VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Prostírání prošité na vyšívacím stroji

Chcete krásně proquiltované prostírky a ručně vám to moc nejde? Pojďte to zkusit s vyšívacím strojem. Prostírání můžete krásně doladit do různých ročních období podle použitých látek a prošít ho klidně i bílou nití - bude jemnější. My máme prostírání, které jsme ladili do červené jako symbol Vánoc a prostírky jsme proquiltovali každou jiným vzorem a výraznou červenou nití. Tak se pojďte podívat, co jsme si pro Vás nachystali!

Vánoční proquiltované prostírání

Použité výšivky

Čtverec quiltovací výplň 1
Čtverec quiltovací výplň 2
Čtverec quiltovací výplň 3
Čtverec quiltovací výplň 4
Čtverec quiltovací výplň 5
Čtverec quiltovací výplň 6
Čtverec quiltovací výplň 7
Čtverec quiltovací výplň 8

Postup:

Na prostírku si připravte látky: vrchní světlou barvu, výztuhu - nějaký vatelín nebo termolín a spodní barevnou látku, vyšívací nitě, nůžky na látku, krejčovský metr, patchworkové pravítko, špendlíky, šicí a vyšívací stroj nebo můžete použít kombinaci. Pak si ještě nachystejte žehličku, fixu (popř. přímo fixu na látku), a řezací kolečko s řezací podložkou.

Nachystejte si

Spodní barevnou látku si ustřihněte v rozměru 35 x 35 cm. My naštěstí můžeme mít výšivku velikosti rámečku 24 x 24 cm, takže jsme si světlou látku, na kterou budeme vyšívat, i výztuhu (použili jsme termolín, aby bylo prošití krásně plastické) ustřihli v pásu – rámeček se tak bude lépe upevňovat. Světlou vrchní látku si tedy ustřihněte v páse o rozměru: výška 45 cm a šířka cca 150 cm (celá šíře látky).
TIP: Vzory jsou ke stažení v mnoha velikostech, pokud máte malý rámeček, můžete si vyšít vždycky třeba 4 vedle sebe nebo si udělat alespoň menší pod kafíčka!

Nachystejte si látku Látku si ustřihněte v požadovaném rozměru

Světlou látku upevněte do rámečku a vyšijte quiltovací vzor - vzor je v rozměru 23 x 23 cm, my jsme jej vyšívali na novém modelu kombinace šicího a vyšívacího stroje Brother XE2. Výšivku můžete v rámu ještě trochu napozicovat a hlavně si rozmyslete, jestli použijete barvu vzoru kontrastní nebo stejnou jako barva látky. S bílou nití by byl vzor mnohem jemnější, přiznám se, že náš vedlejší úmysl byl, aby výšivky krásně vynikly. Ale pořád mě láká udělat druhou sadu s bílou nití.

Látku upněte do rámečku Ve stroji si otevřete vzor Rámeček upevněte do stroje Spusťte vyšívání
Takto vyšijte všechny vzory přes jeden kus látky

Jakmile budou díly vyšité, vystřihněte nebo řezacím kolečkem na patchwork vyřežte na řezací podložce čtverce v rozměru 30 x 30 cm – tak aby výšivka byla na středu.

A výšivky jsou hotové A výšivky jsou hotové A výšivky jsou hotové Naměřte si požadovanou velikost prostírání
Naměřte si požadovanou velikost prostírání a konečkem uřízněte

Na rubovou stranu čtverců si vyznačte středy všech čtyř stran a rožky 1 cm od okraje. Na čtverce spodní látky, které máte ve velikosti 35x35 cm si také z rubu vyznačte středy všech stran.

Naznačte si středy a rohy cca 1cm od okraje Naznačte si středy a rohy cca 1cm od okraje

Vždy jeden bílý čtverec s výztuží a jednu spodní látku si složte lícem k sobě. Pozor - nejsou stejně velké, takže to nemůžete jenom položit a sešít. Zašpendlete si středy stran k sobě. Dál potom barevnou látku našpendlete od středů až ke značce 1 cm od rohu.
Šijte na šířku patky - maximálně 1 cm od kraje. Na jedné straně nechejte otvor pro otočení celé prostírky.

Díly složte lícem k sobě a zašpendlete si středy a otvor Díly složte lícem k sobě a zašpendlete si středy a otvor

Nyní přišijte k bílé látce barevnou - barevná bude v rozích přečnívat. Na jedné straně nezapomeňte vynechat otvor pro přetáčení. Po sešití všech stran Vám na konci vzniknou rožky, které budete obšívat.

Nyní přišijte od naznačených rohů vždy protější strany Nyní přišijte od naznačených rohů vždy protější strany Po sešití všech stran na konci vzniknou rožky Po sešití všech stran na konci vzniknou rožky

Na obšití rožků si složte látku tak, že díl s výztuží budete mít uvnitř a nahoře bude spodní látka, od přehybu si naznačte pravítkem pravý úhel – Pozor obšít jen po předšité rovné strany.

Po sešití všech stran na konci vzniknou rožky Od přehybu si naznačte pravítkem pravý úhel Od přehybu si naznačte pravítkem pravý úhel Od přehybu si naznačte pravítkem pravý úhel
Od přehybu si naznačte pravítkem pravý úhel

Rožky obšijte a sestřihněte. Díly obraťte a vymněte rožky.

Prošijte na stroji Prošijte na stroji Rožek ustřihněte Díly obraťte a vymněte rožky.
Díly obraťte a vymněte rožky. Díly obraťte a vymněte rožky. Díly obraťte a vymněte rožky.

Prostírku přežehlete a otvor pro přetáčení zašpendlete. Prostírku po obvodě prošijte – prošijte v kraji, tím zašijete i otvor po přetáčení.

Prostírku přežehlete a otvor pro přetáčení zašpendlete Zašpendlete otvor na přetočení A na stroji otvor prošijte A na stroji otvor prošijte
A je hotovo A je hotovo

Takto ušijte všechny prostírky.

Takto ušijte všechny prostírky. Takto ušijte všechny prostírky. Takto ušijte všechny prostírky. Takto ušijte všechny prostírky.
Takto ušijte všechny prostírky. A máte komplet hotovo

A je hotovo! Je jen na vás, v jakých barvách a velikostech prostírky ušijete. Stačí si pamatovat, že vnější látka musí být o 5-6 cm větší než bílá vyztužená část. Tohle je můj oblíbený způsob, jak ušít prostírku bez lemování šikmým proužkem a když se do toho pustíte, je to o dost rychlejší. Přejeme vám mnoho spokojených strávníků, kteří budou prostírky používat!

A máte komplet hotovo Krásné prostírky Krásné prostírky


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Polštář s vánočními skřítky
Polštář s vánočními skřítky
Polštářky vám krásně nazdobí byt a je jen na vás, v jakých barvách si je uděláte, aby vám seděly do barevnosti bytu. Zároveň se změnou polštářků dá krásně změnit celý obývací pokoj - pojďte si tedy ušít něco vánočního!
shlédnuto: 548x,
komentářů: 3

Taška couching – našívání vlny
Taška couching – našívání vlny
Našívání klubíčkové příze - tzv. couching je další technika, kterou si můžete během chvilky nazdobit tašku nebo džínovou bundu. Pojďte se s námi podívat blíž, jak to funguje.
shlédnuto: 274x,
komentářů: 0

Samolepky na sklenice na jarmark
Samolepky na sklenice na jarmark
Potřebovala jsem něco na školní jarmark. Letos jsme prodávali ořechy v medu - vyrobili jsme si na to samolepky a ukážeme vám, jak na to.
shlédnuto: 411x,
komentářů: 0

Halloweenská výzdoba
Halloweenská výzdoba
Halloween je tady! Tak pokud ještě nemáte výzdobu, tak s námi si ji na plotru vyřežete za chviličku! Tato výzdoba je jednoduchá a rychlá, ale i tak úžasná pro navození tajuplné atmosféry!
shlédnuto: 376x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.