VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Software Era - jak na tvorbu výšivek

V softwaru Era si můžete vytvářet i vlastní výšivky. Chce to nebát se a zkoušet, hrát si. Pro grafiky je práce se softwarem jednoduchá, ale i když nejste grafik, zkuste to!

Software Era - jak na tvorbu výšivek

Postup:

1. Založíme novou prázdnou výšivku stejně jako v příkladu 3.

2. Na záložce Předloha klikneme na ikonku Otevřít obrázek [A] a vybereme obrázek, podle kterého budeme výšivku dělat. Obrázek se objeví jako pozadí pracovní plochy [B] a nástrojová lišta se přepne na záložku Obrázek, která obsahuje nástroje určené pro práci s obrázky.
Velikost obrázku můžete změnit pomocí úchytů na krajích tak, aby už byl ve velikosti budoucí myšlené výšivky. Zkontrolujte si, jestli měřítko na pravítku je v cm nebo v mm. [C]

Založíme novou prázdnou výšivku

3. Tentokrát nebudeme používat automatickou konverzi na výšivku. Začneme tím, že uděláme jednu z třešní.
Zvolte Výšivka / Jednotná plocha -> Oblast se vzorem
Jednotné plochy vytváření ohraničené uzavřené oblasti vyplněné vybraným stehem.
Později si můžete vyzkoušet programovatelné stehy, křížkovou výšivku nebo oblast s nějakou texturou.
(Oblast s aplikací je určena pouze pro průmyslové stroje)

Tentokrát nebudeme používat automatickou konverzi na výšivku

4. V horní nástrojové liště se ukážou parametry nastavení stehů. Na této liště můžete změnit druh výplně [A], hustotu [B], vybrat podklad pro zpevnění materiálu [C] a udělat další potřebná nastavení. Nyní vytvořte první část tak, že pomocí kliků myši vyznačíte myšlenou oblast. (kliknutí myši vytváří rovnou čáru – uzly jsou bílé, kliknutí myši se současným stiskem klávesy Ctrl vytváří křivku – uzly jsou modrozelené).
Nakonec potvrďte vytvoření oblasti klávesou Enter. Oblast se objeví v Manažeru objektů v sekci Části.
Tento proces je třeba opakovat pro každou jednotlivou část výšivky.
Není třeba klikat každý bod obrysu, stačí zde např. 7, přesný tvar potom nastavíme pomocí úchytů u jednotlivých uzlů.

V horní nástrojové liště se ukážou parametry nastavení stehů, na této liště můžete změnit druh výplně [A], hustotu [B]

5. Přesný tvar oblasti uděláte z několika krajových bodů tak, že u každého bodu měníte kontrolní vektory. Od každého bodu vedou dvě čáry s úchytem. Jsou bílé. Když jimi začnete hýbat, dostanou zelenou barvu a fialový konec.

Přesný tvar oblasti uděláte z několika krajových bodů tak, že u každého bodu měníte kontrolní vektory Od každého bodu vedou dvě čáry s úchytem - bílé Když jimi začnete hýbat, dostanou zelenou barvu a fialový konec

6. Typy uzlů: Pozor – uzly mají několik typů – vnitřní uzel nebo roh. Roh vzniká, když při klikání myší držíte Ctrl, má modrofialovou barvu a dá se ohnout na každé straně jinak. Kliknutím na uzel pravým tlačítkem myši můžete jeho typ změnit.
Postupně vytvoříme přesný tvar třešně.

Pozor – uzly mají několik typů – vnitřní uzel nebo roh Roh vzniká, když při klikání myší držíte Ctrl, má modrofialovou barvu a dá se ohnout na každé straně jinak

7. Směr stehů: každý tvar má jako výchozí směr stehů vodorovně. Tento směr je určen čárou se žlutými kolečky na krajích. Jejich posunutím měníte směr stehu (snad je to na obrázku vidět).

8. Díra: není dobré nechat přes sebe přešívat několik vrstev stehů. Trhají se pak nitě a lámou jehly. Proto je potřeba tam, kde půjde přes objekt další vrstva udělat díru. Naše třešeň má světlý odlesk a my si na něm ukážeme, jak díru vytvořit. Nejprve oblast označíte [A]. V horní liště kliknete na Díra [B] a hned začnete myší klikat krajové body díry. Klávesou Enter díru vytvoříte. Samozřejmě zase můžete její krajové body posouvat a měnit křivky.

9. Nyní stejně vytvořte druhou třešeň.

11. Sloupec s Cik-Cakem: pro užší oblasti je dobré použít CIK – CAK stehy (zhuštěný entlovací steh). My takto vytvoříme stopky třešní. Na záložce Výšivka zvolte Sloupec – Objekt s Cik-Cakem.
Stejně jako u ostatních nástrojů i u sloupců můžete nastavovat jejich vlastnosti na horní liště, můžete vybírat různé druhy výplní, nastavovat hustotu stehu, podšití atd.

Sloupec nevytváříte klikáním okolo, ale klikáte krajní body v párech (vždy levý-pravý-levý-pravý) Tyto páry definují zároveň hrany tvaru a směr stehu.
Nakonec stiskněte Enter.
Tento postup můžete opakovat u dalších úzkých částí výšivky.

Sloupec s cik-cakem - pro užší oblasti je dobré použít CIK – CAK stehy Sloupec nevytváříte klikáním okolo, ale klikáte krajní body v párech

12. Zahnutá plocha: pokud chcete uzavřenou oblast vyplnit cik-cak stehem a nemá tvar sloupce, použijte Zahnutou plochu. My ji použijeme na lístky. Každý lístek bude rozdělený na dvě plochy – každá bude mít jiný směr stehu a tím lístek hezky vystínujeme. Oblast se kliká „okolo“ bod po bodu, stejně jako Jednotná plocha. Vyplnit ji můžete Cik-cakem, Stehem E nebo klasickým vzorem.

Pokud chcete uzavřenou oblast vyplnit cik-cak stehem a nemá tvar sloupce, použijte Zahnutou plochu

13. Lístek pak bude vypadat v 3D zobrazení takto: Druhý list vytvoříme tak, že označíme dvě oblasti s prvním listem, společně je zkopírujeme, zvětšíme a otočíme.

Zbývá doplnit bílé odlesky na třešních a abychom si ukázali i poslední typ stehu, tak třešně olemujeme.

Každý lístek bude rozdělený na dvě plochy – každá bude mít jiný směr stehu a tím lístek hezky vystínujeme

14. Cesta: pro tvary typu čára, linka, kontura musíte použít rovný steh - Cesta. Vyberte pro ně nástroj Cesta – cesta s průběžným stehem. Cesta může být i s Cik-cakem, mohli jsme tedy stopky udělat i tímto stehem.

Stejně jako u ostatních nástrojů můžete nastavovat vlastnosti stehů na horní liště. Pro tvar typu cesta - čára musíte vložit body, které definují tvar.
Tvar dokončete stisknutím klávesy Enter.

Pro tvary typu čára, linka, kontura musíte použít rovný steh - Cesta

15. Jakmile je vzor dokončený, můžete ho Uložit [A] pro pozdější další editaci ve formátu DSG (nejvhodnější formát pro další editaci vzorů)

16. nebo můžete výšivku exportovat - EXPORT [B] do formátu vhodného pro váš vyšívací stroj. POZOR: při tvoření výšivky je třeba si vždy rozmyslet pořadí barev a vrstev, jak půjdou za sebou. Horní vrstva se vždy vyšívá jako poslední. Dávejte si tedy pozor na to, abyste stejné barvy měli pokud možno u sebe a nemuseli zbytečně často měnit nit. Software Era automaticky nastavuje začátek a konec šití jedné oblasti tak, aby navazovala co nejblíže další šité oblasti. Tyto body jsou označeny jako Vstupní bod a Koncový bod. Na výšivce jsou označeny zeleným a červeným trojúhelníkem. Můžete je ručně přesunout myší na místo, které je podle vás lepší než automaticky vygenerované. Někdy je ale problém je myší chytit, zvlášť pokud jsou v blízkosti jiných uzlů.



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Software Era - jak udělat výšivku z fotografie
Software Era - jak udělat výšivku z fotografie

shlédnuto: 6125x,
komentářů: 3

Letní vyšitá sukně s tričkem
Letní vyšitá sukně s tričkem
nápad na komplet sukně s tričkem
shlédnuto: 4302x,
komentářů: 1

Sáček na kuličky
Sáček na kuličky
Začlo léto a děti vytáhly kuličky.
shlédnuto: 4832x,
komentářů: 0

Aplikace - kormidlo
Aplikace - kormidlo

shlédnuto: 3809x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.