VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Vyřezávání filcu na plotru

Patchworkové tradiční aplikační vzory jsou moje srdeční záležitost. Proto jsme začali vytvářet naše vlastní vzory (bude postupně celá série). Dnešní vzor použijeme trochu netradičně - dílky vyřežeme z filcu (plsťi) a potom je budeme zatkávat na riflovinu.

Vyřezávání filcu na plotru

Autor návodu: Adéla Drdová - tým NEJ Šicí stroje

Na to jak řezat na řezacím plotru filc dostáváme spoustu dotazů. Nejde řezat úplně každý filc, my máme 2 mm vysoký z Brněnské továrny plsti, pokud je vyšší, musí být hodně hutný. Čím tvrdší plsť je, tím líp. Budete si také muset pohrát s nastavením nože na plotru, naše nastavení je doporučené, ale můžete mít tupější nůž nebo jiný filc, takže než se vám filc povede s úspěchem vyřezat, může to trvat desítky zkoušení a testování. Chce to zkrátka trpělivost a badatelského ducha :)

Šablony na patchworkové aplikace:

Vyřezávací šablona - Patchworková aplikace - vzor 4
Vyřezávací šablona - Patchworková aplikace - vzor 3
Vyřezávací šablona - Patchworková aplikace - vzor 2
Vyřezávací šablona - Patchworková aplikace - vzor 1
Vyřezávací šablona - Patchworková aplikace - vzor 5
Vyřezávací šablona - Patchworková aplikace - vzor 6
Vyřezávací šablona - Patchworková aplikace - vzor 7

Postup:

Na řezání tohoto vzoru budete potřebovat 4 barvy filcu, my jsme použili růžový, žlutý, červený a zelený o výšce 2 mm, ale složení barev je jen a jen na Vás, každý má svůj jedinečný vkus :).
POZOR: filc nemůžete řezat přímo na řezací podložce! Má tolik chlupů, že byste podložku okamžitě zničili.
Proto musíte nejprve filc podlepit nějakým materiálem, který bude na podložce držet, ale nebude mít chlupy. Lze použít třeba oděvní vliselín, ale ten už potom z filcu nesundáte. Proto my používáme k podlepování filcu dočasné lepidlo ve spreji a textilní papír, který se běžně používá jako podklad při vyšívání. Lepidlo jsme nastříkali jak na textilní papír, tak i na filc a obě části k sobě pořádně přilepili a vyhladili, opravdu je důležité nastříkat obě části pořádně, aby se Vám filc při řezání nemohl vůbec z papíru odlepovat a posunovat. Při stříkání lepidla pozor, abyste ho neměli všude kolem - je třeba stříkat na kartonu nebo třeba na starých letácích.

Příprava barev Příprava k lepení filcu Příprava k lepení filcu Příprava k lepení filcu
Příprava k lepení filcu Příprava k lepení filcu

Na USB flash disk si stáhněte všechny potřebné šablony a flash disk s šablonami vložte do plotru. Filc pak nalepte papírovou stranou na nízko lepící mezipodložku NSS 10 a tu vložte do plotru. V plotru si pro každou barvu vyberte příslušnou šablonu a tu dejte vyřezávat. Na vyřezávání filcu jsme použili standardní nůž, kterým jsme filc řezali na dvakrát - nejprve jsme měli nůž na nižší hloubku a filc jsme částečné prořezali a při zvýšení hloubky nože druhým opakováním řezu dořízli. Určitě je vhodnější použít nůž pro hluboký řez, ale tímto způsobem jde filc také prořezat, záleží vždy hodně i na výšce a typu filcu.
Naše nastavení: přítlak nože - 2, hloubka nože: první řez - 5, druhý řez - 10, nůž máme už hodně ztupený, takže je možné, že vám bude stačit menší hloubka, opravdu je nutné řez vyzkoušet, u filcu je to velice individuální.
Jakmile budete mít první část šablony vyřezanou, vyřežte stejným způsobem i ostatní části šablony.

řezání filcu řezání filcu řezání filcu řezání filcu

Nyní už máte všechny části vzoru vyřezané, takže se můžete pustit do zatkávání. Vzor si nejprve správně naskládejte na materiál, do kterého ho budete zatkávat a hurá do toho! :) Filc po vyřezání jemně lepí, takže na látce krásně drží. Zatkávali jsme na zatkávačce Merrylock SP 1100.

Příprava všech vyřezaných dílů k zatkávání Uspořádání vzoru na materiál Příprava k zatkávání Příprava k zatkávání
Zatkávání vzoru do rifloviny Zatkávání vzoru do rifloviny

Vzor bude určitě krásným doplňkem na nějakou letní kabelku nebo prostírání, budeme rádi, když nám zašlete svůj výsledný kousek :)
PS: Tímto krásným, tradičním patchworkovým vzorem nekončíme, bude jich určitě více tak nás sledujte! :)

Zatkaný výsledný vzor Zatkaný výsledný vzor Zatkaný výsledný vzor Zatkaný výsledný vzor

NOVINKA: videonávod jak řezat filc:




Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Halenka
Halenka
Rádi byste se pustili do šití oblečení, ale bojíte se začít? Zkuste pro začátek naši halenku bez střihu - s krásnou látkou naděláte za chvilku parádu na pláž nebo na letní párty!
shlédnuto: 2404x,
komentářů: 0

Krabička ve tvaru srdce
Krabička ve tvaru srdce
Super návod na krabičku ve tvaru srdce :) Chcete svým blízkým něco malého darovat a nemáte dárkový papír? Buďte originální a vytvořte si vlastní dárkovou krabičku!
shlédnuto: 2811x,
komentářů: 0

Jarní výzdoba snadno a rychle
Jarní výzdoba snadno a rychle
Výzdoba na poslední chvíli? Ukážeme vám, jak na to
shlédnuto: 2112x,
komentářů: 0

Kolová sukně
Kolová sukně
Na tuhle sukni nepotřebujete střih a ušitá je za chvilku
shlédnuto: 3508x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.