budiž, čímž vygenerujete požadovaný objekt a křížkem okno zavřete.

Zkontrolujte vytrasovaný objekt Odstraňte původní obrázek

Váš objekt se umístí přesně přes obrázek, proto ho uchopte a odsuňte stranou tak, abyste mohli původní obrázek označit a jednoduše ho odstranit klávesou Del.


4. Upravte objekt

Pozn.: Váš objekt je v tuto chvíli už převedený do křivek, takže ho můžete rovnou importovat do programu ScanNCut Canvas a uložit jako řezací šablonu pro váš plotr, jak popisujeme v bodě 5. Uložte jako SVG.

My si ještě ukážeme, jak lze objekt upravit pomocí práce s křivkovými body.

Pozn.: Tento postup využijete, zejména pokud převádíte obrázek, na němž jsou objekty, které ve výsledku vyřezávat nechcete, nebo vám během vektorizace vzniknou nečistoty, které je třeba odstranit.

Zobrazte křivkové body

Vyberte nástroj Úprava křivek na úrovni uzlů (F2). Zobrazí se vám křivkové body.

Označte křivkové body Smažte označené křivkové body Dolaďte požadovaný tvar pomocí modrých vodítek

Pro hromadný výběr křivkových bodů buď přidržte klávesu SHIFT a současně body postupně označte nebo vytvořte výběr tažením levým tlačítkem myši. Výběr lze smazat klávesou Del nebo například posunovat pomocí šipek. Označením jednotlivých bodů je můžete upravovat pomocí modrých vodítek nebo opět posouvat šipkami a mazat klávesou Del.


5. Uložte jako SVG

Zkontrolujte výsledek Uložte váš objekt do počítače Vyberte Prosté SVG

Pokud jste s výsledkem spokojeni, můžete svůj objekt uložit. Zvolte Soubor, vyberte Uložit jako. Poté vyberte umístění ve svém počítači, pojmenujte soubor, vyberte typ souboru Prosté SVG (*.svg) a dejte Uložit.


6. Otevřete soubor v ScanNCut Canvas a uložte svoji vyřezávací šablonu

Nyní přejděte na stránku programu ScanNCut Canvas. Vyplňte své přihlašovací údaje a zvolte Nový.

Vložte SVG do programu ScanNCut Canvas Vyberte umístění objektu ve vašem počítači

Klikněte na ikonu Import SVG, poté v tabulce zvolte Vybrat soubor a vyberte soubor s nápisem, který jste si vytvořili v Inkscapu a potvrďte na OK.

Pojmenujte svůj projekt Uložte svůj projekt jako řezací šablonu

Pojmenujte projekt a klikněte na Downloads (Stáhnout) pro uložení do vašeho počítače. Zobrazí se vám okno pro uložení. Klikněte pravým tlačítkem myši na název a vyberte Uložit jako. Vyberte libovolné umístění ve vašem počítači a uložte. Zavřete okno Close (Zavřít).

Nyní si můžete vaší šablonu vložit do plotru a vyřezat…


Klíčová slova:

návod, projekt, plotr

Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Rozlišovací ozdoby na sklenice
Rozlišovací ozdoby na sklenice
Chlazené drinky patří na každou správnou letní párty. Překvapte svoje hosty originálními barevnými ozdobami na sklenice.
shlédnuto: 3132x,
komentářů: 0

Leptání skla
Leptání skla
Vyzkoušeli jsme za vás leptání skla. Použita byla leptací pasta na sklo. Nabízí nepřeberné využití ve výrobě rychlých dárků.
shlédnuto: 5218x,
komentářů: 1

ScanNCut Canvas - jak vytvořit český nápis + VIDEO
ScanNCut Canvas - jak vytvořit český nápis + VIDEO
V tomto návodu vám poradíme, jak vytvořit český nápis v programu ScanNCut Canvas a jak si ho převést do Rhinestone.
shlédnuto: 5966x,
komentářů: 3

Sáček na sušené houby
Sáček na sušené houby
Návod jak ušít jednoduchý tenký sáček a výšivka hříbků.
shlédnuto: 4763x,
komentářů: 9






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.