VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Kolová sukně

Nebojte se šít oblečení. Na tuhle sukni prakticky nepotřebujete střih :) Kolové sukně se krásně točí a sedí vlastně každému.

Kolová sukně

Autor návodu: Lenka Maráková a tým NEJ Šicí stroje

Postup:

Než půjdete koupit látku, budeme trochu počítat. Změřte si obvod boků a přidejte pár centimetrů na volnost, aby se vám sukně dobře oblékala.
Poloměr středového kruhu - díry na pas - potom spočítáte tak, že obvod boků s přídavkem vydělíte číslem 6,28. Takže když má naše holčička obvod boků s přídavkem 56, budu mít poloměr středového kruhu 56: 6.28 = 9 cm. Dál si naměřte délku sukně a přidejte 2 cm na švy. Naše modelka má délku 32 cm + 2 cm přídavek = 34 cm. Spotřeba látky pak bude čtverec
( poloměr středu + délka ) *2
U nás 9 + 34 = 43 cm, 43 * 2 = 86 cm. Na 5-letou slečnu tedy potřebujeme čtverec 86x86 cm.

Na šití kolové sukně si připravte čtverec horní látky, čtverec podšívky, širokou gumu do pasu, krejčovský metr a když najdete, tak talířek nebo pokličku ve velikosti vnitřního kruhu :-)

Na šití kolové sukně si připravte čtverec horní látky, čtverec podšívky, širokou gumu do pasu

Vrchní látku si složte napůl a na přehnuté straně si naměřte střed. Nyní potřebujete kolem středu nakreslit vnitřní kružnici - díru na pas. Poloměr kružnice jsme společně spočítali - naše má 9 cm. Buď si tedy kružnici nějak narýsujete, nebo najdete talířek o průměru 18 cm, položíte ho středem na střed sukně a obkreslíte.

Vrchní látku si složte napůl a na přehnuté straně si naměřte střed. Nyní potřebujete kolem středu nakreslit vnitřní kružnici - díru na pas. Nyní potřebujete kolem středu nakreslit vnitřní kružnici - díru na pas. Můžete si pomoct talířkem nebo pokličkou

Vyznačenou kružnici vystřihněte (obě přeložené vrstvy látky).

Vyznačenou kružnici vystřihněte (obě přeložené vrstvy látky). Vyznačenou kružnici vystřihněte (obě přeložené vrstvy látky).

Nyní je potřeba naznačit délku sukně. Od vystřiženého tvaru si postupně odměřujte délku s přídavkem na švy (v našem případě 34 cm). Dávejte si pozor na to, abyste vždy měřili směrem od pomyslného středu kruhu ven - jako paprsky sluníčka.

Od vystřiženého tvaru si postupně odměřujte délku sukně s přídavkem na švy Od vystřiženého tvaru si postupně odměřujte délku sukně s přídavkem na švy Od vystřiženého tvaru si postupně odměřujte délku sukně s přídavkem na švy

Vyznačený kruh vystřihněte.

Vyznačený kruh vystřihněte. Vyznačený kruh vystřihněte.

Spodní látku (máme černou) si přehněte napůl, přiložte vrchní díl a vystřihněte ve stejné velikosti.

Spodní látku (máme černou) si přehněte napůl, přiložte vrchní díl a vystřihněte ve stejné velikosti. Spodní látku (máme černou) si přehněte napůl, přiložte vrchní díl a vystřihněte ve stejné velikosti. Spodní látku (máme černou) si přehněte napůl, přiložte vrchní díl a vystřihněte ve stejné velikosti. Spodní látku (máme černou) si přehněte napůl, přiložte vrchní díl a vystřihněte ve stejné velikosti.

Spodní i vrchní díl máte připravený.

Spodní díl máte připravený. Spodní i vrchní díl máte připravený.

Oba díly položte lícem na sebe a sešpendlete u vnějšího okraje.

Oba díly položte lícem na sebe a sešpendlete u vnějšího okraje. Oba díly položte lícem na sebe a sešpendlete u vnějšího okraje.

Vnější našpendlený kruh sešijte 1 cm od kraje a po sešití obraťte do lícu.

Vnější našpendlený kruh sešijte 1 cm od kraje a po sešití obraťte do lícu Vnější našpendlený kruh sešijte 1 cm od kraje a po sešití obraťte do lícu

TIP: šev, který vznikl po sešití obou dílů sukně sežehlete k vnitřní straně (u nás k černé látce) a 2 mm od švu přišijte k vnitřní látce (k podšívce). Tzn. budete šít 2 mm od místa, kde jsou látky sešité a budete šít na vnitřní (černé) látce. Sukně tak získá na spodu nadýchanější tvar.

šev, který vznikl po sešití obou dílů sukně sežehlete k vnitřní straně (u nás k černé látce) 2 mm od švu přišijte k vnitřní látce (k podšívce) 2 mm od švu přišijte k vnitřní látce (k podšívce) 2 mm od švu přišijte k vnitřní látce (k podšívce)

Zbývá vyřešit vnitřní kruh, kde bude pas. Obě látky si rubem k sobě (lícem ven) sešpendlete, sešijte při kraji a obnitkujte. My jsme na obnitkování použili overlock, stačil by vám i entlovací steh a klasický šicí stroj.

Obě látky si rubem k sobě sešpendlete, sešijte při kraji a obnitkujte. Obě látky si rubem k sobě sešpendlete, sešijte při kraji a obnitkujte. Obě látky si rubem k sobě sešpendlete, sešijte při kraji a obnitkujte. Obě látky si rubem k sobě sešpendlete, sešijte při kraji a obnitkujte.

Naměřte si délku gumy podle obvodu pasu a sešijte ji.

Naměřte si délku gumy podle obvodu pasu a sešijte ji. Naměřte si délku gumy podle obvodu pasu a sešijte ji. Naměřte si délku gumy podle obvodu pasu a sešijte ji. Naměřte si délku gumy podle obvodu pasu a sešijte ji.

Všijte gumu do sukně. Je třeba si na gumě i na sukni vyznačit polovinu a čtvrtinu. Po čtvrtinách sešpendlete značky k sobě tak, že guma bude překrývat obnitkovací stehy na sukni shora. Gumu napněte na délku sukně a sešijte. Tím, jak gumu napnete, se stehy nebudou trhat, když budete sukni oblékat. Doporučujeme použít pružný trojitý steh, pokud ho na stroji máte.

Všijte gumu do sukně. Všijte gumu do sukně. Všijte gumu do sukně. Všijte gumu do sukně.

Kolová sukně je hotová :)

Kolová sukně je hotová :) Kolová sukně Kolová sukně Kolová sukně

Krásné jaro
Lenka


Klíčová slova:

návod, projekt, sukně

Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Velikonoční omalovánky
Velikonoční omalovánky
Zabavte děti malováním :)
shlédnuto: 2145x,
komentářů: 0

Prague Patchwork Meeting 2017
Prague Patchwork Meeting 2017
Fotky z letošní výstavy
shlédnuto: 1856x,
komentářů: 2

Videonávod - přáníčko pro hudebníky
Videonávod - přáníčko pro hudebníky
Přáníčko s vyšívanou krajkou
shlédnuto: 1349x,
komentářů: 0

Velikonoční krabička nebo pokladnička kuřátko
Velikonoční krabička nebo pokladnička kuřátko
Veselé vyrábění s dětmi :) Krásná pokladnička ve tvaru kuřátka se bude skvěle hodit pro Vaše malé koledníky.
shlédnuto: 2770x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.