VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Vánoční hvězda

Když jsem na blogu Jamaly viděla její patchworkovou hvězdu, byla jsem okamžitě ztracená a už teď vím, že tu si určitě pro radost ušiju. A druhý den už mi v hlavě uzrával nápad na další vyšívací projekt. Projekt inspirovaný právě tou krásnou patchworkovou hvězdou (Jamalo děkuju), projekt, který spojuje vyšívání a patchwork, kdy by jeden bez druhého neudělaly tu společnou krásu.

Přestože moje nápady už přetekly vyšívací rámeček 10x10, který mají moje nejoblíbenější šicí stroje Brother NV 955 a manžel mi na tvoření pořídil Brother NV 2600, snažím se vzory a návody dělat tak, aby se to do 10x10 vešlo. A to se mi povedlo i teď. Je to taky jeden z projektů, které se dají s trochou šikovnosti ušít i na klasickém stroji s nějakými vyšívacími stehy.

Hlavní myšlenka projektu je, že když vyšijete 6 kosočtverců a ještě k nim přidáte široký lem, dáte z nich dohromady opravdu velkou hvězdu.

a už visí

Použité výšivky

Velká vánoční hvězda

Postup:

Výšivka

  1. Vzor výšivky je tady ke stažení zdarma
  2. Výšivka je udělaná jako kosočtverec, který má u středu hvězdy červenou aplikaci.

  3. Začneme tím, že do rámečku upneme bílou látku zpevněnou nažehlovacím vliselínem. Stroj nejprve vyznačí místo, kam přijde látka na aplikaci.
  4. Jakmile stroj zastaví, našpendlíme na rámeček na vyznačený kosočtverec červenou látku. Jde to tam zafixovat i lepidlem nebo pokud máte pevnější látku, můžete to risknout a šít to hned bez fixace.
    Začneme tím, že do rámečku upneme bílou látku zpevněnou nažehlovacím vliselínem. Stroj nejprve vyznačí místo, kam přijde látka na aplikaci. našpendlíme na rámeček na vyznačený kosočtverec červenou látku Vyměníme nit za zlatou a stroj červenou látku přišije na podklad.
  5. Vyměníme nit za zlatou a stroj červenou látku přišije na podklad. Jakmile zastaví, kosočtverec vystřihneme. Stačí obstřihnout v horní části.
    Jakmile zastaví, kosočtverec vystřihneme.
  6. Pokračujeme zlatou nití – stroj obentluje aplikaci a vyšije zlatý dekorační steh.

  7. Nit vyměníme za červenou a stroj vyšije další ozdobné proužky.
    Pokračujeme zlatou nití – stroj obentluje aplikaci a vyšije zlatý dekorační steh Nit vyměníme za červenou a stroj vyšije další ozdobné proužky. Nakonec stroj bílou nití vyšije na aplikaci budoucí sněhovou vločku
  8. Nakonec stroj bílou nití vyšije na aplikaci budoucí sněhovou vločku. Tuhle výšivku uděláme 6x. Pozor – nechte si kolem kosočtverců dost látky na sešití.

  9. V zipu výšivky je i varianta pro větší rámeček – jak vidíte na fotkách – místo 6x 1 můžete vyšít 3x2 kosočtverce.
    a ještě jednou ve větším rámečku a dva čtverce najednou připevníme červenou látku stroj části přišije vzor šije oba vzory najednou, takže není třeba tak často měnit nitě
    vyšité tvary obstřihneme potom hned stroj zlatou nití ještě vyšívá dál červenou nití vyšijeme další řady vzoru a nakonec bílá vyznačí sněhovou vločku

Hvězdu sešijeme:

  1. Jednotlivé kosočtverce nahrubo obstřihnem, vyžehlíme a pak oříznem na velikost, kterou vidíte na fotce. Každý čtvereček má 1 cm.
    tři hotové kousky. obstřihnem nahrubo nůžkami ořízneme na vyfocenou velikost
  2. Kousky sestavíme k sobě. Výšivka je sestavená tak, že se ještě tak 2-3 mm zašijí do švu aby k sobě kousky hezky navazovaly, ale vypadala by podobně dobře i kdybyste kolem každého dílu nechaly víc bílé látky (na fotkách je vidět, jak přišel manžel Roman a kousky mi otočil červenou ven – taky to není k zahození :)
    Kousky sestavíme k sobě přišel manžel Roman a kousky mi otočil červenou ven – taky to není k zahození :)
  3. Teď přijde na řadu olemování červenou látkou zvenku. Červenou látku jsem si podžehlila 4cm pruhem vliselínu a na kraji jsem ještě nechala nepodžehlený kraj na venkovní šev. Kosočtverce postupně přišijeme na pruh látky „na patku“. Pozor – na začátku si nechte rezervu aby vám nechybělo až to obrátíte. Další kousky pak už můžete skládat hned za sebou.
    Červenou látku jsem si podžehlila 4cm pruhem vliselínu a na kraji jsem ještě nechala nepodžehlený kraj na venkovní šev. Kosočtverce postupně přišijeme na pruh látky „na patku“. Pozor – na začátku si nechte rezervu aby vám nechybělo až to obrátíte. Další kousky pak už můžete skládat hned za sebou.
  4. Červený pruh obrátíme a sežehlíme šev do červené části. Pak hotové kousky nařežeme – budou z nich větší kosodélníky.
    pruh obrátíme a sežehlíme šev do červené části. Pak hotové kousky nařežeme


  5. Teď přišijeme druhý pruh, zase ho sežehlíme a oříznem. Máme hotové celé kousky hvězdy.
    Teď přišijeme druhý pruh Taky ho sežehlíme a oříznem
  6. Rožek, který bude uprostřed hvězdy trochu zastřihneme nůžkami a dlaždice sešijeme – napřed tři k sobě, pak celé. Sešíváme je jenom na zpevněné podžehlené části, přídavek na švy na vnějším okraji hvězdy nesešíváme – bude se ohýbat dovnitř. Nejhorší je dobře sešít vnitřní hvězdu – přiznám se, že jsem to musela nakonec srovnat napařovací žehličkou a podlepit kroužkem vliselínu, aby to mělo nějaký rozumný vzhled :)
    dlaždice sešijeme – napřed tři k sobě, pak celé. dlaždice sešijeme sešitá horní část
  7. Dál můžete hvězdu podložit dalším zpevňujícím materiálem, sešít z rubu a pak obrátit.

  8. Já se přiznám, že se mi nechtělo hvězdu mačkat a obracet. Měla jsem dokonce masochistický nápad, že ušiju ještě jednu stejnou a udělám ji oboustrannou :). Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem celou hvězdu podžehlila ještě jednou vrstvou vliselínu. Dál jsem si celou hvězdu obkreslila na vliselín a nažehlila jsem ji na červenou látku, ustřihla jsem to podle toho a sešila jsem obě hvězdy k sobě z lícu. Pokud zvolíte tento postup, dejte si pozor, abyste si látku neobstřihly tak jak je na fotkách, je potřeba nechat v cípech víc materiálu.
    celou hvězdu obkreslila na vliselín a nažehlila jsem ji na červenou látku, Pokud zvolíte tento postup, dejte si pozor, abyste si látku neobstřihly tak jak je na fotkách, je potřeba nechat v cípech víc materiálu. horní část s rožky sežehlenými dovnitř
    přiklopíme stejně sežehleným spodkem a už visí hvězda na okně svítí a já jdu péct perníčky
  9. Už teď se mi hlavou honí hromada barevných variací, obměněných vzorů a velikostí, tak uvidíme co z toho stihnu ještě letos a co si nechám na Vánoce 2012.

Hvězda na okně svítí a já jdu s dětmi péct perníčky.

Krásný nadcházející advent

Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Vaše fotografie k projektu



Další nápady, návody, projekty:

Plínky pro panenku
Plínky pro panenku
Mááámííí, Anička nemá žádný plííínky. :)) Stihne je u vás Ježíšek ještě ušít?
shlédnuto: 5706x,
komentářů: 0

Vánoční ozdoby - aplikace
Vánoční ozdoby - aplikace
Šité vánoční ozdoby - jsou dělané technikou aplikací, vyšívák udělá všechnu práci za vás, stačí jen naplnit a zašít dírku :)
shlédnuto: 17741x,
komentářů: 5

Srdce z pouti
Srdce z pouti
jednoduché a rychlé srdíčko pro radost
shlédnuto: 5940x,
komentářů: 0

Vyšívání na igelit
Vyšívání na igelit
Čeká nás období vánočních krajkových ozdob, zde je ochutnávka jak na speciální vodou rozpustnou folii určenou pro výšívání
shlédnuto: 8715x,
komentářů: 12






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.