VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Jak na patchworkové bloky s plotrem

Šijete rádi patchwork a různé aplikace z látek? Ukážeme vám, jak vám může řezací plotr pomoct s řezáním látkových dílků. S plotrem totiž krásně nařežete veškeré malé tvary i s přídavkem na šev a nepotřebujete kupovat šablonky.

Jak na patchworkové bloky s plotrem

Použité řezací šablony
Použili jsme vzor z paměti plotru Brother ScanNCut SDX 1250.

Postup:

Na řezání patchworkových bloků na plotru budete potřebovat jen pár věcí - látky, rotační nůž, mizící pera s držákem pro pera, kovovou špachtli a řezací plotr. Dál budete potřebovat šicí stroj, popř. žehličku.

Nachystejte si Budete potřebovat

Jako první si vyberte požadovaný vzor v plotru. My jsme si vybrali vzor z nabídky vzorů v paměti plotru Brother řady SDX.
POZOR: patchworkové vzory mají vždy až vyšší modely - momentálně je to SDX1250 a vyšší, dříve SDX1200 nebo CM900. Pokud již máte doma starší plotr řady CM, budete muset řezat látku klasickým nožem na extrémně lepivé podložce. Pro novější řadu SDX již v Brotheru vyvinuli malé řezací kolečko - tzv. rotační nůž, se kterým vám stačí méně lepivá podložka, ze které se látka lépe odlepuje a řezání je jednodušší! S rotačním nožem se řezání látek opravdu hodně posunulo dopředu.

V plotru si vyberte vzor Na řezání látky je nejlepší rotační nůž

V plotru si můžete nastavit přesnou výslednou velikost už ušitého patchworkového vzoru tak, aby vám dokonale seděl do vaší deky nebo vašeho projektu. Plotr už si z výsledné velikosti sám vypočítá a nastaví velikost jednotlivých dílů.

Nastavte velikost vzoru Vyberte jakou vrstvu chcete řezat jako první

Pak si nachystejte středně lepící mezipodložku NSS 20 (modrou) a na ni si nalepte látku. V plotru vyberte jakou vrstvu ze vzoru chcete řezat - A/B/C... My jsme řezali postupně, proto jsme vybrali první obrazec značený 'A', na obrazovce se Vám zobrazí, kde všude je obrazec umístěný na patchworkovém bloku a automaticky nastaví velikost a počet vzorů.

Do plotru upevněte držák s mizícím perem Jakmile zvolíte vrstvu, na vzoru se ukáže, kde všude je tento obrazec umístěn Plotr už sám vypočítá, jak bude vzor velký a nastaví počet

Protože jsme si vybrali celkem složitý vzor s Y-švy, využijeme možnosti plotru kreslit na látku čistou míru. Látku proto lepte rubem nahoru, abyste na rubu měli nakreslené přesné čáry pro šití a můžete tak šít přesně od začátku švu na jeho konec. Brother vyrábí přímo pro plotry originální mizící pera, kdy fialové mizí samo (pozor ale na žehlení) a modré zmizí po kontaktu s vodou. Pro tato pera potřebujete také originální držák pro pera.
Druhá varianta je použít univerzální držák pro pera a do něj dát nějakou svoji oblíbenou mizící fixu.

Na látku jsou super mizící pera

Teď potřebujeme zapnout a nastavit přídavek na švy. V editaci vzoru označte všechny dílky a přejděte do Object Edit. Vzory seskupte a nastavte přídavek na šev (Seam Allowance - ON) viz fotografie, my jsme nastavili 1/4 palce (velikost patchworkové patky s vodítkem).

Přejděte do editace Vyberte všechny objekty Vyberte všechny objekty Přejděte do editace objektu
Objekty seskupte Nastavte přídavek na šev Nastavte přídavek na šev 1/4 palce

Abyste mohli jednotlivé bloky dobře umístit na kousky látky, podložku si naskenujte. Jednoduše tak zkontrolujete, jestli máte všechny dílky umístěné na látce a můžete je případně i přesunout.

Naskenujte si podložku s materiálem Nastavte přídavek na šev

Pak vyberte kreslení a dejte start. Pokud se Vám při kreslení pod perem látka shrne, nastavte menší přítlak a/nebo rychlost. Určitě také pomůže, když si látku nalepíte na extrémně lepící mezipodložku NSS 30 (růžovou). Po dokreslení vzoru látku neodlepujte, stačí pouze zvolit řez a plotr si už sám nastaví, že má vyřezat hotovou velikost + přídavek na šev, který jste nastavili v editaci.

Vyberte kreslení Nastavte kreslení Spusťte kreslení

V plotru vyměňte nástroj za nůž. Látka se nejlépe řeže za pomocí rotačního kolečka, který je vhodný na látky, kůži, koženku, filc atd. S rotačním kolečkem můžete řezat na středně lepící mezipodložku NSS 20 (modrou), pokud vám ale látka na středně lepící mezipodložce špatně drží, použijte extrémně lepící mezipodložku NSS 30 (růžovou). Nastavte řez pro Váš materiál. Já jsem v plotru nastavila hodnotu přítlaku (Cut Pressure) na -1. Rychlost (Speed) je dobré snížit, aby se Vám látka neshrnovala. Spusťte řez.

Nezapomeňte vyměnit nástroj za nůž Vyberte řezání A je nakresleno i vyřezáno

Jakmile plotr dořeže, odeberte výřezky z podložky pomocí špachtle. Na plotru se Vám zobrazí hláška, zda chcete řezání ukončit, nebo chcete přejít na další vrstvu vzoru (B/C...) - zvolte tuto možnost a vyberte další vrstvu. Na podložku nalepte jinou látku a postupujte stejně jako doposud. Správně si umístěte vzor, nezapomeňte nastavit přídavek na šev, pak si opět vyměňte nástroj za mizící pero a spusťte kreslení, pak vyberte řezání, vyměňte pero za nůž a spusťte řez.

Vyberte další část

Tento postup zopakujte u všech vrstev. Jak vidíte na fotkách, kouzlo patchworku je v tom, že stačí vybrat jiné látky a vykoukne na vás trochu jiný vzor. U našeho bloku jsou některé dílky stejně velké, takže jsme si s nimi mohli hrát.

Tento patchworkový blok můžete sestavit dle libosti vícero způsoby Tento patchworkový blok můžete sestavit dle libosti vícero způsoby

A jdeme sešívat! Na šicí stroj (my jsme dnes zvolili náš oblíbený šicí stroj Brother F420) si nasaďte patku pro patchwork s vodítkem a pak díly postupně sešijte.
Jak jsme již zmínili, tento vzor obsahuje spoustu Y-švů, takže nám hodně pomůže, že jednotlivé dílky mají na sobě nakreslenou čistou míru, protože musíme šít skutečně jenom v místě značek a ne od kraje ke kraji - názorně jsme vám místo prvního vpichu jehly nafotili bez patky, další fotky jsou již s použitou 1/4 palcovou patkou.

Díly našijte k sobě na stroji dle předkleslených čar Díly našijte k sobě na stroji dle předkleslených čar Díly našijte k sobě na stroji dle předkleslených čar Díly našijte k sobě na stroji dle předkleslených čar
Blok se začíná rýsovat Všechny díly k sobě přišijte na stroji dle předkleslených čar

Sešívali jsme postupně - viz fotky:

A začněte sešívat A začněte sešívat
Šili jsme postupně Šili jsme postupně Šili jsme postupně
Šili jsme postupně Šili jsme postupně Šili jsme postupně Šili jsme postupně

Hotový blok po sešití (i z rubu :) ). Tak teď už nebudete patchworkové bloky řezat jinak než s plotrem!

Patchworkový blok z rubu A je hotovo!


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Dárková krabička
Dárková krabička
Za pár dní je Den maminek, a pokud jste pro tu svoji vyrobili nějaký malý dáreček, nebo koupili třeba sladkost, budete potřebovat dárkovou krabičku. My pro Vás máme návod s postupem, jak na to. Navíc jsme si pro Vás připravili samolepky ke Dni matek!
shlédnuto: 413x,
komentářů: 0

Přání s třpytkami
Přání s třpytkami
Dnes si s námi můžete vyrobit přáníčko za pomocí plotru, navíc bude možná to nejoriginálnější, které jste kdy viděli. Jsem straka, mám ráda vše, co se blýská a třpytí, proto jsem si tentokrát vymyslela přáníčko k narozeninám za použití třpytek a flitrů.
shlédnuto: 311x,
komentářů: 0

Velikonoční výzdoba s výšivkou
Velikonoční výzdoba s výšivkou
S blížícím se jarem samozřejmě přichází i Velikonoce, na které si musíte pěkně ozdobit Váš byt či dům a vnést do něj teplejší barvy! Proto je na čase změnit zimní výzdobu za velikonoční. Dnes s námi budete vyrábět závěsnou dekoraci na dveře.
shlédnuto: 448x,
komentářů: 0

Praktické pořadače nejen pro děti
Praktické pořadače nejen pro děti
Látkové pořadače, nebo chcete-li košíky, mají všestranné využití. My je budeme používat na dětské potřeby a hračky. Jsou měkké, děti se o ně nemůžou zranit a dají se dobře přenášet. Pořadače budeme šít z látky s dětským potiskem ve třech velikostech.
shlédnuto: 404x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.