VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Bernina - Cutwork

Protože se v naší nabídce už objevily i šicí stroje Bernina, máme předváděcí model Bernina Aurora 450 QE i s vyšívací jednotkou (je to inovace velmi oblíbeného modelu Bernina Aurora 440 QE) a chceme mít vyzkoušené všechny možnosti, které tento stroj nabízí, museli jsme nutně vyzkoušet jednu z věcí, kterou je Bernina výjimečná - Cutwork - možnost vyřezávání.

Bernina - Cutwork

Možnost Cutworku - vyřezávání, se dá přikoupit k vyšívacímu stroji Bernina 340 Deco a také ke strojům Bernina s vyšívací jednotkou Artista 200/630/640/730, Aurora 430/435/440/450 a vyšší. U nových strojů funguje automaticky, u starších je třeba nahrát nový firmware do stroje, což vám můžeme na přání udělat.

Co k vyřezávání potřebujete:

Cutwork

Bernina Cutwork - sada vyřezávacího zařízení + Software + vzory zdarma


Použité výšivky:

Chystáme se dělat naše vlastní cutworkové vzory, které si budete moci jako vždy stáhnout zde na stránkách, ale pro první pokusy jsme použili originál vzory Bernina. K softwaru na vyřezávání dostanete cca 50 různých vzorů, které nejen vyřezávají, ale také kombinují řezání látky a výšivku, takže tam najdete i "obrácené aplikace" kdy se látka aplikuje zespodu a vzory typu Richelieu.
Některé z našich použitých vzorů si můžete stáhnout na stránce Berniny zde

Co a jak vlastně lze vyřezávat:

Na Cutwork by se měla používat patka s talířkem. Je to proto, aby vám malá patka nezachytila o kraj řezu a celé se to nezakouslo. Druhá doporučená věc je quiltovací destička (má jenom malý kulatý otvor a lépe vede řez).

Při vyřezávání potřebujete látku velice pevně podložit. Chce to například dvě vrstvy pevnějšího podkladového papíru, nejlépe látku před vyřezáváním naškrobit a pokud nemáte vzor kombinovaný s výšivkou, je dobré dát výztuhu i shora. Používejte pokud možno málo třepivé materiály

Výšivka č. 1 - kytka

Jako materiál je použit emblémový filc. Filc a puffy se vyřezávají hezky, protože se netřepí. Horní nit jsme vyvlékli, tento vzor pouze vyřezává, takže nit nepotřebuje. Místo jehly jsme namontovali vyřezávací nožík, který má 4 pozice a místo čtyřech barev nožík 4x otočíte, čímž mu dovolíte vyřezávat do 4 směrů. (zblízka je vidět na dalších fotkách). Po vyřezání poslední barvy vidíte, že kytka ještě krásně drží na místě a musíte ji rukou "vyloupnout". Ani filc nezapomeňte podložit nějakým textilním papírem.

Horní nit jsme vyvlékli, tento vzor pouze vyřezává, takže nit nepotřebuje Filc a puffy se vyřezávají hezky, protože se netřepí - zde je použit emblémový filc Hotová vyřezávaná kytka, stačí vyloupnout Hotová vyřezávaná kytka
Hotová vyloupnutá kytka z filcu

Tentýž vzor jsme zkusili vykrojit i z koženky. Podžehlili jsme ji nažehlovacím trhacím pevným papírem, ale ještě to nestačilo, bylo by bývalo dobré ještě na výztuze přidat, protože jak má koženka na rubu ten látkový podklad, tak nám lepidlo moc nedrželo. Ale můžu s čistým svědomím říct, že koženka není pro vyřezávací nožík žádný problém.

Koženka není pro vyřezávací nožík žádný problém Podžehlete koženku pevným trhacím papírem Čím více si materiál podložíte, tím lépe se s ním pracuje Čím více si materiál podložíte, tím lépe se s ním pracuje
Hotová vyřezaná kytka z koženky Vyloupnutá vyřezávaná kytka z koženky

Výšivka č. 2 - srdce

Vzali jsme pevné plátno, podžehlili jsme ho papírem a upnuli do rámečku. Tato výšivka je kombinovaná - spojuje vyšívání a vyřezávání. Jako první nit (nebo chcete-li barva) je červená a stroj klasicky vyšívá - tzn. navlečete nit, dáte klasicky jehlu. Stroj v podstatě zafixuje kraje - přišije látku k podkladu.

Vezměte si pevné plátno, podžehlete ho papírem a upněte do rámečku První nit je červená a stroj klasicky vyšívá - navlečte nit, dejte klasicky jehlu Tato výšivka je kombinovaná - spojuje vyšívání a vyřezávání Tato výšivka je kombinovaná - spojuje vyšívání a vyřezávání.

Při druhé barvě vám již software hlásí, že máte vyměnit jehlu za vyřezávací aparát. Nasadíte nožík místo jehly a otočíte kolečkem na směr číslo 1. Stroj vyřeže všechny části, které co nejvíce odpovídají tomuto směru. Poté zastaví a informuje vás, že máte otočit kolečko směru nožíku na č. 2. Takto postupně vyřežete všechny čtyři směry. Poté rámeček vyjmete ze stroje, vyřezanou látku odstraníte a můžete malými nůžtičkami odstranit i případné otřepy.

První nit je červená a stroj klasicky vyšívá - navlečte nit, dejte klasicky jehlu Při druhé barvě vám již software hlásí, že máte vyměnit jehlu za vyřezávací aparát Takto postupně vyřežete všechny čtyři směry Takto postupně vyřežete všechny čtyři směry

Vložíte rámeček zpátky do stroje, vyměníte opět vyřezávací aparát za jehlu (nenechte se zmást tím, že fotky rámečku zpátky ve stroji jsme fotili ještě před výměnou nože za jehlu ;) a došijte poslední barvu - stroj kolem vyřezaných oblastí udělá ozdobné stehy.

Stroj vyřeže všechny části, které co nejvíce odpovídají tomuto směru Poté zastaví a informuje vás, že máte otočit kolečko směru nožíku na č. 2 Hotové vyřezávané srdíčko Hotové vyřezávané srdíčko

Výšivka č.3 - aplikace spodem

Jako další jsme si pro vás vybrali vzor, kde se kromě vyšívání a vyřezávání dá použít i aplikace. Ono to vlastně šlo už i u srdce v minulé výšivce, stačilo v posledním kroku pod rámeček připevnit další látku. :)

Nejprve upevníte místo jehly nožík. V bloku čtyřech po sobě jdoucích barev (nebo lépe řečeno směrů) vyřežete na látce vzor kytek. Vyřezané kousky látek vyloupnete a odstřihnete případné otřepy.

Aplikace spodem Aplikace spodem Vyřežte na látce vzor kytek Vyřežte na látce vzor kytek

Nyní jsme pod látku zespodu připevnili další vrstvu barevné oranžové látky. Abychom nemuseli špendlit, pomohli jsme si čtverečky oboustranné lepicí pásky nalepené v rozích aplikované látky (na konci budeme odstřihávat jak výztuhu, tak přebytky aplikované látky, takže to vůbec nevadí.

Nyní jsme pod látku zespodu připevnili další vrstvu barevné oranžové látky Vyřezané kousky látek vyloupněte a odstřihněte případné otřepy Vyměňte nožík za jehlu a při dalším vyšívání se spodní látka krásně přišije k podkladu

Vyměnili jsme opět nožík za jehlu a při dalším vyšívání se spodní látka krásně přišila k podkladu. Zároveň jsme na látku vyšili nádherný ozdobný vzor.

Jako materiál je použit emblémový filc

Výšivka č.4 - chryzantéma - technika Richelieu

Vzor jsme vybrali, abychom vám ukázali jak se dá šít technika Richelieu. První kroky jsou podrobně popsané výše, takže napřed stroj přišije látku k podkladu, potom vyřeže vzor chryzantémy. Teď vytáhnete rámeček ze stroje, vyloupete vyřezané kousky a na látku našpendlíte tlustou rozpustnou folii pro vyšívání 80 mikronů.

Napřed stroj přišije látku k podkladu, potom vyřeže chryzantému Napřed stroj přišije látku k podkladu, potom vyřeže chryzantému Vyšívejte Richelieu sloupky přes folii

Folie je tam proto, že stroj bude vyšívat i Richelieu sloupky a nemůže šít ve vzduchu. Teď vidíte, jak vypadá výšivka po vyšití bílé nitě. Folii opatrně odtrhnete nebo odstřihnete kolem vzoru a zbytek folie odstraníte namočením výšivky do vody. Folie lehce škrobí, takže látku po šetrném namočení a rozpuštění zbytků folie nechte uschnout a vyžehlete. Poslední fotografie je už po vyprání.

Vyšívejte Richelieu sloupky přes folii Folii opatrně odtrhněte nebo odstřihněte kolem vzoru a zbytek folie odstraníte namočením výšivky do vody Zde vidíte výšivku již po vyprání

Doufám, že teď už o technice Cutwork víte o mnoho víc a možná vás bude inspirovat k vašim vlastním výtvorům. V roce 2013 se určitě můžete těšit na nějaký náš cutworkový projekt a budem i rádi, pokud máte zájem o šicí stroje Bernina a přijdete se k nám poradit - ať už emailem nebo po předchozí domluvě na prodejnu v Prostějově :)

Na závěr pro vás máme ještě video od Berniny. Oni tam na prezentaci Cutworku používají nejvyšší model Bernina 830, který už má spouštění a editaci výšivky přímo na obrazovce stroje a nepotřebuje přídavný počítač. Na videu také uvidíte, že se nástroj pro Cutwork dá použít i pro krájení více vrstev látek a můžete ho použít pro řezání křivek pro složité patchworkové vzory. Chce to ale málo třepivou látku a dobré zpevnění výztuhou.

Jen ze zvědavosti - je tu mezi čtenářkami někdo, kdo má Berninu a případně má i vyřezávací nástroj?


Krásný den
Lenka

PS: toto je první ze serie článků o šicích a vyšívacích strojích Bernina. V dalších týdnech nás čeká článek o tom, jak na Bernině vyšívat vzory stažené z našeho webu, ukážeme vám další dekorativní nástroje a možnosti!

Další díl seriálu najdete zde:
2. díl o cutworku - Sněhové vločky



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Deka prošitá na vyšívacím stroji
Deka prošitá na vyšívacím stroji
deka je z tištěné patchworkové látky z kolekce Rouenneries deux od Mody a celá proquiltovaná na vyšívacím stroji
shlédnuto: 13438x,
komentářů: 11

Dětská knížka
Dětská knížka
celý říjen jsme zveřejňovali výšivky zvířátek, konečně vám ukážeme co z toho jde ušít :)
shlédnuto: 8056x,
komentářů: 0

Adventní kalendář
Adventní kalendář
Ušijte dětem adventní kalendář. Máme pro vás výšivek s vánočními motivy na každou kapsičku adventního kalendáře. Stačí jen naplnit a pověsit.
shlédnuto: 18085x,
komentářů: 17

Jak vyšívat na trička
Jak vyšívat na trička
na trička vyšíváme asi skoro všichni. Pojďme si o tom povědět víc.
shlédnuto: 19452x,
komentářů: 8






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.