VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Sportovní šortky na kolo

Pojďte si s námi ušít sportovní šortky třeba na kolo! Kupované kraťasy často nemusí sedět, zařezávají se Vám do stehen nebo jsou průsvitné. My vám ukážeme, jak si je můžete ušít doma, střih bude odvozen z Vašich oblíbených legín, které Vám padnou jako ulité.

Sportovní šortky na kolo

Postup:

Na legíny můžete koupit klasický úplet nebo i plavkovinu. Někdo najde třeba nějaké zbytky úpletů i doma. Dál potřebujete nějaké starší vyzkoušené a oblíbené legíny, podle kterých budete šít a můžete začít.

Já jsem použila zbytky tmavě modré plavkoviny jen na krátké legíny - šortky. Dále budete potřebovat křídu, nůžky na textil, krejčovský metr, špendlíky a nitě Unipoly černé. Šili jsme na novince - overlock Airflow 3000, který je jako první overlock Brother navlékaný vzduchem a funguje skvěle! Dál jsme použili i coverlock Brother 3550, který má jako jediný horem krycí steh, který budeme potřebovat. Používá se nejčastěji na sportovní oblečení.

Nachystejte si

Na šití pružných a sportovních materiálů jsou nejlepší overlocky a coverlocky. Na overlocku vše jednoduše sešijete a coverlockem Brother 3550 zapravíte. Jako jediný má horem krycí steh. Je náchylnější na nastavení, ale když použijete kvalitní nitě - např. značky Unipoly, neměl by být žádný problém se šitím. Samozřejmě se dá použít i klasický šicí stroj, kde budete šít overlockovým stehem a tříkrokým rovným pružným stehem.

Látku si nachystejte dvojitě a legíny složte tak šikovně, že půjdou krásně obkreslit. Zadní díl je vždy o něco větší, jak v kroku, tak i v pase bude vyšší. Proto máme doměřenou šířku zadního dílu v kroku. Ještě přidáme 1 cm na švy.

Na látku si obkreslete oblíbené legíny Na látku si obkreslete oblíbené legíny křídou Na látku si obkreslete oblíbené legíny

Látka by měla být položena vždy po vlákně (to znamená, že boční díl bude položený přesně směrem dolů). Pohlídejte si, že boční hranu legin na látku pokládáte rovně podle toho, jak je úplet pletený. Na střihu jsme si vyznačili hranu, přes kterou leginy přehýbáme na druhou stranu a usnadní nám to i šití.

Na látku si obkreslete oblíbené legíny Podle křídy obstřihněte tvar

Všimněte si, že leginy jsme na látku pokládali níž - pásek jsme vynechali. Budeme ho šít samostatně. Pásek budeme stříhat zase z dvojité látky, můžete ho střihnout i dvakrát samostatně. Látku na pásek potřebujete alespoň 24 cm vysokou. Látku si složte po delší straně napůl a obkreslete si podle legin šířku i výšku. My máme výšku 11 cm plus 1 cm přídavek na šev. Na krajích se pásek směrem k horní hraně zužuje - je to proto, aby hezky seděl a pružil.

Zbytek látky si nachystejte na kapsy a pas Na složenou látku si načrtněte kapsy Na složenou látku si načrtněte kapsy Ustřihněte si látku na pas

Takto vypadá pásek rozložený, přední a zadní díl.

Na složenou látku si načrtněte pas

Legíny si obkreslete na papír, budete tak mít střih připravený ve skříni pro šití dalších kousků, případně si potom na střihu můžete upravit to, co vám nebude sedět. Na fotce vidíte, jaký tvar zhruba náš střih má, ten by měl být přibližně stejný u všech velikostí.
TIP: je dobré si nejprve obkreslit leginy na papír a udělat si střih a teprve ten střih pokládat na látku, ze které chcete šít.

Papír Střih šortek

Ze zbytku látky si můžete ustřihnout kapsu, kterou našijete na boční stranu. Je to super třeba na telefon - při běhání nebo na bruslích. Rozměr kapsy je ve spodní části 16 x 18 cm, horní část je 19 cm + 2 cm na zahnutí. Kapsu ustřihněte.

Látku si nachystejte Detail papíru kapsy Křídou si načrtněte rozměr Křídou si načrtněte rozměr
Křídou si načrtněte rozměr

Zahněte 2 cm horní okraj kapsy podle naznačené křídy, na coverlocku Brother 3550 prošijte ideálně horem krycím stehem.

Křídou si načrtněte 2 cm v horním okraji na zahnutí Křídou si načrtněte 2 cm v horním okraji na zahnutí Prošijeme na coverlocku Zahneme a prošijeme na coverlocku
Zahneme a prošijeme na coverlocku

Kapsu si našpendlete na střed bočního švu, ten si po přeložení dílu naznačte křídou, tak stejně naznačte i střed na kapse a díly přiložte středem k sobě. Bude položená na šikmo - záměrně. Kapsa je 4 cm od horního dílu ve středu, na předním dílu 3 cm a na zadním 5 cm. Zadní díl je vyšší než přední, proto se kapsa našívá níž.

Kapsu našpendlíme Kapsu našpendlíme

Abychom kapsu nemuseli obracet a zapravovat, vzali jsme si oboustranně krycí coverlock, kapsu jsme položili lícem na líc legin a prostě jsme ji přišili oboustranně krycím coverlockovým stehem. Kapsa je krásně začištěná.
TIP: při přišívání kapsy dojeďte švem až nahoru do pasu - začištění nití je jednodušší a leginy budou nazdobenější.

Kapsu dokola prošijeme na stroji Hotová kapsa

Potom legíny sešijte na overlocku. Já měla možnost vyzkoušet novinku mezi overlocky. Má snad nejjednodušší navlékání vzduchem a je to overlock Brother Airflow 3000. Nejdříve sešijte krokové švy, potom sed. Potom přední díly a zadní díl sedu složte na sebe a sešijte. Krokový šev si ještě můžete prošít na coverlocku horem krycím stehem. Šev tak bude pevnější. Na prošívání se může použít průhledná patka, která je v základním příslušenství a pěkně přes ni vidíte, kde šijete.

Látku kalhot sešijeme Látku kalhot sešijeme Látku kalhot sešijeme Látku kalhot sešijeme

Nachystejte si pásek, rozložte přední i zadní díl lícem k sobě a našpendlete, sešijte boky na overlocku.

Teď si našpendlete pas k sobě Prošijte na stroji

Otočte a přišpendlete na horní část legín (pas). Boční švy na boky legín, kde máte načrtnuté značky křídou. Přišijte na overlocku Airflow 3000.

Přeložte a znovu našpendlete Pas našpendlete na šortky Pas našpendlete na šortky Pas našpendlete na šortky
A prošijte na stroji A šortky jsou skoro hotové Pas je hotový

Šev opět prošijte na coverlocku horem krycím stehem, aby byl pevnější. Pozor, jakmile došijete na coverlocku, nechejte delší konce na zapravení. Na konci vysvětlím proč.

Prošijte na stroji Pas je hotový Nitě ustřihněte, zatáhněte ať se udělá uzel

Ještě zahněte nohavice a bude hotovo. Na zahnutí nohavic si můžete naznačit 2 cm pro lepší udržení, protože šijeme po lícové straně. Prošijte a opět nechejte delší konce na zapravení.

Naměřte si nohavice na zahnutí Nohavice prošijte i rušně, zastehujte

Na zapravení šití na coverlocku si nachystejte jehlu s větším očkem, navlečete čtyři nitě a protáhnete do rubu, zapošijete a uděláte souček. Aby se šití nepáralo.

Nohavice prošijte i rušně, zastehujte Nohavice prošijte na stroji

A máte hotovo. Můžete vyrazit třeba do fitka, švy jsou krásně pružné a pevné díky šití na overlocku a coverlocku. Teď můžete mít na každý trénink jiné legíny, určitě se v nich budete cítit parádně!

Hotové sportovní šortky! Hotové sportovní šortky! Hotové sportovní šortky! Hotové sportovní šortky!
Hotové sportovní šortky!


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Veselý plenkovník pro Vaše nejmenší
Veselý plenkovník pro Vaše nejmenší
Potřebujete v něčem vozit náhradní plínky a spostu dalších drobností pro přebalování? Plenkovník se spoustu kapes vám v tom pomůže. Vejdou se tam nejen plenky, ale i vlhčené ubrousky, krémy a třeba i náhradní dudlík a malá hračka!
shlédnuto: 810x,
komentářů: 0

Jak na patchworkové bloky s plotrem
Jak na patchworkové bloky s plotrem
Šijete rádi patchwork a různé aplikace z látek? Ukážeme vám, jak vám může řezací plotr pomoct s řezáním látkových dílků. S plotrem totiž krásně nařežete veškeré malé tvary i s přídavkem na šev a nepotřebujete kupovat šablonky.
shlédnuto: 848x,
komentářů: 0

Dárková krabička
Dárková krabička
Za pár dní je Den maminek, a pokud jste pro tu svoji vyrobili nějaký malý dáreček, nebo koupili třeba sladkost, budete potřebovat dárkovou krabičku. My pro Vás máme návod s postupem, jak na to. Navíc jsme si pro Vás připravili samolepky ke Dni matek!
shlédnuto: 423x,
komentářů: 0

Přání s třpytkami
Přání s třpytkami
Dnes si s námi můžete vyrobit přáníčko za pomocí plotru, navíc bude možná to nejoriginálnější, které jste kdy viděli. Jsem straka, mám ráda vše, co se blýská a třpytí, proto jsem si tentokrát vymyslela přáníčko k narozeninám za použití třpytek a flitrů.
shlédnuto: 319x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.