VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Koženkové vyřezávané psaníčko

Plesová sezóna je tady, šaty mám, ale žádné pěkné a hodící se psaníčko. Jejda! Co teď?

Máte stejný problém? Já svůj problém už vyřešila, díky tomuto projektu a vy můžete taky! Máme pro vás nový projekt na krásné plesové psaníčko, které je velice jednoduché a zvládnete ho vytvořit určitě ještě ráno před plesem! Barevnou kombinaci si můžete zvolit jakoukoliv podle šatů a budou vám stačit v podstatě zbytky látek, protože psaníčko není moc velké.

Koženkové vyřezávané psaníčko

Použité vyřezávací šablony:

Vyřezávací šablona - Ornamenty srdce

Postup:

Na psaníčko si přichystejte koženku nebo jinou pevnou látku (kůži, riflovinu, filc atd.), látku na podšívku psaníčka - my jsme použili satén, řezací kolečko, řezací podložku, pravítko, patentky nebo suchý zip na zapnutí psaníčka a poutka na popruh psaníčka. Pokud chcete na psaníčko vyřezávat vzory stejně jako my, budete potřebovat řezací plotr, pavučinku na podžehlení vyřezaného vzoru a např. krajku na podžehlení řezacího vzoru, aby vzor krásně vynikl.

Nachystejte si materiál

Naše rozměry rozložených materiálů psaníčka jsou 58x30 cm.
Materiál si rozměřte na tři části - přední díl, zadní díl a kratší přehyb na zavření psaníčka, naše jednotlivé části mají rozměry: přední a zadní díl - 20x30 cm a kratší přehyb - 18x30 cm. Jednotlivé části si rozměřte a podle toho si zvolte vlastní velikost psaníčka, pokud vám naše velikost nesedí). Zbytky koženky nevyhazujte, ale nechte si je na poutka a případné zpevnění psaníčka u zapínání. Pokud budete chtít vyřezanou část psaníčka ještě zpevnit, budete potřebovat navíc kousek látky na podšívku v rozměrech kratšího přehybu (18x30 cm).

Na řezací podložku si položte koženku a řezacím kolečkem ji řízněte na obdélník 58x30 cm (nebo vaši vybranou velikost). Satén na podšití si připravte ve stejném rozměru.

Koženku uřízněte na požadované rozměry Koženku uřízněte na požadované rozměry Koženku uřízněte na požadované rozměry Koženku uřízněte na požadované rozměry
Uřezaná koženka v rozměrech 30x58 cm Uřežte saténovou podšívku Uřežte saténovou podšívku podle koženky Uřezané obě části psaníčka v rozměrech 30x58 cm

Vyřezání ornamentů
Koženku si na rubové straně rozměřte na tři části a připravte si nažehlovací pavučinku ve velikosti přehybu 18x30 cm. Použili jsme originál nažehlovací pavučinku Brother. Jiné - např. Vliesofix vám nemusí jít řezat. Pavučinku nažehlete na rubovou stranu přehybu cca. na 160°C (podle návodu) a nachystejte si řezací plotr.

My jsme koženku řezali na novém plotru Brother ScanNCut SDX 1200. Koženku si rubovou stranou nalepte na extrémně lepící mezipodložku NSS30 tak, ať máte část s přehybem a pavučinkou v horní části podložky, na podložku si nezapomeňte nalepit kalibrační proužek pro vyrovnání výšky mezipodložky. Koženku lepte opatrně, ať je pěkně zarovnaná, aby výsledný vyřezaný vzor nebyl křivý. Pokud máte nějaký chlupatější, špatně držící materiál, řežte ho obráceně, s pavučinkou přilepenou na podložce.

Ustřihněte si pavučinku na přehyb Pavučinku zažehlete Koženku si připevněte na podložku

Šablonu si stáhněte na USB flash disk a ten vložte do plotru. Šablonu si v plotru vyvolejte a nezapomeňte ji otočit vzhůru nohama, protože přehybovou část koženky máte přilepenou na horní části podložky a pokud byste šablonu neotočili tak by na kabelce po zahnutí přehybu byla vyřezána obráceně. Stranově ji překlápět nemusíte, protože je vzor symetrický. Pokud byste zvolili jiný vzor, který symetrický není, museli byste ho překlopit i stranově.

Šablonu si umístěte přibližně do středu přehybu jak na šířku, tak na výšku. Šablonu neumísťujte příliš blízko kraje přehybu (počítejte se zahnutím). Koženku řežte s obyčejným automatickým nožem, ne s nožem na látku! Řezání spusťte s automatickým přítlakem. Plotr sám vyhodnotí, že je materiál vyšší a prořeže ho vícekrát.

V plotru si vyvolejte šablonu Šablonu si umístěte na koženku Spusťte řezání Přepočítaný čas řezání
Automatický řezací nůž - ne na látku!

Vyřezanou koženku opatrně sloupněte z mezipodložky plotru. Pavučinku jsme na ni lepili proto, abychom mohli jednoduše koženku podlepit kontrastní podkladovou látkou (a taky se s lepidlem líp řeže :)
Jako látku, která bude vykukovat z vyřezaných děr v kožence, jsme použili krajku. Protože je děravá, raději jsme ji zažehlovali přes další kus látky (kdyby náhodou lepidlo krajkou prosáklo skrz). Použít můžete taky pečící papír.
TIP: na nažehlení použijte termolis, aby krajka lépe držela, protože s žehličkou nevyvinete jednotný přítlak.

Vyřezané ornamenty Krajku si uřízněte na velikost přehybu Krajku si uřízněte na velikost přehybu Krajku zažehlete na koženku
Krajku zažehlete na koženku Krajku zažehlete na koženku

Protože jsme chtěli přehyb psaníčka ještě zpevnit, uřízli jsme si oboustranně zažehlovací termofólii (můžete i pavučinku) opět ve velikosti přehybu (18x30 cm) a zažehlili jsme ji na krajku. Poté na termofólii můžete přižehlit další látku (použili jsme podšívkový satén) ve velikosti přehybu (18x30 cm). Tím získáte více vrstev slepených k sobě a psaníčko bude hezky tvrdé.

Ustřihněte si termofólii na velikost přehybu psaníčka Uřežte si satén na zesílení přehybu psaníčka Uřežte si satén na zesílení přehybu psaníčka Uřežte si satén na zesílení přehybu psaníčka
Nažehlete termofólii Nažehlete termofólii na krajku Zažehlena termofólie

Pusťte se do šití!
Přehyb psaníčka potřebujeme zpevnit kvůli magnetu. Ustřihněte si pásek koženky v rozměrech 30x4 cm. Pásek položte na kratší stranu podšívky lícem koženky na líc podšívky. Vrstvy sešijte asi 1 cm od kraje. Po sešití podšívku přeložte a prošijte aby držela přehnutá (viz. foto).

Začistěte přehyb psaníčka Ustřihněte si koženkový pásek Koženkový pásek přišijte k podšívce Prošijte koženkový pásek

Pruh podšívky jsme takto prodloužili, takže ho na druhé straně opět zkraťte asi o 3 cm tak, aby měl původní rozměr 58x30 cm.

Zkraťte podšívku o šířku pásku

Podšívku a horní koženkový díl přiložte lícem k sobě a přišijte jejich kratší strany 1 cm od kraje. Skládáte k sobě stranu podšívky vyztuženou koženkou a vyřezanou nazdobenou stranu koženkového horního dílu. POZOR: sešijte prozatím jenom kratší strny obdélníku k sobě.

Sešitá podšívka s koženkovým páskem Sešijte podšívku s koženkovým páskem k přehybu Sešijte podšívku s koženkovým páskem k přehybu Přišijte podšívku ke kožence lícovými stranami

Pokud chcete psaníčko mít možnost připojit i na ramenní popruh, ušijte si poutka. Stačí vám krátký pásek koženky široký cca 2 cm, který složíte lícem k sobě a prošijete. Vložte do pásku očko pro popruh a kraje pásku sešijte k sobě.

Poutko psaníčka Sešijte kus koženky na poutko Sešijte poutko

A jdeme na tu nejsložitější část. Začneme klopou - naměřte si 18 cm od kraje obdélníku po jeho delší straně a udělejte si značku na obou stranách. Potom horní koženkovou vrstvu a podšívku sešijte od kraje klopy (strana s koženkovým vyztužovacím proužkem) až po značku 18 cm. Totéž udělejte na druhé straně. Poctivě zapošívejte.
Nyní si složte k sobě napůl volné části koženky (líc koženky s lícem koženky) a sešijte je. POZOR - do horní části přijdou všít poutka pokud je tam chcete, nezapomeňte na ně :)

Sešijte zbytek podšívky s přehybem Sešijte boční švy Přišijte poutka Přišijte poutka
Přišijte poutka

Podobně sešijte podšívku přeloženou napůl lícem k sobě. Sešijte však pouze jeden boční šev, na druhé straně sešijte kraje, ale uprostřed si nechte dostatečně velký otvor na protočení psaníčka do lícové strany. Vznikne vám taková trojcípá vrtule :D

Otvor na protažení psaníčka do lícové strany Psaníčko otočte do lícové strany

V rozích, kde jsou sešité dvě koženkové vrstvy sestřihněte rožky koženky, aby vrstvy šly hezky protočit do lícu. Nyní můžete psaníčko otočit otvorem v podšívce a otvor v podšívce ručně nebo na stroji zašijte. Aby psaníčko lépe drželo tvar, můžete prošít přední část na šířku patky.

Sestřihněte rožky koženky Sestřihněte rožky koženky Psaníčko otočte otvorem do lícové strany Ručně sešijte otvor v podšívce
Prošijte přední část psaníčka Prošijte přední část psaníčka

Nyní můžete psaníčko otočit otvorem v podšívce do lícové strany. Nyní si psaníčko vyrovnejte, naměřte si, kde chcete patentky na zapínání a přišijte je. Potom otvor v podšívce ručně nebo na stroji zašijte. Aby psaníčko lépe drželo tvar, můžete prošít přední část na šířku patky.

Psaníčko otočte otvorem do lícové strany Ručně sešijte otvor v podšívce Prošijte přední část psaníčka Prošijte přední část psaníčka
Přišijte patentky

A je hotovo! Nádherné psaníčko už máte, tak vzhůru na ples! Budete mít určitě nejkrásnější psaníčko ze všech a k tomu hand made. :)

Hotové psaníčko


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Rekvizity do fotokoutku 2
Rekvizity do fotokoutku 2
Chcete si na nějaké akci vytvořit fotokoutek, ale neutratit za to majlant? S našimi šablonami si vytvoříte fotokoutek za pár korun a všem vyrazíte dech! :)
shlédnuto: 1668x,
komentářů: 0

Řezací plotry Brother SDX - kalibrační proužek
Řezací plotry Brother SDX - kalibrační proužek
Jak používat mezipodložky v kombinaci s automatickým nožem? Použijte kalibrační proužek.
shlédnuto: 3120x,
komentářů: 2

Vyšívaná šála
Vyšívaná šála
Máte novou bundu a chybí vám k ní šála do barvy? Nechte se inspirovat naší vyšívanou šálou, která bude krásná v jakékoliv barvě.
shlédnuto: 1965x,
komentářů: 0

Vánoční dětské body se sobem
Vánoční dětské body se sobem
Máte doma nebo v rodině miminko? Nažehlené bodyčko bude na fotkách přímo zářit.
shlédnuto: 1970x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.