VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Mikulášské pytlíky pětkrát jinak

S řezacím plotrem se moje kreativní možnosti dost rozšířily. Tento článek je tak trochu inventurou různých textilních technik - vyšívání, nažehlování, aplikací, barvení textilu.

Mikulášské pytlíky čtyřikrát jinak

Je vidět, že oproti mě jste napřed. Máte už ušité mikulášské krásné punčochy a další vánoční překvapení. Abych to aspoň trochu dohnala, vznikly tyto jednoduché mikulášské pytlíky. Postup šití sáčků je krásně popsaný tady: Redwork - pytlíky.
Dnes toho hromadu napovídám o nažehlování, takže postup šití už nechám na vás :)

Použité výšivky

Vločka 1
Vločka 3
Vločka 3 barevná
Vločka 2
Vločka 4
Vločka 4 barevná

Použité vyřezávací šablony

Vyřezávací šablona - vločka 2
Vyřezávací šablona - hvězdička 2
Vyřezávací šablona - hvězdička 3

Varianta 1: strojová výšivka

První sáček zprava je klasicky vyšitý na šicím a vyšívacím stroji Brother NV 955. Všechny vločky, které jsme pro Vás nachystali mají jeden rozměr do rámečku 10x10cm, druhý rozměr je větší. Stačí výšivku podložit a vyšít :) Nechte si kolem dost látky na celý sáček.

První sáček zprava je klasicky vyšitý na šicím a vyšívacím stroji Brother NV 955. Stačí výšivku podložit a vyšít :) Nechte si kolem dost látky na celý sáček.

Varianta 2: látková aplikace

Druhý sáček zprava je látková aplikace. Můžete si ji vystřihnout nůžkami, ale pokud chcete hodně komplikovaný tvar, je fajn si pomoct na řezacím plotru :) Stejně vám už dlouho slibuju, že vám ukážu vyřezávání látky. Prvním krokem je příprava látky. Protože budeme látku nažehlovat, nachystáme si lepivou vrstvu už na začátku. Látku podžehlete tzv. pavučinkou - nažehlovací mřížkou, která se prodává na pečícím papíru. Když máte lepivou vrstvu nažehlenou na látce, pečící papír sloupněte.

Látku podžehlete tzv. pavučinkou - nažehlovací mřížkou, která se prodává na pečícím papíru. Když máte lepivou vrstvu nažehlenou na látce, pečící papír sloupněte. Když máte lepivou vrstvu nažehlenou na látce, pečící papír sloupněte.

Nyní máte látku připravenou. Látka se vyřezává na řezací podložce, ze které před řezáním odlepíte krycí vrstvu, která ji chrání před zaprášením a nalepením nečistot v době, kdy ji nepotřebujete. Látku na adhezní podložku přilepte lepivou stranou dolů.

Nyní máte látku připravenou. Látka se vyřezává na řezací podložce, ze které před řezáním odlepíte krycí vrstvu Látku na adhezní podložku přilepte lepivou stranou dolů. Látku na adhezní podložku přilepte lepivou stranou dolů.

Na látky je dobré mít samostatný nůž, kterým neřežete papír a netupíte ho. Na tenkou bavlnu vám stačí vyřezávat na hloubku nože 4, silnější látky na hloubku 5.

Na vyřezávání textilu potřebujete speciální řezací nůž na textil. Abyste ho poznali na první pohled, má modrou barvu, zatímco klasický řezací nůž je černý. Na tenkou bavlnu vám stačí vyřezávat na hloubku nože 4, silnější látky na hloubku 5. Na tenkou bavlnu vám stačí vyřezávat na hloubku nože 4, silnější látky na hloubku 5.

Je vyřezáno. Už při vybírání šablony je potřeba myslet na to, že potřebujete, aby výsledný tvar byl vcelku, abyste nemuseli vyřezané kousky k sobě zase složitě rovnat pro nažehlení.

Je vyřezáno. Sloupněte látku z podložky Už při vybírání šablony je potřeba myslet na to, že potřebujete, aby výsledný tvar byl vcelku, abyste nemuseli vyřezané kousky k sobě zase složitě rovnat pro nažehlení.

Tvar pak už stačí položit na hotový sáček a nažehlit. Protože je tvar hodně složitý, doporučuju to nažehlovat přes pečící papír, který jste před chvílí sloupli při přípravě látky. Je nažehleno. Pokud byste potřebovali sáček prát a chtěli to mít opravdu pojištěné, můžete aplikaci ještě obšít. Já ho cvičně vyperu a dám vědět jak to dopadlo ;)

Tvar pak už stačí položit na hotový sáček a nažehlit. Tvar pak už stačí položit na hotový sáček a nažehlit. Protože je tvar hodně složitý, doporučuju to nažehlovat přes pečící papír, který jste před chvílí sloupli při přípravě látky. Je nažehleno. Pokud byste potřebovali sáček prát a chtěli to mít opravdu pojištěné, můžete aplikaci ještě obšít.

Varianta 3: nažehlovací fólie

První sáček zleva je vyzdobený pomocí nažehlovací fólie na textil. Fólii je nutné vyřezávat zrcadlově obráceně (u vloček je to naštěstí jedno), vyřezává se lesklou stranou dolů bez řezací podložky. Po vyřezání sloupněte z barevné vrstvy přebytečný materiál. Výhodou je, že můžete vyřezávat i složité tvary, které nejsou vcelku, protože na látku to budete přenášet na stejné fólii, na které se to řezalo.

První sáček zleva je vyzdobený pomocí nažehlovací fólie na textil. Fólii je nutné vyřezávat zrcadlově obráceně (u vloček je to naštěstí jedno)

Před nažehlením si vyměřte, kam budete vločky nažehlovat. Nejlepší je nažehlit je v okamžiku, kdy máte pytlík nastříhaný, ale nesešitý. Je to proto, že je lepší nažehlovat z rubu. Průhledná fólie, na které je vzor vyřezaný, je mírně lepivá, takže vzory položíte - přilepíte na látku, tu potom otočíte a nažehlujete z rubu. Na bavlněném plátně je nažehleno rychle, ale doba záleží hodně na použitém materiálu, takže doporučujeme si to nejprve vyzkoušet na nějakém vzorku. Takto nažehlený vzor se dá i vyprat, ale trvanlivost záleží na kvalitě zažehlení.

Před nažehlením si vyměřte, kam budete vločky nažehlovat. Průhledná fólie, na které je vzor vyřezaný, je mírně lepivá vzory položíte - přilepíte na látku, tu potom otočíte a nažehlujete z rubu. Na bavlněném plátně je nažehleno rychle, ale doba záleží hodně na použitém materiálu

Jestli je dobře zažehleno zjistíte tak, že průhledná fólie jde sundat a vzor na látce drží. Takto to potom vypadá nažehlené:

Trvanlivost záleží na kvalitě zažehlení. Výhodou je, že můžete vyřezávat i složité tvary, které nejsou vcelku, protože na látku to budete přenášet na stejné fólii, na které se to řezalo. Výhodou je, že můžete vyřezávat i složité tvary, které nejsou vcelku, protože na látku to budete přenášet na stejné fólii, na které se to řezalo. Jestli je dobře zažehleno zjistíte tak, že průhledná fólie jde sundat a vzor na látce drží.

Varianta 4: samolepící fólie

Teď na chvilku odbočíme od šitých sáčků k obyčejným celofánovým, které koupíte v papírnictví. Vločku můžete vyřezat ze samolepící vinylové fólie. POZOR: materiál, který z papíru sloupnete před lepením nemačkejte, ale rovně si ho položte třeba na křeslo, budeme ho za chviličku potřebovat. Jak se nalepuje samolepící fólie už jsme ukazovali - stačí odloupnout přebytečnou barevnou vrstvu, přes vzor nalepit přenosovou fólii a vzor přelepte z podkladového papíru na přenosovou fólii.

Vločku můžete vyřezat ze samolepící vinylové fólie. stačí odloupnout přebytečnou barevnou vrstvu, přes vzor nalepit přenosovou fólii vzor přelepte z podkladového papíru na přenosovou fólii

Připravte si celofánovým sáček, pokud možno nový a rovný. Pokud máte už použitý jako já (při přípravě projektu jsem už neměla čas shánět nový ;), co nejvíc ho narovnejte. Potom na sáček přiložte vzor na přenosové fólii a přilepte. Přenosovou fólii musíte sloupávat opatrně, ale jde to a z obyčejného sáčku je hned dárkový :).

sáček, pokud možno nový a rovný. Potom na sáček přiložte vzor na přenosové fólii a přilepte. Přenosovou fólii musíte sloupávat opatrně, ale jde to a z obyčejného sáčku je hned dárkový :).

Varianta 5: barvy na textil

Když jsme před chvílí vyřezávali vločku ze samolepící fólie, říkala jsem že si tu sloupnutou část máte nechat. Bude se nám totiž hodit jako šablona na barvení látek. Já jsem měla jako šablonu zbytky po lepení výlohy, takže fólie má bílou barvu. Šablony si samozřejmě můžete udělat i z papíru nebo z nějaké plastové složky. Ta samolepící má dvě výhody - využijete kus, který by jinak byl odpadem a taky šablonu na látku krásně nalepíte, takže se vám dobře pracuje.

Začněte tím, že si na stůl dáte igelit (já jsem použila eurosložku - byla po ruce :). Přeci jen barva látkou prosakuje a mohli byste si zabarvit i to, co nechcete. Na igelit dejte látku a na látku nalepte nebo položte šablonu.

Začněte tím, že si na stůl dáte igelit (já jsem použila eurosložku - byla po ruce :). Na igelit dejte látku na látku nalepte nebo položte šablonu.

Dál budete potřebovat barvu na textil, houbičku a štětec. Houbičku mám obyčejnou kuchyňskou, ze které jsem nůžkama odstřihla malý kousek. POZOR: houbičku potřebujete suchou! Mě jednou napadlo ji před nanášením barvy namočit a barva se hrozně rozpíjela. Štětec máte na to, abyste ho namočili do barvy a potom jím barvu nanesli na houbičku. Pokud jste šikovné, můžete zkusit kreslit přímo, ale použití houbičky je jednodušší. Na houbičku naneste přiměřené množství barvy.

Dál budete potřebovat barvu na textil, houbičku a štětec. Štětec máte na to, abyste ho namočili do barvy a potom jím barvu nanesli na houbičku.

Houbička je teď jakési tiskátko, které po malých kouscích tisknete na látku a občas barvu štětcem doplníte.

Houbička je teď jakési tiskátko, které po malých kouscích tisknete na látku a občas barvu štětcem doplníte. Houbička je teď jakési tiskátko, které po malých kouscích tisknete na látku a občas barvu štětcem doplníte. Po chvíli tiskátkování máte krásnou velikou vločku, která by se vám možná ani nevešla vyšít do rámečku :) Po chvíli tiskátkování máte krásnou velikou vločku, která by se vám možná ani nevešla vyšít do rámečku :)

Po chvíli tiskátkování máte krásnou velikou vločku, která by se vám možná ani nevešla vyšít do rámečku :)

Po chvíli tiskátkování máte krásnou velikou vločku, která by se vám možná ani nevešla vyšít do rámečku :) Po chvíli tiskátkování máte krásnou velikou vločku, která by se vám možná ani nevešla vyšít do rámečku :)

Abyste mohli jednotlivé techniky porovnat, mám tu detaily výsledků - poznáte, který je který?

Je nažehleno. Pokud byste potřebovali sáček prát a chtěli to mít opravdu pojištěné, můžete aplikaci ještě obšít.

A tady už jsou všechny čtyři varianty v celé své kráse :)

Mikulášské pytlíky Mikulášské pytlíky Mikulášské pytlíky

Krásné tvoření
Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Řezací plotr - jak jsme polepili výlohu
Řezací plotr - jak jsme polepili výlohu
máme pro vás krásné vyřezávací šablony hvězdiček a vloček a návod jak si vlastními silami udělat krásnou výlohu nebo okna
shlédnuto: 5175x,
komentářů: 4

Vánoční ubrus - štola
Vánoční ubrus - štola
Je čas na šití vánočních dekorací a vánočních dárků. Jedním z nich se může stát náš vánoční ubrus.
shlédnuto: 10425x,
komentářů: 11

Redwork - Káva nebo čaj? Obaly na dárek.
Redwork - Káva nebo čaj? Obaly na dárek.
Dárková taška na kávu (vejde se i nějaká sladkost) a thé portmonka.
shlédnuto: 7291x,
komentářů: 5

Řezací plotr - imitace pískování skla
Řezací plotr - imitace pískování skla
S pomocí řezacího plotru si můžete ozdobit třeba láhev s vínem logem vaší firmy.
shlédnuto: 7623x,
komentářů: 4






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.