VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Vyšívaný mantinel do postýlky

Všichni u svých miminek řešíme, jak postýlku zabezpečit, aby se naše děťátko nebouchalo o dřevěné tyčky. Mantinel do postýlky si můžete koupit, ale vlastnoručně ušitý Vám stoprocentně udělá víc radosti! My vám ukážeme, jak si ho můžete ušít sami přesně podle vašich představ a z látek nebo s výšivkami, které svému miminku osobně vyberete!

Vyšívaný mantinel do postýlky

Použité výšivky

- použili jsme výšivky z paměti stroje Brother M340ED nebo M380D

Postup:

Mantinel pro postýlku bude v rozměru 30 x 300 cm. Na mantinel do postýlky si připravte látku o rozměru 60+2cm (na přídavek na šev) x 300cm (tj. pokud máme látku o šířce role 150cm, potřebujete koupit asi 130cm), materiál na podžehlení výšivek, výztužný materiál – např. vatelín, tenký molitan apod. a barevné stuhy na přichycení mantinelu k postýlce. Dál budete potřebovat nůžky na textil, špendlíky a krejčovský metr. Nejdůležitější je použít vyšívací stroj a šicí stroj - můžete použít i kombinaci šicího a vyšívacího stroje.

Nachystejte si

Mantinel by měl být veselý a hravý, aby se dětem líbil, proto jsme použili výšivky, které jsou uloženy ve vyšívacím stroji Brother M340ED - z výšivek jsem vybrala Disney postavičky. Tyhle vzory jsou pouze pro domácí použití, což já přesně mám.

Výšivky jsou ze stroje Brother M340ED

Pojďte na to. Začněte se střihem látky – ustřihněte si dva pásy v rozměru 62x150 cm (popř. celá šíře zakoupené látky). Na kratší straně pásy sešijte a polovinu dílu – tzn. pruh 31cm podžehlete výztuhou na vyšívání po celé délce – můžete použít, stejně jako já, nažehlovací trhací materiál, který po vyšití lehce odtrhnete. Na celý pás látky nejprve totiž vyšijete spoustu výšivek a potom ho teprve sešijete.

Na podžehlený díl si naznačte např. mizícím fixem nebo křídou středy výšivek tak, aby bylo vidět předběžné umístění výšivek. Ty vyšijte ve středu mantinelu - tj. 15cm od spodního okraje si naznačte umístění a 20cm od sebe si naznačte středy výšivek.

Rozměřte si látku

Nyní přijde na řadu výběr a vyšívání výšivek. Jakmile budete mít celý pás vyšitý, pokračujte ve vyšívání další řady postaviček. Naznačte si středy vrchních výšivek – od spodu 25cm a střed mezi vyšitými výšivkami - 20cm. Tady vyberte výšivky menší – vybírat můžete, jak z motivů Disney, uložených ve stroji, tak i z různých dalších vzorů, čerpat můžete třeba z aplikace Artspira, inspirovat se můžete i na tomto portálu.

Látku upevněte do rámečku a rámeček vložte do stroje Vyšijte celý pás výšivek Vyšijte celý pás výšivek

Po vyšití všech výšivek opatrně odstraňte nažehlovací výstužný materiál a vyšitou látku přežehlete.

Pak vyšijte druhý pás výšivek Pak vyšijte druhý pás výšivek Pak vyšijte druhý pás výšivek Pak vyšijte druhý pás výšivek

Podle velikosti vyšitého dílu si ustřihněte výplňový materiál – já jsem dala vatelín. Ten se prodává v šířce cca 150cm, takže na mantinel jsme potřebovali dva díly, které jsem sešila. Vatelín jsem položila cca 3cm přes sebe, shora a zespodu jsem dala pruh látky a na stroji přišila nejširším cik-cak stehem.

Přes výšivky našpendlete výplňový materiál Přes výšivky našpendlete výplňový materiál Vatelín si zašpendlete na látkový díl po celém obvodu

Vatelín si přišpendlete na látkový díl a po celém obvodu přišijte dlouhým stehem. Já jsem mantinel šila na šicím stroji Brother F410, šicí stroje značky Brother řady F jsou našimi oblíbenými a používáme je často. Vatelín ještě prošijte v přehybu cca 31 cm od okraje. Toto bude horní hrana budoucího mantinelu – prošití ji zpevní a zároveň se bude líp ohýbat.

Přišijte dlouhým stehem Vatelín ještě prošijte v přehybu cca 31 cm od okraje

Přichystejte si barevné šňůrky v délce 50cm, je dobré si jich připravit 8. Jedna šňůrka bude na horní straně mantinelu, tzn. uprostřed nesešitého dílu v lince středového prošití, druhá na spodní straně asi 2 cm od spodního okraje. Ideální je našít si většinu šňůrek ještě před sešitím mantinelu – na kratší strany našijte šňůrky do spodního rohu a doprostřed dílu tak, jak to vidíte na fotce. Šňůrku přehněte napůl a složeným koncem přišijte ke kraji látky. Při konečném sešívání ji prošijete a zajistíte ještě jednou, takže bude krásně držet.

Našpendlete Na mantinel našpendlete šňůrky

Zbylé 4 šňůrky použijete k přivázání mantinelu do horních rohů postýlky – je tedy ideální si pozici šňůrek vyzkoušet a naměřit (popř. našpendlit) přímo na vaší dětské postýlce, můžete je našít i později.

Celý podšitý díl složte lícem k sobě a po celém obvodu sešijte. Na kratší straně nechejte cca 25 cm otvor se zapošitím přes šňůrky, který potřebujeme pro obrácení celého mantinelu do lícu. Celý mantinel obraťte. Kratší strany si zašpendlete a v kraji prošijte – tímto prošitím zároveň zašijete otvor na protáčení.

Celý podšitý díl složte lícem k sobě . Na kratší straně nechejte cca 25 cm otvor se zapošitím přes šňůrky Pak zašijte i díru na obrácení Kratší strany si zašpendlete a v kraji prošijte

Pak už jen mantinel vložte do dětské postýlky a přivažte všitými šňůrkami. Pokud jste ještě nenašili všechny šňůrky nebo jste teď zjistili, že vám jich tam pár chybí, označte si místa na mantinelu třeba pomocí špendlíku a šňůrky došijte. My jsme přidávali na delší stranu šňůrku ještě do poloviny mantinelu.

Šňůrky v přehybu přišijte rovným stehem a ještě prošijte hustým cik-cak stehem, aby bylo přišití pevné. A je hotovo. Postýlka je bezpečnější a zároveň nazdobená. A je hotovo!

A je hotovo A je hotovo

Doufáme, že se Vám mantinel taky tak povedl jako nám. Našemu chlapečkovi se mantinel moc líbil, před usínáním na jednotlivé výšivky ukazoval prstíky a u toho krásně usnul. Mantinel je vhodný jak pro kluky tak pro holky dle Vámi vybraných výšivek. Tak dobrou noc těm nejmenším!

Hotový mantinel Krásný vyšívaný mantinel Krásný vyšívaný mantinel Krásný vyšívaný mantinel
Krásný vyšívaný mantinel
©Disney/Pixar


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Hravá deka - poznej barvy
Hravá deka - poznej barvy
Co takhle si s námi ušít účící dečku pro děti? Je to super hravý způsob jak děti naučit barvy. Máme pro vás návod na kytičku, na kterou budou děti pomocí suchého zipu přilepovat motýlky stejné barvy.
shlédnuto: 414x,
komentářů: 0

Sportovní šortky na kolo
Sportovní šortky na kolo
Pojďte si s námi ušít sportovní šortky třeba na kolo! Kupované kraťasy často nemusí sedět, nebo se Vám zařezávají do stehen nebo jsou průsvitné, proto tu pro Vás máme návod, jak si je můžete vyrobit doma.
shlédnuto: 337x,
komentářů: 0

Veselý plenkovník pro Vaše nejmenší
Veselý plenkovník pro Vaše nejmenší
Potřebujete v něčem vozit náhradní plínky a spostu dalších drobností pro přebalování? Plenkovník se spoustu kapes vám v tom pomůže. Vejdou se tam nejen plenky, ale i vlhčené ubrousky, krémy a třeba i náhradní dudlík a malá hračka!
shlédnuto: 810x,
komentářů: 0

Jak na patchworkové bloky s plotrem
Jak na patchworkové bloky s plotrem
Šijete rádi patchwork a různé aplikace z látek? Ukážeme vám, jak vám může řezací plotr pomoct s řezáním látkových dílků. S plotrem totiž krásně nařežete veškeré malé tvary i s přídavkem na šev a nepotřebujete kupovat šablonky.
shlédnuto: 846x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.