VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Bobbin work

Bobbin work je technika, kdy se šije nebo vyšívá bavlnkou. Název Bobbin work dostala proto, že se bavlnka natáčí na spodní cívku - anglicky bobbin. Pokud máte stroj, který vám kontroluje spodní nit, určitě jste se s tímto výrazem už setkali :)

Bobbin work

My vás dnes touto technikou provedeme.

Postup:

Firma Brother přišla na svých strojích s novinkou - stroje Brother INNOV-IS V5 a V7 mají v základní výbavě speciální cívkové pouzdro určené právě na bobbin work - vyšívání bavlnkou.
Dá se dokoupit ke všem strojům Brother řady INNOV-Is. Tzn. např. NV 10, NV 15, NV 20, NV 30, NV 35, NV 50, NV 55, NV 100, NV 150, NV 350, NV 550, NV 1250, NV 900, NV 950, NV 955, NV 1500, V3. Určitě jsem na některý zapomněla, takže se případně ptejte.
Už ho máme v prodeji : Sada na Bobbin work
Pokud máte doma Brother V5, cívkové pouzdro na bobbin work poznáte podle toho, že má šedou barvu. Patří k němu i speciální krytka s dírkou, která lépe drží cívku.

Speciální šedé cívkové pouzdro, krytka na cívku s dírkami

Na spodní cívky navinete bavlnky. Podle instrukcí v návodu ke stroji by síla bavlnky měla být maximálně 5. My jsme používali Perlovku nebo klasické bavlnky určené pro ruční vyšívání.

Navinuté bavlnky na cívkách spodní nitě

Horní nit použijte klasickou šicí nebo vyšívací. Je dobré dát nit ve stejné barvě, jako má bavlnka. Můžete také použít průhlednou nit. Cívkové pouzdro na Bobbin work vložte do šicího stroje, do pouzdra vložte cívku s navinutou bavlnkou. Nit vedeme jen drážkou vepředu (nevedeme jí až k ořezu), potom otočením kolečka protáhněte bavlnku stejně, jako vytahujete spodní nit. Nasaďte krytku na cívku.

Vložte cívku spodní nitě s navinutou bavlnkou Vložte cívku spodní nitě s navinutou bavlnkou Vložte cívku spodní nitě s navinutou bavlnkou

Musíte také změnit nastavení stroje. Napětí horní nitě dejte na maximum - nit musí co nejvíc utahovat. Snižte si rychlost šití. Vypněte nebo nepoužívejte automatický odstřih nitě, pokud ho váš stroj má.

Nasaďte plastovou krytku
Protože budeme používat ozdobné vzory, podžehlili jsme si látku nažehlovacím trhacím materiálem. Aby byl vzor pěkný a látka se vám nestahovala, měli byste ji vyztužit vždy, když chcete šít ozdobné vzory.

Napětí horní nitě dejte na max - nit musí co nejvíc utahovat, snižte si rychlost šití

Protože ozdobná bavlnka je navinuta na cívce spodní nitě, otočte si látku rubem nahoru a šijte lícem dole. Na spodu budete mít ozdobný steh zvýrazněný silnější nití.

Protože budeme používat ozdobné vzory, podžehlili jsme si látku nažehlovacím trhacím materiálem Pro šití si otočte látku rubem nahoru a šijte lícem dole Na spodu - tedy lícu - budete mít ozdobný steh ušitý bavlnkou

Tady vidíte ukázku ozdobných stehů, které máte k dispozici na stroji Brother INNOV-IS V5. Na prvním obrázku vidíte spodní - lícovou stranu - steh vytvořený bavlnkou a na druhém obrázku je steh tvořený vrchní nití (rubová strana). Stroj Brother V5 má i stranový posuv - umí šít doleva a doprava a tohoto posunu využívá k tomu, že umí ušít i stehy širší než 7 mm. Dobře je to vidět např. na těch žlutých smyčkách.

Ukázka různých ozdobných stehů šitých spodní bavlnkou Ukázka různých ozdobných stehů šitých horní nití Běžné ozdobné stehy

Využití stranového posuvu na strojích Brother V7 a V5 se neomezuje jenom na stehy o šířce 15 mm, ale najdete v nich i stehy o šířce cca 4 cm. Tyto stehy sice vypadají, jako šité volnou rukou, ale jsou šité stejně, jako předchozí sada - tzn. dáte do stroje látku vyztuženou nějakým vliselínem a pak už jenom lehce hlídáte, aby vám látka nezatočila a steh se šil rovně :) Šijete klasickou patkou - stroj si látku podává sám.

Šití s využitím posunu do stran umožňuje stehy až do velikosti 4 cm Šití s využitím posunu do stran umožňuje stehy až do velikosti 4 cm Ozdobné stehy s využitím stranového posunu Vzorky bobbin worku

Náš stroj je i vyšívací a obsahuje speciální vzory určené právě pro Bobbin work. Najdete je mezi vyšívacími vzory ve složce označené písmenem „B“. Tyto výšivky jsou speciálně připravené právě pro BOBBIN WORK

Speciální vzory určené pro bobbin work

Do vyšívacího rámečku se látka upíná tak, že lícovou stranu máme vespod a rubovou stranu nahoře. Látku jsme si zase podžehlili nažehlovacím trhacím materiálem.

Do rámečku si dejte podžehlený zafixovaný materiál lícem dospodu Do rámečku si dejte podžehlený zafixovaný materiál lícem dospodu Šijte opět shora, aby vám dole vyšívala bavlnka ze spodní cívky Šijte opět shora, aby vám dole vyšívala bavlnka ze spodní cívky

Rámeček vložte do stroje a vyšijte výšivku. Výšivky ve stroji jsou speciálně upravené - stroj vyšívá velice pomalu a výšivky se nezapošívají ani neodstřihávají - zapošití by při šití bavlnkou vytvořilo hrudku. Kvůli chybějícímu zapošití se ani neodstřihává, nit si nechte delší a ustřihněte ji. Bavlnku protáhněte do rubu a tam ji zavažte, aby se nepárala.

Vznikne nám takto krásný vzor Kvůli chybějícímu zapošití se ani neodstřihává, nit si nechte delší a ustřihněte ji Bavlnku protáhněte do rubu a tam ji zavažte, aby se nepárala

Výšivka speciální technikou BOBBIN WORK s použitím bavlnky je výraznější. Pro použití bavlnky se hodí jednoduché vzory, které se šijí jednoduchým stehem.

Máme hotovo Máme hotovo

Vzory ze stroje, které jsme zkusili vidíte zde:

Vzor na bobbin work Vzor na bobbin work Vzor na bobbin work

Vyzkoušeli jsme i jeden z našich quiltovacích vzorů, který jde také vyšít touto technikou. Šili jsme deku se silným vatelínem. Připomínám, že napětí nitě je potřeba dát na maximum, vypnout automatický odstřih nitě a co nejvíc snížit rychlost vyšívání. Na fotkách vidíte, že náš quiltovací vzor zapošívá - to zapošití je dobré vypárat. Chystáme pro vás sadu vzorů určených přímo pro bobbin work, které zapošívat nebudou.

Naše quiltovací vzory šité bobbin workem Naše quiltovací vzory šité bobbin workem Naše quiltovací vzory šité bobbin workem

Techniku Bobbin work můžete vyzkoušet i na vašem stroji, ale protože je potřeba ubrat napětí spodní nitě, bylo by dobré koupit si druhé cívkové pouzdro, na kterém budete experimentovat s napětím nitě a to původní si necháte optimálně nastavené na klasické šití :)
Pevně věříme, že vás tato technika zaujala ať už máte stroj, který je pro ni speciálně určený nebo ne. Firma Brother bude určitě rozšiřovat portfolio strojů, pro které vyrobí toto speciální cívkové pouzdro a my vás o tom určitě budeme informovat.

Krásný den
Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Velikonoční vajíčka
Velikonoční vajíčka
Vyšívaná velikonoční vajíčka můžete použít jako velikonoční dekoraci nebo jako nevšední dárek pro koledníky
shlédnuto: 6430x,
komentářů: 8

Jarní dekorace  - obaly na květináče
Jarní dekorace - obaly na květináče
O víkendu si musím nakoupit nějaké jarní kytičky a aby je bylo do čeho dát, ušila jsem obaly na květináče.
shlédnuto: 5525x,
komentářů: 4

Obal na flétnu
Obal na flétnu
flétničkové obaly se rychle začly trhat, takže jsem se pustila do vlastních
shlédnuto: 5624x,
komentářů: 1

Malování jehlou
Malování jehlou
chystáme se na Prague Patchwork Meeting a dnes máme pro vás ochutnávku toho, co tam uvidíte
shlédnuto: 9131x,
komentářů: 11






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.