VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Řezání patchworkových bloků na plotru

Řezací plotr Brother ScanNCut umí řezat patchworkové bloky. Podívejte se jak.

Řezání patchworkových bloků na plotru

Jedna z nejlepších věcí na řezacím plotru Brother je to, že umí řezat látku i bez podžehlení, umí přidávat přídavky na šev a je v něm takový malý patchworkový almanach krásných vzorů.

Řezání jednoho z nich vám dnes ukážeme.

Postup:

Na obrazovce plotru si můžete vybrat vzor, jaký chcete. Zadáte si přesnou velikost po ušití a v dalším kroku uvidíte rozkres jaké dílky na ušití bločku potřebujete a postupně si je můžete řezat z vámi zvolených látek.

Na obrazovce plotru si můžete vybrat vzor, jaký chcete. Zadáte si přesnou velikost po ušití v dalším kroku uvidíte rozkres jaké dílky na ušití bločku potřebujete v dalším kroku uvidíte rozkres jaké dílky na ušití bločku potřebujete
Dílky si tak můžete postupně řezat z vámi zvolených látek Dílky si tak můžete postupně řezat z vámi zvolených látek

Je jedno v jakém pořadí si dílky nařežete. My jsme začali dílkem D. Plotr vám po zvolení dílku sám přednastaví, že potřebujete 6 dílků, ale nechá vás toto číslo i změnit - můžete řezat klidně 2 nebo třeba 12 kousků zároveň.

Plotr vám po zvolení dílku sám přednastaví, že potřebujete 6 dílků, ale nechá vás toto číslo i změnit - můžete řezat klidně 2 nebo třeba 12 kousků zároveň.

Potom zvolený počet dílků plotr naskládá na řezací podložku. Vždy umisťuje dílky pokud možno kolmo vláknem, aby se co nejméně třepily. Proto látku na řezací podložku také lepte kolmo vláknem. Umístění dílků můžete jednoduše změnit tažením buď pomocí stylusu nebo klidně i prstem.

Potom zvolený počet dílků plotr naskládá na řezací podložku. Vždy umisťuje dílky pokud možno kolmo vláknem, aby se co nejméně třepily.

Abyste si byli jistí, že vzory na látku umístíte přesně a nebude vám někde kousek chybět, je dobré si podložku naskenovat. Potom na displayi vidíte přesně kde je látka nalepená a můžete výřezové šablony na ni napozicovat. Na fotce je použitá světlá látka, takže to nevynikne, ale opravdu je to v reálu vidět dobře.

Abyste si byli jistí, že vzory na látku umístíte přesně je dobré si podložku naskenovat. Potom na displayi vidíte přesně kde je látka nalepená a můžete výřezové šablony na ni napozicovat

Po naskenování látky je vidět, že celý blok dílků by mohl jít víc doprava, takže jsme celou skupinu bločků jednoduše posunuli.

Po naskenování látky je vidět, že celý blok dílků by mohl jít víc doprava celou skupinu bločků jsme jednoduše posunuli rozmístění připraveno pro řez

A teď vám ukážeme kouzlo přídavků na švy. Plotr přesně ví, jakou má čistou míru. Když zvolíte možnost Draw - kreslit - můžete si na látku nakreslit čistou míru, podle které budete potom šít. Šití je určitě s předkreslením přesnější. Místo nože vložíte držák na fixy a vložíte vybranou barvu. V základní výbavě plotru jsou dvě mizící fixy - jedna vodou a druhá sublimačni růžová, která mizí na vzduchu.
POZOR: pokud budete kreslit, nalepte látku na podložku rubem nahoru, abyste měli kresbu v rubu, kde budete šít.

Když zvolíte možnost Draw - kreslit - můžete si na látku nakreslit čistou míru Plotr automaticky zvolí rozměr s přídavkem na šev Plotr automaticky zvolí rozměr s přídavkem na šev

Když plotr dokreslí, zeptá se vás, jestli chcete ještě řezat. Zvolte tlačítko Finish. Tím se dostanete na řezání.

Když plotr dokreslí, zeptá se vás, jestli chcete ještě řezat. Zvolte tlačítko Finish. Tím se dostanete na řezání.

Nyní zvolte Cut - řezat. Plotr automaticky zvolí rozměr s přídavkem na šev. Místo fixy dejte do držáku nůž a nechte látku vyřezat. Na klasickou patchworkovou bavlnu zpravidla stačí modrý nůž na hloubku cca 4,5. Za chviličku už jsou tvary na světě.

Nyní zvolte Cut - řezat. Plotr automaticky zvolí rozměr s přídavkem na šev Místo fixy dejte do držáku nůž a nechte látku vyřezat. Za chviličku už jsou tvary na světě.

Vidíte, že jsme látku opravdu měli rubem, čistou míru máme nakreslenou na rubové straně a líc je čistý.

Vidíte, že jsme řezali rubem kvůli kreslení čisté míry, která bude na spodní straně látky

Podobně si nařežeme i další dílky a za chvíli je bloček pro ušití na světě.

Podobně si nařežeme i další dílky Kompletní dílky a jde se šít

Ušití podkafíčka je pak už za chvilku. Sešili jsme si dílky do šestiúhelníku, potom jsme si nachystali spodní stranu - dva díly sešité k sobě tak, že ve švu jsme uprostřed nechali díru naprotočení. Spodní díl jsme řízli na stejnou velikost jako má horní blok, sešili jsme je k sobě a protočili dírou ve spodním dílu. Díky tomu jsou všechny viditelné hrany krásně sešité. Po protočení stačí už jenom zašít ručně díru vespod a můžete si jít uvařit kafe :)

Sešili jsme si dílky do šestiúhelníku potom jsme si nachystali spodní stranu - dva díly sešité k sobě tak, že ve švu jsme uprostřed nechali díru naprotočení. Spodní díl jsme řízli na stejnou velikost jako má horní blok, sešili jsme je k sobě a protočili dírou ve spodním dílu.

Krásný den
Lenka

PS: tohle je samozřejmě jenom jeden z mnoha bloků, které vám plotr dokáže nařezat. Mezi další bloky v paměti plotru patří např. i tyto:

Mezi další bloky v paměti plotru patří např. i tyto: Mezi další bloky v paměti plotru patří např. i tyto: Mezi další bloky v paměti plotru patří např. i tyto: Mezi další bloky v paměti plotru patří např. i tyto:
Mezi další bloky v paměti plotru patří např. i tyto: Mezi další bloky v paměti plotru patří např. i tyto:

Kromě různých šestiúhelníků a hvězd je tam samozřejmě i spousta čtvercových bloků, my vždycky vybíráme to, co by se nám samotným vůbec ručně řezat nechtělo :)



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Aktualizace FIRMWARE plotru Brother CM840
Aktualizace FIRMWARE plotru Brother CM840
Brother přichází s novým firmwarem - řekneme vám, jak aktualizovat
shlédnuto: 2718x,
komentářů: 0

Krajkové ozdoby na stromeček
Krajkové ozdoby na stromeček
Letos si můžete ozdobit vánoční stromeček krajkovými hvězdičkami od nás
shlédnuto: 6024x,
komentářů: 5

Videonávody k ScanNCut Canvas
Videonávody k ScanNCut Canvas
ScanNCutCanvas je software pro zpracovávání vyřezávacích šablon pro řezací plotry Brother.
shlédnuto: 3452x,
komentářů: 0

ScanNCut - nažehlovací kamínky
ScanNCut - nažehlovací kamínky
Šablonky pro zažehlování ozdobných kamínků - hotfixů - nyní můžete dělat i na řezacích plotrech Brother
shlédnuto: 6866x,
komentářů: 4






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.