VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Patchworkový blok Motýl

Tento blok jsem začala šít už dávno, ale do výstavy BPM doufám bude deka dokončená. Ptali jste se mě na návod - tady tedy je.

Patchworkový blok Motýl

Postup:

Můj motýl je široký po ušití 9 a 3/4 palce, tzn. cca 25 cm. Míry na řezání vám uvedu v palcích - ono pokud se naučíte pracovat s těma zlomkama, tak mě osobně se v palcích daleko líp řežou látky a navíc jsem deku šila z amerických látek, které jsem dostala od Dagmar Bohaté - Mireille a rozměry předřezaných čtverců jsou 5 nebo 10 palců.
TIP: pokud šijete v centimetrech, připomínám, že 1 palec (1 inch) je 2,54 cm.

Na jednoho motýla budete tedy potřebovat:
Barevnou látku v rozměrech:
- 2x čtverec o velikosti 5x5 palců
- 2x čtverec o velikosti 4x4 palce
- 1x obdélník o velikosti 1 a 1/4 x 7 a 1/2 palce

Bílou látku v rozměrech:
2x čtverec o velikosti 1 a 1/4 palce
2x čtverec o velikosti 1 a 3/4 palce
4x čtverec o velikosti 2 a 1/4 palce
2x obdélník o velikosti 1 a 1/2 x 4 palce na doplnění spodních křídel
2x obdélník o velikosti 1 a 1/4 x cca 2 palce na doplnění tělíčka nahoře a dole

Na bílé čtverce si z rubu vyznačte úhlopříčku, po této čáře budete potom čtverce sešívat.
Pokud byste tělo motýla - tzn. obdélník 1 a 1/4 x 7 1/2 palce řízli širší - tzn. 1 a 1/2 x 7 a 1/2, byla by velikost výsledného bloku přesně 10 palců, ale tělíčko mi přišlo potom moc silné a blok jsem stejně nadšívala do velikosti 12 palců, takže to bylo jedno.

Nachystejte si čtverečky, na bílé z rubu naznačte úhlopříčku Velikosti a počty kusů vidíte zde.

Začneme šít. Nejprve si větší bílé čtverce dejte k větším barevným čtvercům. Na barevný čtverec si položte bílé čtverečky do protilehlých rohů tak, aby vyznačená čára nešla z rohu, ale ze strany. Klademe líc k lícu. Přišijte je podle vyznačené čáry.
Potom si na menší barevné čtverce položte vždy jeden nejmenší čtvereček a jeden střední - zase do protilehlých rohů. Sešijte podél čáry.
TIP:hlídejte si, že máte čtverce v rohu skutečně naprosto přesně na sobě.

Přišijte je podle vyznačené čáry Našijte bílé čtverečky podle fotky hlídejte si, že je máte přesně položené

Nyní seřízneme přebytečnou látku v rozích - ideálně na 1/4 palce od švu. Použila jsem ořezávací malé pravítko, samozřejmě můžete použít jakékoliv svoje.

Nyní seřízneme přebytečnou látku v rozích - ideálně na 1/4 palce od švu Nyní seřízneme přebytečnou látku v rozích - ideálně na 1/4 palce od švu Nyní seřízneme přebytečnou látku v rozích - ideálně na 1/4 palce od švu Nyní seřízneme přebytečnou látku v rozích

Teď vemte žehličku a bílé rožky rozžehlete. Výsledkem bude opět čtverec, jenom jinak barevný.

Bílé rožky rozžehlete. Výsledkem bude opět čtverec Sežehlovala jsem většinou pod barevnou látku Bílé rožky rozžehlete.

Nyní je vrchní křídlo širší než spodní. Proto máte připravené dva bílé obdélníky, které líc na líc našijete na vnější stranu spodních křídel. Pohlídejte si přitom, že přišíváte ke straně, na které je menší bílý trojúhelník, ten větší patří na spodní stranu motýla.

bílé obdélníky líc na líc našijte na vnější stranu spodních křídel bílé obdélníky líc na líc našijte na vnější stranu spodních křídel bílé obdélníky líc na líc našijte na vnější stranu spodních křídel

Opět po sešití šev rozžehlíme a hned potom můžete sešít vrchní a spodní křídlo k sobě a šev zase sežehlit.

potom můžete sešít vrchní a spodní křídlo k sobě a šev zase sežehlit. potom můžete sešít vrchní a spodní křídlo k sobě a šev zase sežehlit. Sežehlení z rubu

Zbývá vsadit tělíčko. Barevný proužek si z obou stran nadšijte bílou látkou. Bílé máme raděj víc, abyste mohli s tělíčkem jemně hýbat nahoru dolů tak, jak se vám to bude líbit.

Barevný proužek si z obou stran nadšijte bílou látkou Zbývá vsadit tělíčko Sežehlení z rubu Tělíčko sešijte s levým i pravým křídlem a sežehlete

Tělíčko sešijte s levým i pravým křídlem a sežehlete. Přebytečnou bílou látku ořízněte.

Tělíčko sešijte s levým i pravým křídlem a sežehlete Tělíčko sešijte s levým i pravým křídlem a sežehlete

Blok zbývá obšít bílou látkou dokola do velikosti, jakou budete pro svůj projekt potřebovat.

patchworkový blok motýl Blok zbývá obšít bílou látkou dokola do potřebné velikosti Blok zbývá obšít bílou látkou dokola do potřebné velikosti

Dál u s ním můžete podniknout cokoliv - já jsem si bílou látkou obšila blok do velikosti 12,5 palce, nařezala jsem si 28 barevných čtverečků o velikosti 2,5 palce (ideální velikost když šijete z amerických předřezaných balíčků) a jimi jsem celý blok obšila.

Blok jsem obšila barevnými čtverečky

Celou deku a ozdobné prošívání vám ukážu zase v dalším článku někdy příště. Budu ráda, pokud si motýlky ušijete a pošlete mi fotky!
Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Kapsář na dětskou postýlku
Kapsář na dětskou postýlku
Uspáváte batole v postýlce, ale zrovna nemůžete najít jeho oblíbeného plyšáčka? Už zase se Vám ztratil dudlík? Co takhle si vyrobit praktický kapsář na dětskou postýlku, kam můžete schovat tolik věcí potřebných k uspávání - dudlík, plyšáka nebo knížku.
shlédnuto: 325x,
komentářů: 0

Dárkové obaly na lahve
Dárkové obaly na lahve
Jak využít staré nenošené rifle? Můžete z nich ušít ozdobné obaly na láhve. Dnes jsme si pro Vás přichystali návod na dárkový obal na lahve, na tyto riflové obaly můžete vyšít připravenou výšivku s nápisem "jsem prostě bohyně", zaručujeme, bude se líbit.
shlédnuto: 150x,
komentářů: 0

Prostírání prošité na vyšívacím stroji
Prostírání prošité na vyšívacím stroji
Chcete krásně proquiltované prostírky a ručně vám to moc nejde? Pojďte to zkusit s vyšívacím strojem. Prostírání můžete krásně doladit do různých ročních období podle použitých látek a prošít ho klidně i bílou nití - bude jemnější.
shlédnuto: 223x,
komentářů: 0

Polštář s vánočními skřítky
Polštář s vánočními skřítky
Polštářky vám krásně nazdobí byt a je jen na vás, v jakých barvách si je uděláte, aby vám seděly do barevnosti bytu. Zároveň se změnou polštářků dá krásně změnit celý obývací pokoj - pojďte si tedy ušít něco vánočního!
shlédnuto: 548x,
komentářů: 3






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.