VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Babičkovka na plotru

Tématem letošního PPM - Prague Patchwork Meeting byla babiččina zahrádka. Pokud vás deky z letošní výstavy zaujaly, zkuste si ušít alespoň malou kytičku a třeba vás to chytne a za chvíli bude na světě deka. S řezacím plotrem to jde jednoduše.

Babičkovka na plotru

Babiččina zahrádka se šije většinou ručně a dá se tak s jehlou krásně relaxovat u televize. Potřebujete jenom látku nastříhanou na šestiúhelníky a dostatek trpělivosti.

Pokud máte řezací plotr, můžete si šestiúhelníky nařezat na něm. Je to jednoduché a rychlé - my vám dnes ukážeme jak na to.

Řezat budeme na řezacím plotru Brother ScanNCut CM 900 - pracuje se s ním jednodušeji a rychleji, než s jinými modely.

Postup:

Nejprve se musíte rozhodnout jak velké šestiúhelníčky po ušití budete chtít. Na plotru Brother si mezi vzory, které jsou přímo v plotru, najdete šablonu šestiúhelníku. Je hned v první skupině vzorů. U tohoto šestiúhelníku si zadáte velikost po ušití - tzn. výšku a šířku.

šestiúhelník včetně přídavku na šev vidíte na obrazovce plotru

Hned si také vlevo dole na obrazovce zmáčkněte ikonku na přidání přídavku na šev. Nastavení přídavku - kolik se má přidat - najdete v nastavení plotru v položce Seam Allowance. Na babičkovku si dávám 10 mm, abych měla širší okraje - líp se s tím pracuje, než s přídavkem 7 mm.
Na ploše potom uvidíte šestiúhelník, kde je modře vyznačená čistá míra a kolem ní potom vidíte vyznačený přímo výřez i s přidáním na švy.

zadáte počet - kolik z dané látky chcete vyřezat dílků na čistou standardní podložku nalepte mezipodložku pro řezání látky

Zbývá jen nastavit počet dílků a můžeme řezat:

na čistou standardní podložku nalepte mezipodložku pro řezání látky

Na čistou standardní podložku si nalepte mezipodložku pro řezání látky - buď originál Brother, nebo naši silně lepící mezipodložkarůžovou silně lepící mezipodložku. Když ji přilepíte, sloupněte z ní ochranný papír.

když je mezipodložka nalepená, můžete sundat krycí papír když je mezipodložka nalepená, můžete sundat krycí papír Nalepte látku rubovou stranou nahoru

Na podložku nalepte látku rubem nahoru. Je to proto, že na látku budeme ještě kreslit i čistou míru a kreslit chceme na rub látky.

do držáku na pera vložte mizící fix

Do plotru nasaďte jeden ze dvou mizících kreslících fixů a na displayi zvolte Draw - kreslit.

v plotru zvolte Draw - kreslit Na látce jsou nakreslené budoucí dílky Plotr na látku nakreslí čistou míru

Plotr nakreslí na budoucí dílky mizící fixou čistou míru bez přídavku na šev. To vám potom pomůže při zažehlování.

Na látce jsou nakreslené budoucí dílky Nyní vyměňte pero za nůž a zvolte Cut - řezat

Na displayi zvolte Cut - řezat a vyžežte dílky včetně přídavku na švy.

Plotr vyřeže dílky. Toto udělejte ze všech látek, které potřebujete dílky jsou nachystané - na rubu je nakreslená čistá míra

Toto zopakujte pro všechny látky. My jsme na kytičku zvolili dva druhy puntíkové červené látky a žlutou do středu.

z lícu jsou potom takovéto - dvě různé puntíkové a žlutá do středu z papíru si můžete vyřezat šablonky pro zažehlování

Pro lepší práci a žehlení jsme ještě ze starých voskovaných letáků vyřezali papírové dílky ve velikosti bez přídavku na švy, podle kterých budeme dílky zažehlovat. Na papír jsme použili modrou mezipodložku, protože je voskovaný a tvrdý.

dílky s papírovými šablonkami další postup určitě znáte - stáhněte látku stehovací nití, sežehlete a v ruce sešijte

Další postup určitě znáte - papírový hexagonek si položíte doprostřed látky, vezmete si jehlu a nit a okraje látky nastehujete a stáhnete k sobě. Potom dílky vyžehlíte a skrytým stehem sešijete k sobě.

Je sešito, zažehlete ještě jednou a potom přišijte na cílovou látku Je sešito, zažehlete ještě jednou a potom přišijte na cílovou látku Kytka z líce

Kytička je sešitá.

Tvar prostírek jsem stříhala podle staré korkové prostírky

Další plán byl ušít prostírky a ty kytičkami ozdobit. Podobně můžete kytku použít na zdobení kabelky nebo polštáře. Já budu ještě párat, protože se mi ta kombinace modré s červenou nakonec vůbec nelíbí, ale když už mám nafocený postup, tak se pojďte na šití prostírky podívat.

Tvar prostírky - oválek - jsem si střihla podle starého korkového prostírání. Potřebujete dvě vrstvy látky a nějakou tenkou výztuhu dovnitř.

kam přijde kytka? nejdříve přišijte kytku na horní látku

Na horní látkový díl nejprve přišijte květ. Je jen na vás, jestli to uděláte ručně nebo strojově. Já jsem přišívala ručně skrytým stehem.

nejdříve přišijte kytku na horní látku nejdříve přišijte kytku na horní látku nejdříve přišijte kytku na horní látku naskládejte si vrstvy

Po sešití a vyžehlení si nachystejte vrstvy: látka s kytkou lícem nahoru, spodní látka lícem dolů a výztuha. Vše sešijte, na rovné straně nechte cca 10 cm na protočení. Než budete protáčet, nastřihněte ještě V-nástřihy v oblé části.

sešijte k sobě pozor - nechte si 10 cm volných na protočení pozor - nechte si 10 cm volných na protočení nastřihněte oblouky

Po protočení díru v ruce zašijte, celou prostírku vyžehlete a prošijte asi 1 cm od kraje.

Díru zašijte a celou prostírku prošijte po obvodu babiččina prostírka

Krásný víkend
Lenka

babiččina prostírka babiččina prostírka


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Výsledky soutěže na PPM
Výsledky soutěže na PPM
Tento víkend na patchworkové mezinárodní výstavě v Praze probíhala soutěž o zatkávací stroj.
shlédnuto: 2558x,
komentářů: 3

Panenka s oblečením
Panenka s oblečením
Mají vaše děti prázdniny a nudí se? Vyřežte jim panenku na hraní
shlédnuto: 2687x,
komentářů: 0

Velikonoční vajíčka z filcu
Velikonoční vajíčka z filcu
Připravili jsme pro vás jednoduchá vajíčka z filcu, která nerozbijete ani se vám nezkazí.
shlédnuto: 5745x,
komentářů: 14

Sněhuláková prostírka
Sněhuláková prostírka
zimní proquiltovaná prostírka - další pokus šitý na novém stroji
shlédnuto: 4287x,
komentářů: 4






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.