VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Látková kočka - použití rotačního nože

Využíváte řezací plotr nejčastěji na řezání látek, plsti nebo např. patchworkových aplikací? Tak to právě pro vás bude ideální nový rotační automatický nůž, který má místo čepele malé řezací kolečko a je určený na řezání různých druhů látek (plátno, bavlna, flanel, plsť, žerzej atd.)

Látková kočka - použití rotačního nože

Díky tomuto noži je řez čistý i bez podložení/stabilizace materiálu! Pro řezání s rotačním nožem se látka lepí na nízko lepící mezipodložku NSS10 nebo středně lepící mezipodložku NSS20 (popř. nízko lepící originální podložku nebo standardní originální podložku, pokud nepoužíváte mezipodložky).
Použití nízkolepící podložky a rotačního nože neskutečně omezí třepení látky a výsledky jsou mnohem lepší! Pokud tedy řežete látky a máte doma plotr řady SDX (pro řadu CM bohužel není dostupný), určitě doporučujeme rotační kolečko koupit. Je nutné začít startovací sadou, která obsahuje i nový držák nože, potom už můžete čepele dokupovat samostatně.

Nový rotační automatický nůž

Postup:

Součástí starter kitu s automatickým rotačním nožem je i aktivační karta s 63 řezacími vzory včetně páru šicích projektů, proto jsme se rozhodli, že si dnes vyzkoušíme ušít projekt přímo z aktivační karty.

Na látkovou kočku budete potřebovat nažehlovací pavučinku, 4 druhy látek, držák per + mizící pero (popř. univerzální držák per se svým mizícím perem), rotační automatický nůž, bavlnku na vyšití obličeje a abyste si usnadnili šití, můžete si stáhnout i anglický návod, kde je krok po kroku postup popsán a rozkreslen.

Nachystejte si materiál

Látková kočka se skládá z 9 dílů - přední a zadní část kočky, dno, 4 díly na ocásek a dvě srdce. 2 menší kusy látky na srdce si podžehlete nažehlovací pavučinkou. My jsme srdce zažehlovali na termolisu Rea, na kterém si můžete přesně nastavit teplotu i čas zažehlování. Nažehlovací pavučinka se zažehluje na 160°C a 20 vteřin.

Ustřihněte si pavučinku Pavučinku zažehlete Pavučinku zažehlete Nachystaná látka s pavučinkou na srdíčka

Všechny vzory na projekt kočky si stáhněte do řezacího plotru a na řezací podložku si přilepte látku na tělo kočky. Do plotru vložte držák per s mizícím perem a v nastavení si nastavte požadovaný přídavek na šev a spusťte kreslení. Po dokreslení přídavku na šev vložte do plotru držák s rotačním nožem a spusťte řezání. Na fotografii níže můžete vidět, jak jsou okraje vyřezaných dílů čisté a netřepí se, a to i když nejsou podžehlené. Stejným způsobem vyřežte všechny díly kočky s přídavkem na šev.

Látku na tělo kočky připevněte na podložku Nastavte si přídavek na šev Nastavte si přídavek na šev Nastavte si přídavek na šev
Nakreslete přídavek na šev Přídavky na šev Nový rotační automatický nůž Vyříznuté tělo kočky bez třepení

Na závěr si na řezací podložku přilepte látky na srdíčka podžehlené nažehlovací pavučinkou a srdíčka vyřízněte.

Vyřízněte si srdíčka Vyřízněte si srdíčka Všechny díly na kočku

V projektu je hezky rozkreslené, jak máte dál postupovat s ušitím kočky. Nejprve si nakreslete nebo vyšijte její obličejík. My jsme použili řetízkový vyšívací steh a perlovku.

Vyšijte obličej

V dalším kroku si kočku ozdobte srdíčky. Máte je připravené k nažehlení, takže sundejte podkladový papír a položte si je na kočku tak, jak se vám budou líbit a přižehlete je.

Kočku ozdobte srdíčky Kočku ozdobte srdíčky Nažehlete je termolisem nebo žehličkou

Pokud použijete originální pavučinku a srdíčka správně přižehlíte, nemusíte je už ani obšívat. Samozřejmě zdobení se meze nekladou, takže pokud je obšijete ozdobným stehem, tím líp. Prošití vám zvýrazní jejich tvar i v případě, že jako my použijete méně kontrastní látky. Já se přiznám, že jsem na to zapomněla a obšívala jsem je až těsně před koncem šití. V tomto kroku je to samozřejmě jednodušší :).

Srdíčka můžete ozdobně obšít

Teď už přijde na řadu šicí stroj. Nejdříve je potřeba sešít barevné konce ocásků. Je dobré si je nejprve položit lícem nahoru a podívat se, který modrý konec patří ke kterému béžovému ocásku a teprve potom si je překlopit a sešít. Po sešití ocásky sežehlete pod tmavší díl.

Přišijte barevné konce ocásků Přišijte barevné konce ocásků Přišijte barevné konce ocásků

Teď oba ocásky sešijte k sobě. V originál návodu je nakreslené, že máte kus vnější části nechat volný a sešít až po obrácení ocásku a jeho naplnění výplní. Já jsem tvor lenivý, takže jsem raději ocásek sešila celý kromě spodního konce. Kraje je potřeba nastřihnout minimálně v tom vnitřním oblouku, který by po otočení zlobil. Celý ocásek jsem obrátila do lícu pomocí staré propisky - šlo to sice špatně, ale stálo to za to nemuset sešívat bok ručně.

Oba ocásky přišijte k sobě Oba ocásky přišijte k sobě Ocásek obraťte do lícu Ocásek naplňte výplní

Protočený ocásek naplňte výplní - já používám zbytky a odstřižky vatelínu.

Ocásek naplňte výplní

Zbývá sešít tělo kočky - díra na protočení zůstane u budoucího ocásku. Abyste líp trefili našití spodního oválného dílu, jsou na těle kočky i na oválku čtyři značky, které patří sešít k sobě.

Sešijte tělo kočky Sešijte tělo kočky Našijte ovál podle značek

Po sešití kočku protočte do lícu a vyžehlete. Dírou kočku naplňte výztuhou, přišijte ocásek a nakonec ručně zašijte díru po protočení neviditelným stehem.

Kočku otočte do lícu Kočku naplňte výplní Ručně zašijte díru po otočení

Hotovou kočku můžete někomu darovat nebo ji můžete použít jako dekoraci.

Hotová kočka Hotová kočka Hotová kočka Hotová kočka


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Nástěnné hodiny
Nástěnné hodiny
Pojďte si s námi vytvořit originální hodiny s mandalou, které jsou samy o sobě stylovým, ale i užitečným doplňkem do domácnosti.
shlédnuto: 1173x,
komentářů: 0

Zápichy do jednohubek - ořezové značky
Zápichy do jednohubek - ořezové značky
Chystáte narozeninovou oslavu, tématickou párty, či maškarní ples a chcete, aby vše bylo sladěné včetně detailů, jako jsou zápichy do jednohubek? Projděte si náš projekt ať víte, jak na to nebo si jej pročtěte a dozvíte se, jak jsou ořezové značky užitečn
shlédnuto: 1405x,
komentářů: 0

Štítky na deky
Štítky na deky
Patchworkové výrobky si zaslouží i cedulku s označením materiálu, aby nová majitelka věděla, jak deku udržovat.
shlédnuto: 1585x,
komentářů: 1

Ořezové značky do CanvasWorkspace - pro SDX
Ořezové značky do CanvasWorkspace - pro SDX
Chtěli byste vytvářet samolepky nebo obrázky rovnou s ořezovými cestami, abyste nemuseli v plotru zdlouhavě vzory umísťovat? Konečně pro vás máme řešení!
shlédnuto: 2668x,
komentářů: 2






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.