VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Mandala - prostírání

Pamatujete si ještě na moji vánoční hvězdu? Už dlouho mě lákalo použít tuto techniku a vytvořit nějakou jarní mandalu. Jestli se tomu tedy mandala dá říkat - nerada bych někoho urazila :)

Prostírání - mandala

... jenže co pak s ní? Dát ji taky do okna? Na nápad udělat z toho prostírání mě přivedla Marina. Na drážďanský talíř ještě nějakou dobu čas nevyšetřím, ale vymyšlená mandala by se na něm taky nemusela vyjímat špatně :)
Přidala jsem ještě quiltovací výšivku na podšálky a pustila jsem se do toho.

Použité výšivky

Mandala - díl výšivky
Mandala - quilt

Postup:

Prostírání je tvořeno se šesti dílů, v našem podání ze třech barev a dvou barev nití. Ale je jen na vás, jakou kombinaci barev zvolíte. Tyto díly vyšijeme každý zvlášť a potom z nich budeme skládat koláč.

Do rámečku 10x10 cm jsem upnula spodní červenou látku podloženou trhacím podkladovým materiálem. Ten má výhodu v tom, že při konečném sešívání mandaly ho odtrhnete ve švu a nemusíte ho rozžehlovat.
Hned před šitím jsem na rámeček shora lehce našpendlila ještě žlutou látku - pozor - v levém dolním rohu rámečku si nechte dost žluté látky, bude tam cíp našeho kousku koláče, tak aby vám pak nechybělo!

Do rámečku 10x10 cm jsem upnula spodní červenou látku podloženou trhacím podkladovým materiálem. Hned před šitím jsem na rámeček shora lehce našpendlila ještě žlutou látku

Do stroje dáme žlutou barvu nitě a přišijeme žlutou látku k červenému podkladu. Rámeček vytáhneme ze stroje a látku můžeme už teď obstřihnout.

Do stroje dáme žlutou barvu nitě a přišijeme žlutou látku přišijeme žlutou látku k červenému podkladu Rámeček vytáhneme ze stroje a látku můžeme už teď obstřihnout. Rámeček vytáhneme ze stroje a látku můžeme už teď obstřihnout.

V dalším kroku vyměníme barvu nitě za červenou - budou se vyšívat vzorečky z první řady od středu. Jsou natolik malé, že je nebudeme aplikovat, ale pouze vyšijeme.
Pokud chcete druhou řadu od středu dělat v další - jiné barvě, přiložte látku. My jsme místo přišívání další vrstvy naopak horní žlutou vrstvu obstřihli pryč tak, aby vylezla podkladová červená.

Pokud chcete druhou řadu od středu dělat v další - jiné barvě, přiložte látku. My jsme místo přišívání další vrstvy naopak horní žlutou vrstvu obstřihli pryč V dalším kroku vyměníme barvu nitě za červenou budou se vyšívat vzorečky z první řady od středu

Následuje třetí řada od středu. V našem pojetí zelená. Na rámeček tedy položíme, případně našpendlíme zelenou látku, nit pro vyšití může zůstat žlutá. Po přišití opět obstřihneme.

Na rámeček tedy položíme, případně našpendlíme zelenou látku Následuje třetí řada od středu. V našem pojetí zelená Po přišití opět obstřihneme. Nit pro vyšití může zůstat žlutá.

Čtvrtou řadu byste si také mohli udělat přiložením látky shora - my jsme opět raděj odstřihli žlutou a nechali vylézt červenou.

Čtvrtou řadu byste si také mohli udělat přiložením látky shora my jsme opět raděj odstřihli žlutou Nechali jsme vylézt červenou. Nechali jsme vylézt červenou.

Aplikace máme hotové - už jenom poslední barva - obšít všechno žlutým saténovým stehem. Stroj ještě na bocích vyšije čáry - to abyste měly podle čeho stříhat.

Aplikace máme hotové - už jenom poslední barva - obšít všechno žlutým saténovým stehem Stroj ještě na bocích vyšije čáry - to abyste měly podle čeho stříhat. Aplikace máme hotové - už jenom poslední barva - obšít všechno žlutým saténovým stehem Aplikace máme hotové - už jenom poslední barva - obšít všechno žlutým saténovým stehem

Těchto výšivek ušijte šest! Když je naskládáme k sobě, vidíte už jak bude mandala vypadat.

Těchto výšivek ušijte šest!

Další postup:

Jednotlivé kusy ořízněte podle vyšité čáry těsně za ní. Tak budou mít kousky u středu úhel 60 stupňů. Ve špičde vystřihneme spodní látku a vliselín, aby se nám střed jednodušeji sešíval k sobě.

Jednotlivé kusy ořízněte podle vyšité čáry těsně za ní Tak budou mít kousky u středu úhel 60 stupňů Tak budou mít kousky u středu úhel 60 stupňů. Ve špičde vystřihneme spodní látku a vliselín, aby se nám střed jednodušeji sešíval k sobě.

Sešijeme 3 a 3 díly k sobě a pak je sešijeme dohromady a sežehlíme do boku.

Sešijeme 3 a 3 díly k sobě Sešijeme 3 a 3 díly k sobě Pak je sešijeme dohromady a sežehlíme do boku. Pak je sešijeme dohromady a sežehlíme do boku.

Dál už záleží jaký bude mít vaše prostírání tvar. Pokud jste si nechaly červené látky dost, můžete udělat i jednodušší čtverec, my jsme zkusili kruh. Nejjednodušší je udělat ho podle talíře nebo když máte skleněné pokličky, tak ty jsou úplně ideální - vidíte kde máte střed.

Tuto sadu doplňují podšálky:
Na ně jsem vytvořila druhou výšivku - quiltovací. Vypadá ještě líp, když je podložená tenkým vatelínem rovnou při vyšití, udělá 3D efekt. Zkusili jsme různé kombinace barev, ale nejlepší je asi ta žlutá.

A jaro může začít!

A jaro může začít Prostírání - podšálky, mandala Prostírání Mandala

přeji krásné slunečné dny

Lenka



Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Vaše fotografie k projektu



Další nápady, návody, projekty:

Ptáček - aplikace
Ptáček - aplikace
Ptáčkové už cvrlikají všude kolem, šicí stroj se na ně jenom třese. Právě tato dekorace může přilákat velikonoční čas a návody od nás vám pomohou zkrátit čekání na jaro.
shlédnuto: 10108x,
komentářů: 3

Quiltování, quilting, prošívání
Quiltování, quilting, prošívání
Podrobné informace o quiltování, o její historii, technikách a variacích. Umělecké pojetí patchoworku. Quilting jako styl myšlení, zkušenosti ze života a dobré rady a návody pro patchwork.
shlédnuto: 24084x,
komentářů: 6

Tulipány - jarní dekorace
Tulipány - jarní dekorace
jarní dekorace šitých tulipánů. S vyšívákem za půl hodiny kytka hotová :)
shlédnuto: 11178x,
komentářů: 3

Velikonoční tašky na koledu
Velikonoční tašky na koledu
Naučíme vás vyšívat aplikace, které můžete použít buď na tašku nebo na cokoliv jiného. Velikonoční dekorace a návody nám pomáhají vzpomenout na krásné velikonoční časy.
shlédnuto: 11136x,
komentářů: 12






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.