VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Hravá deka - poznej barvy

Co takhle si s námi vyrobit účící dečku pro děti? Je to super hravý způsob jak děti naučit barvy. Hravá dečka je vyrobená z látky a filcu různých barev. Obrázek z filcu může být dle vaší libosti, my pro vás máme návod na kytičku, na kterou budou děti pomocí suchého zipu přilepovat motýlky stejné barvy.

Hravá deka - poznej barvy

Postup:

Pro tvorbu hravé dečky pro děti si nachystejte barevný filc, dočasné lepidlo ve spreji, podkladový materiál na podlepení filcu, kovovou špachtli, suchý zip, nůžky, oboustranně zažehlovací termofólii, plátno, žehličku, šicí stroj a případně řezací plotr s rotačním nožem.

Na hravou deku si nachystejte

Dílky z filcu si můžete vystříhat nůžkami, ale my na to použijeme řezací plotr. Při řezání filcu je potřeba neřezat filc přímo na lepivé podložce, kterou byste si chlupatým filcem během chvilky zašpinili, proto používáme podkladový materiál, který nalepíme na filc a teprve potom ho dáváme na podložku.
Filc i podkladový materiál nastříkejte dočasným lepidlem ve spreji a přilepte je k sobě (filc nastříkejte až úplně do krajů, jinak se může v krajích odlepovat). Stejný postup zopakujte u několika barev, my jsme měly květinu složenou z 8 lístků, plus kolečka jako střed květiny, tzn. 9 barev.

Dočasné lepidlo ve spreji nastříkejte na filc Dočasné lepidlo ve spreji nastříkejte na podkladový materiál Poté filc a podkladový materiál slepte k sobě

Další možnost je na filc z rubu nažehlit oboustranně zažehlovací termofólii pomocí žehličky. Z termofólie pak odstraňte podkladový papír. Zase zabráníte chloupkům v kontaktu s lepivou podložkou plotru a dílky budeme stejně nažehlovat na látku, takže tu termofolii krásně využijeme.

Nyní na filc nažehlete oboustranně zažehlovací termofólií Termofólii zažehlete žehličkou Odlepte krycí papír

Filc s termofólií nebo s podkladovým materiálem si nalepte na nízko lepící mezipodložku NSS 10 (zelenou) a podložku načtěte do plotru. My jsme takto upravený filc řezali s rotačním nožem, pokud ale budete filc s termofólií řezat automatickým nožem (černým), musíte jej nalepit na středně lepící mezipodložku NSS 20 - modrou.

Podkladový materiál s filcem nalepte na zelenou mezipodložku

Filc se krásně řeže rotačním nožem. Ten má místo čepele malé řezací kolečko a je určený na řezání různých druhů látek, koženky a kůže ale také filcu. Pokud doma rotační nůž máte, můžete ho použít na řezání těchto materiálů až do výšky 1 mm a řezání bude mnohem jednodušší, protože nůž filc či látku jakoby krájí, proto materiál na podložce pěkně drží a neshrne se. Filc můžete s rotačním nožem řezat i bez podlepení.

Na řez filcu je nejlepší rotační nůž Rotační nůž

V plotru si z nabídky PATERNS vyberte vzor, který připomíná okvětní lístek, může mít kulatou i ostrou špičku. Dále zadejte velikost a počet kusů - pokud budete řezat do více materiálů zároveň (my jsme řezali filc po 4 lístkách viz foto). Naskenujte si materiál, ať vidíte, zda máte šablony správně umístěné.

Vyberte šablonu lístku v PATERNS Nastavte velikost a počet vzorů Naskenujte podkladový materiál Správně umístěte šablony

Připravte si tedy rotační nůž a nastavte řez. Přítlak (cut pressure) nastavte na hodnotu 1/2, čas (speed) nechte na výchozím nastavení (tj. hodnota 5). Pokud filc řežete černým automatickým nožem, filc musíte vždy podlepit podkladovým materiálem. Pokud byste filc nepodlepili, při řezání by se mohl filc shrnout a výřezy by byly poničené. Nastavení můžete dát stejné, doporučuji ale vždy udělat malý testovací řez. Pokud je test v pořádku, spusťte řezání.

Nastavte řez Pro jistotu si udělejte testovací řez

Jakmile budete mít listy vyřezané, odstraňte přebytečný materiál a poté z podložky pomocí kovové špachtličky odeberte i samotné lístky. Celý postup zopakujte i s dalšími barvami filcu.

Spusťte řez Odstraňte přebytečný materiál Odeberte z podložky vyřezaný lístek Stejný proces zopakujte s ostatními barvami

Nyní z filcu vyřežte kolečko jako střed květiny. Vzor kolečka vyberte z nabídky PATERNS. Na stole si z lístků sestavte květinu a poté změřte, jak bude velký střed květu. My jsme chtěli, aby kolečko lehce přesahovalo lístky, proto jsme ho udělali v průměru 7,5 cm velké. Celá květina bude mít v průměru cca 30cm. Nastavte velikost kolečka a poté postupujte stejně jak u listů - filc podlepte nebo na něj nažehlete termofólii, nalepte jej na nízko lepící mezipodložku NSS 10 (zelenou), naskenujte si materiál, správně umístěte vzor, nastavte řez a spusťte řezání.

Kolečko také najdete v PATERNS Nastavte si velikost kolečka Změřte si mezeru uprostřed mezi lístky Poté na plotru vyřežte kolečko jako prostředek květiny

Jako další budete z filcu řezat trávu, tento vzor je také uložený ve vzorech PATTERNS v plotru. Trávu jsme do filcu vyřezali 2 krát. Opět postupujte stejně jako u lístků a kolečka.

Jako další si otevřete šablonu trávy z PATERNS Opět nastavte velikost a počet vzorů Pro představu si dílky sestavte jak budou ve výsledku umístěný

Poslední z filcu vyřežte motýlky, ty si můžete stáhnout z výběru našich šablon ke stažení zdarma ZDE. Motýlky si z filcu vyřežte ve stejných barvách jako máte lístky květiny, jenom pozor - z každé barvy vyřežte dva, protože motýly pak budete nažehlovat k sobě - proto filc, ze kterého budete řezat motýly, musí být nažehlený oboustranně zažehlovací termofólií.

V plotru si tedy otevřete šablonu motýla a nakopírujte si ho podle počtu barev, které budete řezat zároveň. Opět si naskenujte podložku a správně si motýlky rozmístěte, a pak spusťte řezání. Takto vyřežte motýlky ze všech barev (my jsme motýly vyřezali ze všech 8 barev, plus ze zelené barvy trávy a bílé barvy středu květiny - tzn. celkem 20 motýlů - 10 barev x 2 motýly).

Podkladový materiál si naskenujte a správně si umístěte šablony motýlů Hotový vyřezaní motýly Hotový vyřezaní motýly

Nyní na filc našijte suchý zip na šicím stroji, my jsme šili na šicím stroji Brother F420. Suchý zip našijte na všechny listy, na jednoho motýla od každé barvy a na trávu viz foto. Pak z listů odtrhněte trhací materiál.

Na lístky našijte suchý zips na šicím stroji Vždy na jednoho motýla jedné barvy našijte suchý zips na šicím stroji A suchý zips je našitý, zopakujte u všech barev A suchý zips je našitý, zopakujte u všech barev

Motýlky jsme měli podložené termofólií, takže je k sobě spojíme už jenom nažehlením žehličkou. Termofolie pomůže i tomu, že motýlci budou krásně pevní. Spojovali jsme vždycky dva dohromady jednak kvůli pevnosti, druhak aby ta lícová strana motýlka byla hezky hladká a nebyly na ní vidět stehy po přišívání suchého zipu.

Nyní motýly sežehlete dohromady Nyní motýly sežehlete dohromady Žehličkou motýly sežehlete dohromady

Teď přijde na řadu našívání kytičky a trávy na látku (popř. plátno). Látku si vyžehlete a na stroji přišijte lístky, trávu a střed květiny na látku. Pokud jste ale filc podžehlovali oboustranně zažehlovací termofólií, filc na látku nažehlete. Tento proces je jednodušší a rychlejší (proto jsme jej nakonec zvolili i my). My jsme z filcu navíc vyřezali i mráčky a sluníčko - také vzory z paměti plotru.

Z takto nachystané látky můžete udělat třeba polštářek nebo ji prošít spolu s vatelínem a spodní látkou na minideku a těšíme se, že i vaše děti se rychle naučí všechny barvičky.

poté na plátno nažehlete všechny části a můžete si jít hrát


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Sportovní šortky na kolo
Sportovní šortky na kolo
Pojďte si s námi ušít sportovní šortky třeba na kolo! Kupované kraťasy často nemusí sedět, nebo se Vám zařezávají do stehen nebo jsou průsvitné, proto tu pro Vás máme návod, jak si je můžete vyrobit doma.
shlédnuto: 337x,
komentářů: 0

Veselý plenkovník pro Vaše nejmenší
Veselý plenkovník pro Vaše nejmenší
Potřebujete v něčem vozit náhradní plínky a spostu dalších drobností pro přebalování? Plenkovník se spoustu kapes vám v tom pomůže. Vejdou se tam nejen plenky, ale i vlhčené ubrousky, krémy a třeba i náhradní dudlík a malá hračka!
shlédnuto: 809x,
komentářů: 0

Jak na patchworkové bloky s plotrem
Jak na patchworkové bloky s plotrem
Šijete rádi patchwork a různé aplikace z látek? Ukážeme vám, jak vám může řezací plotr pomoct s řezáním látkových dílků. S plotrem totiž krásně nařežete veškeré malé tvary i s přídavkem na šev a nepotřebujete kupovat šablonky.
shlédnuto: 846x,
komentářů: 0

Dárková krabička
Dárková krabička
Za pár dní je Den maminek, a pokud jste pro tu svoji vyrobili nějaký malý dáreček, nebo koupili třeba sladkost, budete potřebovat dárkovou krabičku. My pro Vás máme návod s postupem, jak na to. Navíc jsme si pro Vás připravili samolepky ke Dni matek!
shlédnuto: 423x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.