VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Tipy a rady jaké používat podkladové materiály

Na vaši žádost dnes článek o podkladových materiálech. Určený hlavně pro začátečníky a budu ráda, když se zkušení bardi přidají do diskuse.
Předem se omlouvám, že článek je opravdu dlouhý :), ale snažila jsem se předat vám všechny informace, které jsem za léta vyšívání nasbírala a udělat podrobný návod jak na to :)

Tipy a rady jaké používat podkladové materiály

Hned na začátku předesílám, že co člověk, to vkus. Každý si musí najít způsob podkládání výšivek tak, aby to vyhovovalo hlavně jemu samotnému - někdo rád podkládá více, někdo naopak nepodkládá vůbec. Je to na vás. My se tímto článkem snažíme nastartovat začátečníky k tomu, aby podkládat výšivky začali a dát jim do začátků tipy jak na to.
Důvod proč se výšivky podkládají je aby výšivka látku nestáhla, byla hezky rovná a nedeformovala se při praní.
Nebojte se obětovat pár látek a podkladovek na pokusy - vyšívat nemusíte hned na cílové tričko, můžete si vzít nějaké staré a zkoušet. Stejné je to s látkami.

Nejprve to nejdůležitější

- aby podkladový materiál správně plnil svoji funkci, musí přesahovat kraj rámečku. Nestačí podžehlit čtvereček uprostřed a do rámečku v krajích upnout pouze látku bez podkladu.
Vždy byste také měli používat co nejmenší rámeček do kterého se výšivka ještě vejde - jednak šetříte podkladový materiál, jednak je látka lépe vypnutá a líp drží.

Typy podkladových materiálů:

Podkladové materiály mají několik charakteristik:

Trhací / stříhací
Trhací materiály se po vyšití dají odtrhnout přesně kolem výšivky (rub vidíte na červené látce), stříhací jsou pevnější - tzn. je třeba je obstřihnout kolem výšivky (černá látka) nebo nechat v celé ploše a zašít je do výrobku (jako na oranžové látce).
Trhací materiály (často označované jako trhací textilní papíry) jsou příjemnější v tom, že po vyšití je výšivka čistá a nemá kolem sebe zbytky podkladu, ale zase méně drží při praní - nemají tak pevnou strukturu, takže se hodí spíše pro podložení pevnějších tkanin.
Stříhací netkané textilie jsou výrazně pevnější a lépe drží při praní.

Nažehlovací / nenažehlovací
Nažehlovací materiály se používají pro podložení pružných materiálů. Mají na sobě nános lepidla, které se nažehlí na pružnou tkaninu a tím ji zbaví pružnosti. Poznáte je podle toho, že jedna strana materiálu je hladká a lesklá. V nabídce máme pouze nažehlovací trhací materiál, protože nažehlovací stříhací se nám nepodařilo sehnat ve vyhovující kvalitě. V některých případech se jako nažehlovací dá použít i oděvní vliselín, ale ty oděvní výztuhy mohou více trhat nit než materiály určené přímo pro vyšívání.

TIP: nažehlovací výztuhou můžete kompenzovat i nedostatek látky :) Pokud potřebujete vyšít např. roh ubrusu, zvolte nažehlovací výztuhu a roh nažehlete tak, že do krajů rámečku bude sahat podkladový materiál. Ten pak když je dobře nažehlený látku udrží na místě.

Rozpustná folie tenká
Tenká rozpustná fólie nižší gramáže ( 25 µ/m2) je se používá jako horní vrstva při vyšívání na látky s vlasem - froté, fleece, atd. Po vyšívání ji odstraníte odtrhnutím, zbytky stačí napařit žehličkou a ony zmizí.

Rozpustná folie silná
Rozpustné fólie gramáže 90 µ/m2 nebo rozpustné vliselíny slouží k vyšívání krajek. Jsou natolik silné, že zvládnou vyšívání hustých krajkových výšivek a po vyšití se rozpustí a zaškrobí vlákna.

Rozpustný vliselín
Rozpustný vliselín je odolnější než folie - my nabízíme gramáž 70, takže ho nemusíte dávat dvojitě jako u jiných vliselínů, krásně udrží i husté kupované krajkové vzory a není tak náchylný na ideální vzdušnou vlhkost. Vyšité krajky je při použití rozpustného vliselínu nutné přiškrobit, samotný vliselín je narozdíl od folie nenaškrobí.

Tabulka podkladových materiálů:

Nažehlovací Typ Rozměr (cm) Gramáž
Podkladový materiál (netkaný) Bílý Ne Stříhací 80 x 100 70 g/m2
Černý
Podkladový trhací materiál Bílý Ne Trhací 100 x 100 40 g/m2
Černý
Nažehlovací trhací materiál Bílý Ano Trhací 100 x 100 40 g/m2
Černý

Tenká rozpustná fólie

Ne Rozpustný 100 x 100 25 µ/m2
Silná rozpustná fólie Ne Rozpustný 100 x 100 80 µ/m2
Silný rozpustný vliselín Ne Rozpustný 75 x 100 70 g/m2



Obecná pravidla podle typu výšivky:

Řídké výšivky stačí podložit méně. Stačí na ně často pouze nažehlovací papír. Příklad takových výšivek:

Srdce
Strom 2
Quiltovací kruh s kytkama

Výšivky husté výplňové je naopak potřeba podložit víc, protože vyšívání víc stahuje materiál. Tady už vám doporučím netkanou textilii, která se po vyšití netrhá, ale odstříhává a lépe drží i po vyprání.

Ježek
Štěně
Modrý bagr

Obecná pravidla podle typu materiálu na který vyšíváte:

Pružné materiály, trička - trička a pružné materiály doporučuju vždy podžehlit nažehlovacím trhacím papírem nebo jiným nažehlovacím podkladovým materiálem. Je to z jednoduchého důvodu - materiály přestanou pružit a nebudou vám při vyšívání před jehlou "utíkat" a nebudou dělat bubliny. Nažehlovací papír ale na hustší výšivky nestačí - tzn. pod něj ještě dávám jednu vrstvu netkané textilie.
TIP: na černá trička je dobré používat černou spodní nit a černý podkladový materiál.

Riflovina, kepr - kepr nebo montérkovinu není potřeba podkládat téměř vůbec, obyčejně stačí jedna vrstva trhacího papíru, řídké výšivky zvládne i bez toho. U rifloviny pokud není pružná toto platí taky. Když máte elastickou riflovinu, je třeba ji podžehlit nažehlovacím papírem a obvykle to taky stačí.

Bavlna - klasickou patchworkovou bavlnu, která nepruží můžete podle typu výšivky podkládat 1-2 vrstvami trhacího papíru nebo 1 vrstvou netkané textilie. Zde hodně záleží jak je hustě tkaná látka a jaké bude využití výšivky. Vyšité panely do dek podkládám osobně 2 vrstvami trhacího papíru.

Koženka, kůže - obvykle stačí zpevnit nažehlovacím vliselínem a můžete vyšívat. Na kůži se ale hodí spíše řídké výšivky, aby ji neprosekaly.

Ručníky, froté, fleece - ručníky jsou specifické v tom, že mají vlas. Je tedy důležitější podložit je shora než zespodu. Dolů můžete dát 1 vrstvu trhacího papíru nebo rozpustné tenké fólie, nahoru ale určitě dejte 1 vrstvu tenké rozpustné fólie, která přikryje vlas a nedovolí jednotlivým vláknům stoupnout si dřív, než je výšivka plně překryta vyšitými stehy, takže vám vlákna ručníku nebudou z výšivky trčet ven.
Pozor: na ručníky je dobré vybírat výplňové výšivky s větší hustotou stehu, pokud si tvoříte vlastní výšivky, dejte na ručníky výšivku hustší - lépe překryje vlákna.
TIP: pokud chcete ručník hezký z obou stran, nacívkujte si na spodní nit stejnou nit jako používáte horní vyšívací a vyměňujte zároveň horní i spodní barvu nitě.

Prošívání vatelínu - pokud používáte vyšívací stroj k ozdobnému prošívání dek, nemusíte sendviče z látky a vatelínu nebo termolínu podkládat vůbec - řídká quiltovací výšivka si poradí i bez výztuh.

A když je vyšito - co dál?

Když už máte výšivku hotovou a podkladovku obstřiženou nebo odtrhnutou, můžou se vám hodit další materiály, které se ale používají až po vyšití:

Ochranná nažehlovací textilie - je to měkká pletenina s nánosem lepidla, ze které si ustřihnete obdélník větší než výšivka a nažehlíte ho z rubu výšivky na tričko aby výšivka neškrábala. Některé děti mají citlivější pokožku a vyšitá trička bez této měkké výztuhy nechtějí nosit. Najdete ji zde.
TIP: tuhle textilii jsem použila i když mi Kuba přinesl téměř nové tričko s obrovskou "skobou". Roztrženou skobu jsem pomocí téhle textilie podžehlila tak, jak látka patřila k sobě a teprve potom jsem to sešila entlem.

Termofolie - toto je silný nános lepidla na pečícím papíru - taková pavučinka, ale je to hodně velká gramáž, takže se používá na tvorbu nažehlovacích erbů a podobně, které není už třeba přišívat - stačí nažehlit. Nášivka se vyšije na netřepivou látku - např. filc, když je vyšito tak se zespodu nažehlí tato termofolie, vzor - erb se vystřihne a můžete ho potom nažehlit na košile, kalhoty, ... Najdete ji zde

Na závěr

Pokud jste dočetli až sem, zopakuju nejdůležitější zásady podkládání výšivek. Vždy dávejte podkladový materiál až do krajů rámečku a pružné materiály podžehlujte. Zbytek je na vás - každý si musí najít vlastní způsob podkládání, který bude vyhovovat jeho materiálům, jeho výšivkám a jeho vkusu. Takže to, co zde čtete je můj způsob, ale znám holky, které podkládají výrazně míň nebo výrazně víc. Berte to jako odrazový můstek k vlastnímu tvoření.

Krásné vyšívání
Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Jmenovky na dárečky
Jmenovky na dárečky
Vytvořte originální jmenovky na vánoční dárky, aby vám je Ježíšek pod stromečkem nepopletl.
shlédnuto: 4035x,
komentářů: 3

Vánoční přáníčka 3D a nový držák na pera
Vánoční přáníčka 3D a nový držák na pera
Máme konečně skladem novinku - univerzální držák na pera pro Brother ScanNCut.
shlédnuto: 6170x,
komentářů: 1

Vánoční přáníčka
Vánoční přáníčka
Pokud máte plotr a chcete být originální, můžete letos místo pohlednice poslat vyrobené přáníčko vyřezané na řezacím plotru.
shlédnuto: 11588x,
komentářů: 3

Vánoce - ozdoby potřetí
Vánoce - ozdoby potřetí
Třetí variace na vyšívané vánoční ozdoby
shlédnuto: 4170x,
komentářů: 2






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.