VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Veselý plenkovník pro Vaše nejmenší

Plenkovník je úžasný pomocník každého, kdo má malé děti. Protože má spoustu kapes, je to způsob, jak mít vše prakticky pohromadě, jak pleny a vlhčené ubrousky, tak i krémy a třeba i náhradní dudlík a malou hračku! My pro Vás dnes máme návod, jak si takový plenkovník doma ušít. Tak pojďte na to!

Veselý plenkovník pro Vaše nejmenší

Postup:

Na šití si připravte bavlněnou látku o rozměru cca 50x155 cm (šířka koupené látky), výztužný materiál v rozměrech 50x30 cm + 1x na kapsu 16x30 cm + 1x 18x30 cm - nejlépe měkký nažehlovací (já jsem použila Sakon), zip o délce 30 cm + suchý zip v rozměru 1,5x10 cm, šikmý proužek na zapravení kapes – 2x30 cm. Dál budete potřebovat nůžky na textil, špendlíky a krejčovský metr. Na šití jsme tentokrát používali skvělý šicí stroj Brother F420.

Nachystejte si

TIP: Na šití můžete použít i zbytky různých barevných látek. Kapsy můžete různě kombinovat s jinak barevnou látkou.

Základ je 2x obdélník v rozměru 30x50cm, jeden díl je podžehlený výstužným materiálem. Kapsy jsou střiženy 2x v rozměru 18x30cm (na vlhčené ubrousky) a 4x 16x30cm (spodní kapsa na pleny a vrchní kapsa na zip na drobnosti) a jeden díl je podžehlený výztužným materiálem.

Budete potřebovat látku a výstužný materiál Nachystejte si i další rozměry látek na kapsy Nachystejte si zip na našití k látce

Vrchní kapsa na zip je také ze dvou dílů. Zip se bude všívat mezi tyto dva obdélníky. Skládání dílů na sebe – spodní díl s nažehlenou výztuží a dvě kapsy také s výztuží.

Rozvrhněte si kde bude umístěná který kapsa

Kapsa na vlhčené ubrousky má nahoře otvor, kterým se ubrousky budou jednoduše vytahovat. Díly o velikosti 18x30cm - jeden podžehlený výztuhou a druhý nepodžehlený si složte lícem k sobě. Vyznačte si střed celého obdélníku a kolem středu si nakreslete obdélník v rozměru cca 10 x 7 cm. Rohy obdélníku zaoblete. Díly si k sobě přišpendlete a dle nakreslení obšijte.
TIP: velikost otvoru je podle našich použitých ubrousků s tím, že jsme otvor udělali o něco větší. Samozřejmě otvor si přizpůsobte vaší oblíbené značce.

Na látce si naměřte střed Na látce si naměřte střed Na látce si naměřte střed Ve středu látku si načrtněte ovál jako otvor
Dle vašeho náčrtu látku prošijte na stroji Dle vašeho náčrtu látku prošijte na stroji

Otvor vystřihněte s tím, že necháte uvnitř přídavek na šev cca 5 mm a obloučky pro lepší protáčení cca po 1cm nastřihněte opatrně až téměř ke švu. Díly vystřiženým otvorem otočte tak, aby byly oba lícem ven. Vše vyžehlete, otvor zašpendlete a prošijte asi 2 mm od kraje. Aby se vám s kapsou dál líp pracovalo, prošijte si ještě celý tento díl asi 1 cm od okraje.

Pak odstřihněte střed, aby vznikl otvor Pak odstřihněte střed, aby vznikl otvor Látku obraťte Otvor našpendlete
Pak otvor prošijte na stroji

Budeme pokračovat kapsou na drobnosti. Zip vložte mezi dvě látky velikosti 16x30 cm. Na horní žlutou látku jsme nažehlili výztuhu a dospodu budeme dávat rubovou světle modrou látku, která nebude zvenku vidět.
Poskládejte si to následovně: lícová látka lícem nahoru, na ni zip rubem nahoru a vnitřní látka rubem nahoru. Celou trojici sešijte zipovou patkou. Po sešití látky otočte lícem ven a sežehlete na správnou stranu.

Na další kapsu našijte zip Zip našijte na stroji Obě části zipu našijte na látku

Na druhou stranu všijte druhou dvojici látek - tentokrát obě nepodžehlené, my máme obě žluté. Opět sešijte zipovou patkou, obraťte a sežehlete na lícovou stranu.

Obě části zipu našijte na látku Obě části zipu našijte na látku Obě části zipu našijte na látku

Takto všitý zip z lícové strany prošijte asi 2 mm od kraje látky - zip se bude líp otevírat a kapsička se tím jemně zpevní.

Obě části zipu našijte na stroji na látku Obě části zipu našijte na stroji na látku

Kapsičku si složte k sobě tak, aby byl zip v hraně a lícové látky venku. Vznikne vám vlastně už kapsička. Srovnejte si díly přesně na sebe, zašpendlete je a v kraji sešijte. Nebojte se toho, že látky nejsou začištěné, to ještě uděláme.

Kraje kapsy našpendlete dokola Kraje kapsy prošijte na stroji dokola

Jdeme začišťovat. Kapsičku se zipem si obšijte šikmým proužkem na delší straně. Kratší strany budeme všívat dovnitř základních obdélníků, takže ty začistit nepotřebujeme.
Druhou kapsičku s otvorem na vlhčené ubrousky stačí začistit šikmým proužkem také pouze na jedné delší straně.
TIP: na našití šikmého proužku jsem použila Nastavitelný zakladač pro lemování páskou, který krásně vede předžehlený šikmý proužek a dá se nastavit vždy přesně na velikost vašeho šikmého proužku.

Z jedné strany kapsy přišijte stužku Z jedné strany kapsy přišijte stužku Kapsy máte nachystané

Na velké obdélníky si našijte suchý zip na jeden obdélních mechovou část, na druhý obdélník část s háčky. Suchý zip máme 10 cm dlouhý, vzdálenost od okraje látky je 4cm a je umístěn ve středu kratší strany. TIP: na všívání suchých zipů je dobré použít jehly JEANS.

Na látku našijte suchý zip Na látku našijte suchý zip Na látku našijte suchý zip Na látku našijte suchý zip

Na podžehlený díl velký díl se suchým zipem si položte předšité kapsy. Kapsu na ubrousky úplně na kraj a kapsičku se zipem přibližně podle fotky.

Kapsy našpendlete na látku Kapsy našpendlete na látku

Kapsy přichyťte v kraji na spodní podžehlený díl. Nejprve kapsu na ubrousky tak, že ji přišijete v kraji na spodní díl na třech stranách, které nejsou začištěné. Strana se šikmým proužkem bude sloužit jako otvor na vložení ubrousků. Kapsu se zipem v kraji přišijte na kratších stranách a nakonec ji přešijte ještě přes šikmý proužek. Takto vzniknou dvě kapsy – vrchní je se zipem a spodní je podžehlená - je to místo, kam se vám vejde plínka. Pokud vám kraje kapsiček přesahují přes spodní díl, můžete je sestřihnout nebo seříznout do roviny.

Pak kapsy našijte na látku Pak kapsy našijte na látku A kapsy jsou našité A kapsy jsou našité

Díly si složte lícem k sobě - tady pozor, na velký obdélník s našitými kapsami přijde lícem dolů druhý stejně velký díl a musíte si dát pozor, abyste suchý zip měli otočený na opačnou stranu, než ho má ten základní díl s kapsami. Takže díl s kapsami suchým zipem doprava, nepodžehlený díl rubem nahoru a suchým zipem doleva.
Díly zašpendlete a cca 1 cm od okraje sešijte – na dílu si nezapomeňte nechat asi 10 cm otvor na přetáčení. Nejlepší je nechat si otvor vpravo u suchého zipu, kde sešíváte jenom dvě velké látky.

Teď už jen chybí našít zadní část Spodní látku našpendlete přes kapsy

Zastřihněte rožky zešikma, aby se Vám lépe díl obracel, a díl obraťte.

Rožky ustřihněte Pak plínkovník otočte Pak už jen kapsy našpendlete a prošijte

Otvor po přetáčení si zašpendlete. Celý plenkovník budeme ještě prošívat přes všechny vrstvy, abychom ho zpevnili. Potřebujeme sešít otvor pro přetáčení, obšít ho kolem suchých zipů na obou stranách. Jednodušší je pravá strana, na druhé straně si musíte odhrnout kapsu s ubrousky a dostat se dovnitř.

Pak už jen kapsy našpendlete a prošijte Pak už jen kapsy našpendlete a prošijte Pak už jen kapsy našpendlete a prošijte

Prošitím zpevníme i části, které se budou přehýbat. Prošijte základní díl vedle kapes (vně kapes) tak, jak vidíte na fotografiích.

A plenkovník je hotový Hotový plenkovník Hotový plenkovník Hotový plenkovník

Plenkovník je hotový! Teď už ho jen stačí naplnit potřebnými věcmi, jako jsou plínky a vlhčené ubrousky. Plenkovník se vám bude hodit při každém výletu nebo na návštěvě. Pro neposedné dítko se bude hodit určitě i doma. Pro maminky, které plenkovník nechtějí tak křiklavý, můžete zvolit látku, která je jednobarevná, nebo jen lehce vzorovaná a plankovník bude jako váš vkusný doplněk.

Hotový plenkovník Hotový plenkovník Hotový plenkovník Hotový plenkovník
Hotový plenkovník


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Jak na patchworkové bloky s plotrem
Jak na patchworkové bloky s plotrem
Šijete rádi patchwork a různé aplikace z látek? Ukážeme vám, jak vám může řezací plotr pomoct s řezáním látkových dílků. S plotrem totiž krásně nařežete veškeré malé tvary i s přídavkem na šev a nepotřebujete kupovat šablonky.
shlédnuto: 846x,
komentářů: 0

Dárková krabička
Dárková krabička
Za pár dní je Den maminek, a pokud jste pro tu svoji vyrobili nějaký malý dáreček, nebo koupili třeba sladkost, budete potřebovat dárkovou krabičku. My pro Vás máme návod s postupem, jak na to. Navíc jsme si pro Vás připravili samolepky ke Dni matek!
shlédnuto: 423x,
komentářů: 0

Přání s třpytkami
Přání s třpytkami
Dnes si s námi můžete vyrobit přáníčko za pomocí plotru, navíc bude možná to nejoriginálnější, které jste kdy viděli. Jsem straka, mám ráda vše, co se blýská a třpytí, proto jsem si tentokrát vymyslela přáníčko k narozeninám za použití třpytek a flitrů.
shlédnuto: 319x,
komentářů: 0

Velikonoční výzdoba s výšivkou
Velikonoční výzdoba s výšivkou
S blížícím se jarem samozřejmě přichází i Velikonoce, na které si musíte pěkně ozdobit Váš byt či dům a vnést do něj teplejší barvy! Proto je na čase změnit zimní výzdobu za velikonoční. Dnes s námi budete vyrábět závěsnou dekoraci na dveře.
shlédnuto: 464x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.