VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Patchworkový polštář s prošíváním bavlnkou

Na šití je nejkrásnější, když můžete zkombinovat více technik dohromady a výsledný kousek si dokonale vymazlit. Polštář (schválně nepíšu polštářek, protože měří dobrých 48 cm a není to žádný drobeček) je kombinací tří technik: patchworku, prošívání vatelínu na vyšíváku a bobbin work - vyšívání bavlnkou.

Patchworkový polštář s prošíváním bavlnkou

Přiznám se, že na ozdobném prošívání do vzorů a vyšívání bavlnkou začínám fakt ujíždět. Polštářky jsou ideální v tom, že nemusíte dlouho šít a můžete skoro hned začít už i vyšívat a zdobit :)

Použité výšivky

Quilt-klasický vzor 1
quiltovací výšivka - slunečnice

Postup:

Začněte horní stranou. Jako základní rozměr každého z devíti čtverců vzoru jsem si dala 13,5 cm čistý rozměr. S přídavkem na šev pro patchworkovou 1/4 palcovou patku potom bílé čtverce vychází 15x15 cm, modré a bílé pruhy mají s přídavkem na šev rozměry 6x15cm. Tyhle míry se dobře řežou a po sešití bude mít čtverec rozměry 40,5 cm. Ty potom z každé strany ještě zvětšíte lemem. Proužek můžete střihnout zase 6 cm široký, aby se to nepletlo. Bude z toho potom 4,5 cm široký lem, takže polštář budete mít skoro 50 cm veliký podle toho, jakou patku použijete. My jsme lemový proužek střihli užší - 5 cm na výslednou šířku lemu 3,5 cm.
Látky je vždycky dobré si nařezané naskládat k sobě, vidíte jak k sobě sedí a můžete ještě měnit.

Nejprve si seskládáme nachystané pruhy látky do požadovaného vzoru Nejprve si seskládáme nachystané pruhy látky do požadovaného vzoru

Nejdřív je potřeba sešít ty čtverce z pruhů. Vidíte, že kvůli vyšívání bavlnkou jsme švy rozžehlili do obou stran. Je to na vyšívání lepší, ale stroj by to zvládl i sežehlené pod tmavou látku.

Nejdřív je potřeba sešít ty čtverce z pruhů. Vidíte, že kvůli vyšívání bavlnkou jsme švy rozžehlili do obou stran Nejdřív je potřeba sešít ty čtverce z pruhů. Vidíte, že kvůli vyšívání bavlnkou jsme švy rozžehlili do obou stran

Já jsem si vymyslela, že švy ještě nazdobím bobbin workem - vyšiju je bavlnkou. Je třeba vyměnit cívkové pouzdro za speciální určené pro bavlnky - vyrábí se nově pro šicí stroje Brother - je speciální, šedé, nemá štětinky narozdíl od klasických pouzder.
Také nezapomeňte nastavit napětí horní nitě na maximum a na cívku spodní nitě navinout bavlnku. Ozdobný šev je pak mnohem he,zčí, výraznější. Takový načančaný :) Vidíte, že švy na čtvercích jsme prošívali hned, takže se potom konce nitek krásně schovají do dalších švů.

Pro lepší efekt ještě prošijte ozdobným stehem bavlnkou - bobbin workem Pro lepší efekt ještě prošijte ozdobným stehem bavlnkou - bobbin workem

Čtverce dál sešijte do pruhů a pruhy k sobě. Když budete chtít švy i ozdobně prošívat, raději rozžehlujte švy na obě strany.

Čtverce dál sešijte do pruhů a pruhy k sobě Čtverce dál sešijte do pruhů a pruhy k sobě Když budete chtít švy i ozdobně prošívat, raději rozžehlujte švy na obě strany Když budete chtít švy i ozdobně prošívat, raději rozžehlujte švy na obě strany

Následuje zase vyšívání švů bavlnkou. Barvu bavlnky jsme k modrotisku zvolili šedou melírovanou. Krásně sešité hrany zjemnila. Zase to chce vyšít ještě před šitím dalších švů, kraje do nich krásně začistíte.

Následuje zase vyšívání švů bavlnkou. Barvu bavlnky jsme k modrotisku zvolili šedou melírovanou Následuje zase vyšívání švů bavlnkou. Barvu bavlnky jsme k modrotisku zvolili šedou melírovanou

Teď našijte proužek lemu. Zase je dobré ho rozžehlit.

Teď našijte proužek lemu, zase je dobré ho rozžehlit Teď našijte proužek lemu, zase je dobré ho rozžehlit

Teď už si klidně můžete dát pod látku vatelín nebo termolín a vyšívat to bavlnkou i s termolínem. Polštář se krásně zpevní.

Nyní si můžete dát pod látku vatelín nebo termolín a vyšívat to bavlnkou i s termolínem Polštář se díky podložení krásně zpevní Máme již bavlnkou ozdobně prošito vše Máme již bavlnkou ozdobně prošito vše

Zbývá nazdobit bílé čtverce prošitím. Prošívací nit jsme zvolili světle šedou. Na bílou látku je dokonalá, vzor zvýrazní, ale stále je natolik jemná, že po prošití přemýšlíte, jestli je to prošité bílou nebo šedou :) Látku upevněte do rámečku a vzory si ve stroji napozicujte. Pozicování vzorů jsme ukazovali i na PPM, tak doufám, že jste se byli podívat!!

Látku upevněte do rámečku a quiltovací vzory si ve stroji napozicujte Velké bílé čtverce si ozdobíme quiltovacími vzory Velké bílé čtverce si ozdobíme quiltovacími vzory

Zbývá ušít zadní stranu se zapínáním a sešít ji s horní stranou lícem k sobě. Látku jsme dali stejnou jako na lem horní strany.

Zbývá ušít zadní stranu se zapínáním a sešít ji s horní stranou lícem k sobě Zbývá ušít zadní stranu se zapínáním a sešít ji s horní stranou lícem k sobě Hotový patchworkový polštář Látku jsme na zadní stranu dali stejnou jako na lem horní strany.

Teď už jenom sehnat na takového macka výplň a jde se válet :)

Hotový patchworkový polštář Patchworkový polštář - detail Patchworkový polštář - detail Hotový patchworkový polštář

Protože se spousta z vás na ta cívková pouzdra ptala, tak jsem zjistila cenu. Prodává se to jako Bobbin set - obsahuje cívkové pouzdro, krytku na cívkové pouzdro, CD se vzory určenými k vytisknutí na papír a překreslení na látku a šroubovákem. Máme ho na všechny stroje Brother řady INNOV-Is.
Tzn. od NV 10, NV 15, NV 20, NV 30, NV 35, NV 50, NV 55, NV 100, NV 150, NV 350, NV 550, NV 1250, NV 900, NV 950, NV 955, NV 1500, V3. Určitě jsem na některý zapomněla, takže se případně ptejte.
Co mě ale dostalo je cena. Set stojí 1690 Kč. Kdybyste ho chtěli, najdete ho zde: Sada na Bobbin work

Patchworkový polštář - detail Hotový patchworkový polštář

Krásný den
Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Vaše fotografie k projektu



Další nápady, návody, projekty:

Aplikace - jaro
Aplikace - jaro
Roztomilý jarní obrázek můžete použít na polštář nebo třeba na dětské tričko.
shlédnuto: 3764x,
komentářů: 4

Bobbin work
Bobbin work
Bobbin work je technika, kdy se šije nebo vyšívá bavlnkou. Název Bobbin work dostala proto, že se bavlnka natáčí na spodní cívku - anglicky bobbin.
shlédnuto: 10823x,
komentářů: 3

Velikonoční vajíčka
Velikonoční vajíčka
Vyšívaná velikonoční vajíčka můžete použít jako velikonoční dekoraci nebo jako nevšední dárek pro koledníky
shlédnuto: 6431x,
komentářů: 8

Jarní dekorace  - obaly na květináče
Jarní dekorace - obaly na květináče
O víkendu si musím nakoupit nějaké jarní kytičky a aby je bylo do čeho dát, ušila jsem obaly na květináče.
shlédnuto: 5526x,
komentářů: 4






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.