VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Patchworkové podhrnuté aplikace

Našívané aplikace jsou moje veliká láska. A když si můžu dílky vyřezat na plotru, je to tím jednodušší. A my vám dnes ukážeme, jak na to!

Patchworkové podhrnuté aplikace

Použité vyřezávací šablony:
- šablona z plotru ScanNCut SDX 1250

Postup:

Na dnešní projekt si nachystejte různé látky, papír na podhrnutí látky, jehlu a nit, řezací plotr, k němu rotační nůž a mizící pera s držákem pro pera a popřípadě kovovou špachtli a žehličku.

Nachystejte si

Jako první si v plotru, my jsme dnes pracovaly s řezacím plotrem značky Brother ScanNCut řady SDX, vyberte vzor, nastavte si jeho hotovou velikost, v našem případě jsme si vybraly kytičku, její výsledná velikost bude 220 mm x 220 mm. Plotr vám vygeneruje jednotlivé dílky, které můžete postupně řezat po "vrstvách" (A, B, C, ...). Navíc plotr sám automaticky nastaví počet i velikost jednotlivých dílků.

Nastavte výslednou velikost aplikace Vyberte jakou vrstvu chcete řezat jako první

Jako první budeme řezat okvětní lístky - tato vrstva je značená pod písmenem A. Kytičku řežeme jako aplikaci, proto potřebujeme nastavit přídavek na šev, ten se nastavuje v editaci vzoru. Pokud chcete přídavek na šev nastavit u vícero vzorů najednou, označte si všechny vzory - viz foto, pak je v Object edit seskupte a následně klepněte na tlačítko pro nastavení přídavku na šev - opět viz foto.

Vyberte jakou vrstvu chcete řezat jako první Plotr už sám vypočítá, jak bude vzor velký a nastaví počet Přejděte do editace Vyberte všechny objekty
Vyberte všechny objekty Vyberte všechny objekty Přejděte do editace objektu Objekty seskupte
Nastavte přídavek na šev Nastavte přídavek na šev

U podhrnutých aplikací já osobně dávám víc, klidně 1 cm, aby se látka dobře podhrnovala. My jsme daly původně míň a byla to chyba posléze při manipulaci.

Nastavte přídavek na šev libovolně třeba 1 cm jako my

Látky si postupně lepte na podložku, vždy si ji naskenujte a umístěte si dílky přímo na látky, které chcete použít. Využijete tak každý malý dílek. My jsme použily předřezané kousky látek, takže jsme si je vyskládaly na podložku vedle sebe a řezaly jsme víc dílků zároveň. Abychom si ještě víc zjednodušily práci, na látku jsme si nakreslily i čistou míru mizící fixou a teprve potom jsme řezaly.

Na látku plotr automaticky vyřeže hotovou velikost s přídavkem na šev Na látku plotr automaticky vyřeže hotovou velikost s přídavkem na šev Na látku plotr automaticky vyřeže hotovou velikost s přídavkem na šev

Pro stejný postup jako my, lepte látku rubem nahoru, abyste na rubu měly nakreslené přesné čáry. Pro plotr jsou nejlepší originální mizící pera, kdy fialové mizí samo (pozor ale na žehlení) a modré zmizí po kontaktu s vodou. Pro tato pera potřebujete také originální držák pro pera.
Nebo můžete použít univerzální držák pro pera a do něj dát nějakou svoji oblíbenou mizící fixu.

Jakmile budete mít vybraný vzor a nastavený přídavek na šev, a látku nalepenou na extrémně lepící mezipodložce NSS 30 (růžové), v případě, že řežete s rotačním kolečkem, postačí vám nižší lepivost - středně lepící mezipodložka NSS 20 (modrá), vyberte kreslení (draw), případně upravte jeho nastavení. Když jsme kreslily na látku mizícím perem, látka pod perem ujížděla a shrnovala se na středně lepící mezipodložce NSS 20 (modré), proto jsme nakonec látku nalepily na extrémně lepící mezipodložku NSS 30 (růžovou) a upravily rychlost (speed) a přítlak (pressure). Pak můžete spustit kreslení. Jakmile plotr dokreslí okvětní lístky, nechejte látku nalepenou na podložce, pouze vyměňte nástroj v plotru za nůž, zvolte řezání (cut), nastavte řez plotru pro váš materiál. My jsme řezaly za pomocí rotačního nože, který je přímo určený na látku, proto jsme nastavily přítlak řezu (pressure) na hodnotu -1 a spusťte řez. Po dokončení řezu odlepte zbytek látky i vyřezané lístky z podložky.

Vyberte kreslení Nastavte kreslení Vyberte řezání Nastavte řez plotru
Látku pak odlepte z podložky

Protože budeme dělat našívané aplikace, vyřežeme si dílky ještě z papíru. Ten budeme potom používat k sežehlování přídavků dovnitř. Papír potřebujeme v čisté míře - tzn. bez přídavku na šev. Přídavek na šev vypnete tak, že se vrátíte šipkou zpět na předchozí krok a v editaci opět označíte všechny objekty, v Object edit je seskupíte a vypnete u nich přídavek na šev. Viz foto.

Po dokončení řezu dejte zpět Opět přejděte do editace Vyberte všechny objekty Seskupte objekty
Vypněte přídavek na šev Vypněte přídavek na šev

Pak vyměňte rotační nůž za nůž univezální automatický (černý) - protože rotační kolečko není určené na papír. Papír nalepte na nízko lepící mezipodložku NSS 10 (zelenou), nastavte řez pro váš materiál, my jsme používaly papír gramáž asi 200, proto jsme nastavily přítlak (pressure) na hodnotu -1. A můžete spustit řez. Jakmile bude papír vyřezaný, můžete odebrat výřezky za pomocí špachtle.

Nastavte řez plotru

Po dokončení řezu se vás plotr zeptá, zda chcete ukončit řezání nebo chcete vybrat další "vrstvu" - zvolte tuto možnost a vyberte další vrstvu. Pak postupujte stejně jako s okvětními lístky i s dalšími vrstvami - A, B, ...

Zvolte 1. možnost - řezat další vrstvu Pak z látky vyřežte další část - střed kytičky

Teď už máte všechno vyřezané. Mohli bychom dílky jenom sežehlit kolem připravených papírových šablonek, ale šlo mi to dost špatně, to zapříčinil malý přídavek na šev, jak jsme již zmiňovaly.

Díly si poskládejte tak, jak chcete aby vypadala výsledná aplikace Přídavek na šev si zažehlete okolo papíru pro lepší manipulaci Přídavek na šev si zažehlete okolo papíru pro lepší manipulaci

Proto jsem si každý dílek poctivě nastehovala v přídavku jehlou a nití a stáhla kolem papírové šablony. Potom už to jde sežehlit krásně. Po sežehlení nezapomeňte papír vytáhnout.

Pak přídavek na šev prošijte v ruce Pak přídavek na šev prošijte v ruce A zažehlete Obrázek si naskládejte tak jak chcete aby kytička vypadala

Připravené dílky si naskládejte do výsledného tvaru (já jsem nakonec stejně ještě některé barvičky přehodila) a skrytým stehem ručně přišila na látku.

Lístky můžete naskládat jak chcete A už jen stačí našít v ruce na látku A už jen stačí našít v ruce na látku A už jen stačí našít v ruce na látku
I z rubu

Někdy příště si s touhle aplikací ještě budu hrát na vyšíváku a zkusím ji proquiltovat okolo vzoru. Co na ni říkáte? Plotr je v patchworkových aplikacích opravdu úžasný pomocník.

Barevná kytička jako aplikace Barevná kytička jako aplikace


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Měnící se fólie TOPALL
Měnící se fólie TOPALL
Dostali jsme možnost vyzkoušet nové fólie na českém trhu od dodavatele TOPALL. Po otestování jsme se rozhodli s fóliemi udělat projekt i pro vás. Budeme vyrábět polep na sklenice nebo kelímky. K dispozici jsme měli fólie měnící s v závislosti na teplotě.
shlédnuto: 379x,
komentářů: 0

Vyšívaný mantinel do postýlky
Vyšívaný mantinel do postýlky
Všichni u svých miminek řešíme, jak postýlku zabezpečit, aby se naše děťátko nebouchalo o dřevěné tyčky. My vám ukážeme, jak si ho můžete ušít sami přesně podle vašich představ a z látek nebo s výšivkami, které svému miminku osobně vyberete!
shlédnuto: 286x,
komentářů: 0

Hravá deka - poznej barvy
Hravá deka - poznej barvy
Co takhle si s námi ušít účící dečku pro děti? Je to super hravý způsob jak děti naučit barvy. Máme pro vás návod na kytičku, na kterou budou děti pomocí suchého zipu přilepovat motýlky stejné barvy.
shlédnuto: 414x,
komentářů: 0

Sportovní šortky na kolo
Sportovní šortky na kolo
Pojďte si s námi ušít sportovní šortky třeba na kolo! Kupované kraťasy často nemusí sedět, nebo se Vám zařezávají do stehen nebo jsou průsvitné, proto tu pro Vás máme návod, jak si je můžete vyrobit doma.
shlédnuto: 337x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.