VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Jarní nebo podzimní vesta s kapucí

Ve dnešním projektu si ušijeme jarní nebo podzimní vestu, designový kousek, který přitom vůbec není složitý na ušití a kamarádky se Vás budou ptát, kde jste tak úžasnou vestu koupila. V tom je to kouzlo, vyrobíte si ji sama! Pojďme na to!

Podzimní vesta s kapucí

Střih ke stažení

strih-vesta.pdf

Postup:

Na vestu si nachystejte materiál, nejlépe flauš, ať je trochu teplejší, nůžky na textil, krejčovský metr, křídu, špendlíky, papír na střihy a něco na psaní. Potřebovat budete šicí stroj, žehličku a pokud máte doma, tak můžete využít i overlock.

Nachystejte si

Nejprve si vyrobte střih, míry a náčrt si můžete stáhnout ve formátu PDF. Uvedené míry jsou pro velikost M. Pokud budete chtít větší velikost, vždy přidejte 2 cm s každou větší velikostí z každé strany. Na menší velikost zase uberete 2 cm. Pokud si nejste jistí velikostí, můžete doměřit podle vašich mír.

Nachystejte si materiál, látka musí být vždy dvojitě. Dva přední díly a jeden zadní, zadní by měl mít střed v přehybu látky. Pokud nebude v přehybu nevadí, jen se sešije ve středu. Látku si rozložte a přiložte na ni nachystaný střih, můžete našpendlit. Na střihu není přídavek na středu předního dílu. Přidáte 4 cm na záložku - proto jsem si přední díl dávala dál od kraje.
Kapuce je součástí předního dílu, nemusí se potom sešívat.

Naschystaný střih si položte na látku Střih si obkreslete křídou Střih si obkreslete křídou

Co na fotkách neuvidíte je pásek - ten jsme stříhali až nakonec - vyjde vám hezky do středu látky.

Střih si na látku překreslete a díly si podle křídy vystřihněte.

Látku dle křídy vystřihněte Látku dle křídy vystřihněte

Vezměte si vždy jeden přední a zadní díl a složte je lícem k sobě. Začněte sešitím náramenic. Je to na zadním díle rovná část (průkrčník je vykrojený) a na předním díle spodní část vystřiženého klínu. Prošijte na overlocku nebo klasickém šicím stroji - použijete overlockový steh, nebo jen rovný steh. Pozor na špendlíky. Já jsem použila šicí stroj Brother NV1800 a rovný steh. Flauš se netřepí, proto nepoužívám overlock (nemusí být obnitkované).
TIP: ty bílé křížky křídou na látce jsem si tam udělala, abych jednoduše poznala rub látky :)

Vezměte si vždy jeden přední a zadní díl, složíte lícem k sobě Pro jednodušší šití si můžete našpendlit náramenice a sešijete Pro jednodušší šití si můžete našpendlit náramenice a sešijete Pro jednodušší šití si můžete našpendlit náramenice a sešijete
Kapuci přišijte na šicím stroji Kapuci přišijte na šicím stroji Flauš se netřepí, proto nepoužívám overlock (nemusí být obnitkované)

Průramky jsou rovné, na střihu jsou naznačené jako 20 cm od horního okraje. Samozřejmě s větší velikostí přidejte i délku průramků. Zašpendlete si asi 1 cm látky do rubu a prošijte asi 7 mm od kraje.

Dále si našpendlíte a prošijete náramenice Dále si našpendlíte a prošijete náramenice

Než sešijete boční švy, nachystejte si poutka na přichycení pásku. Látku na poutka mám dlouhou cca 10 cm a širokou cca 3 cm. Poutka zažehlete natřikrát, našpendlete a prošijte.

Nachystejte si poutka Poutka mám dlouhé cca 10 cm a široké cca 3 cm Poutka mám dlouhé cca 10 cm a široké cca 3 cm Poutka zažehlete na třikrát, našpendlete a prošijte
Poutka zažehlete na třikrát, našpendlete a prošijte Poutka zažehlete na třikrát, našpendlete a prošijte Poutka zažehlete na třikrát, našpendlete a prošijte

Na bočních švech si naznačte pas a poutka našpendlete z lícu a přichyťte několika stehy. Hned potom sešijte i boční švy - dávejte si pozor, abyste poutka nechali na vnější straně vesty. Postup můžete udělat i obráceně, nejdříve boční švy a potom až náramenice. Takhle by to šlo také a lépe se budete dostávat na prošití pod paží.

Na bočních švech si naznačte pas a poutka všijte Na bočních švech si naznačte pas a poutka všijte Sešijte boční švy na stroji Všijte poutka
Všijte poutka

Na kapuci si odšijte naznačené záševky, šířka 4 cm, délka 8 cm. A rovnou sešijte i kapuci. Záševky zažehlete na jednu stranu. Kapuci prošijte na patku, aby vám šev pěkně držel a nedělal neplechu v kapuci. Kapuci si našpendlete a všijte do průkrčníku.

Na kapuci si odšijte naznačené záševky Na kapuci si odšijte naznačené záševky Na kapuci si odšijte naznačené záševky Na kapuci si odšijte naznačené záševky
Kapuci prošijete na patku, aby vám šev pěkně držel Kapuci si našpendlete a všijte do průkrčníku dohromady i s došitím náramenic Kapuci si našpendlete a všijte do průkrčníku dohromady i s došitím náramenic Kapuci si našpendlete a všijte do průkrčníku dohromady i s došitím náramenic

Na spodním okraji si naznačte 2 cm na zahnutí, našpendlete a prošijte na šicím stroji. Jako perfektní pomůcka na udržení vzdálenosti pro prošívání je magnetické vodítko. Pouze ho magnetem chytíte na stehovou desku a potom už jen posunete na potřebnou vzdálenost od šití.

Na spodním okraji si naznačte 2 cm na zahnutí Na spodním okraji si naznačte 2 cm na zahnutí Našpendlete a prošijte na šicím stroji Našpendlete a prošijte na šicím stroji
Jako perfektní pomůcka na udržení vzdálenosti pro prošívání je magnetické vodítko A je hotovo

Na předním díle máte přidané 4 cm na záložku. Křídou si naznačte a podle značek našpendlete, zastehujte pro lepší manipulaci. Nakonec prošijete, opět s použitím magnetického vodítka, a vypáráte nastehování.

Křídou si naznačte a podle značek našpendlete Nakonec prošijete, opět s použitím magnetického vodítka a vypáráte nastehování

Jako poslední ušijte pásek. Hotová šířka pásku bude 5 cm. Takže si nachystejte látku na pásek, šířka 13 cm, přídavek 1,5 cm z každé strany. Délka 110 cm (délka ale může být libovolná, tak aby šel pohodlně zavázat).

Nachystejte si látku na pásek, šířka 13 cm, přídavek 1,5 cm z každé strany Nachystejte si látku na pásek, šířka 13 cm, přídavek 1,5 cm z každé strany Nachystejte si látku na pásek, šířka 13 cm, přídavek 1,5 cm z každé strany

Pak tedy z každé strany zažehlete 1,5 cm, potom dejte pásek ještě na půl. Zašpendlete a můžete zastehovat pro lepší manipulaci. V kraji prošijte na stroji. Jakmile budete mít hotový pásek, tak už máte hotovou celou vestu, vestu stačí jen vyžehlit, a pak navléct pásek. :)

Zašpendlete a můžete zastehovat pro lepší manipulaci Zašpendlete a můžete zastehovat pro lepší manipulaci Zašpendlete a můžete zastehovat pro lepší manipulaci Zašpendlete a můžete zastehovat pro lepší manipulaci
A pásek je hotový

Doufáme, že si vestu ušijete a stane se oblíbeným kouskem vašeho šatníku, který dozdobí každý outfit!

A vesta je hotová A vesta je hotová Hotová vesta Krásná podzimní vesta
Krásná podzimní vesta Krásná podzimní vesta Krásná podzimní vesta Hotová vesta
Hotová vesta Detail vesty Detail vesty


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Taška s jezevčíkem
Taška s jezevčíkem
Máte doma jezevčíka? Tak to budete nadšení z dnešního projektu, vyšijeme si totiž jezevčíka na tašku. Taška je na ušití jednoduchá a výšivka je jako aplikace, kterou můžete použít třeba i na polštářek nebo na tričko! Tak pojďme na to!
shlédnuto: 167x,
komentářů: 0

Patchworkový blok Motýl
Patchworkový blok Motýl
Tento blok jsem začala šít už dávno, ale do výstavy BPM doufám bude deka dokončená. Ptali jste se mě na návod - tady tedy je.
shlédnuto: 582x,
komentářů: 3

Kapsář na dětskou postýlku
Kapsář na dětskou postýlku
Uspáváte batole v postýlce, ale zrovna nemůžete najít jeho oblíbeného plyšáčka? Už zase se Vám ztratil dudlík? Co takhle si vyrobit praktický kapsář na dětskou postýlku, kam můžete schovat tolik věcí potřebných k uspávání - dudlík, plyšáka nebo knížku.
shlédnuto: 324x,
komentářů: 0

Dárkové obaly na lahve
Dárkové obaly na lahve
Jak využít staré nenošené rifle? Můžete z nich ušít ozdobné obaly na láhve. Dnes jsme si pro Vás přichystali návod na dárkový obal na lahve, na tyto riflové obaly můžete vyšít připravenou výšivku s nápisem "jsem prostě bohyně", zaručujeme, bude se líbit.
shlédnuto: 149x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.