VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Jak opravit zip u bundy aneb jak vyměnit jezdec zipu

Jako (skoro) každou zimu se nám opět stalo, že se synovi pokazil zip u celkem nové bundy. Jezdec se rozvolnil a nakonec úplně upadl.
Řeknete si - infarktová situace, protože měnit zip u zimní bundy je práce pro vrahy. Ale jde to i jinak - s trochou šikovnosti stačí vyměnit jezdec a bunda je zachráněná. Ukážeme vám, jak na to.

Jak opravit zip u bundy

Postup:

Musíme začít tím, že jezdců k zipům je mnoho různých druhů. Když budete mít štěstí, bude na vašem starém rozpadeném jezdci vyraženo číslo - jedno je šířka zipu, druhé je označení druhu zipu.
Naším cílem je najít jezdec, který bude mít stejné označení, nebo bude alespoň správně sedět. Protože jezdce u zipů se lámou zásadně na horách nebo v pátek odpoledne, řeším to tak, že mám z galanterií nakoupenou hrst různých jezdců všelijakého označení a různých barev a mezi nimi potom vždycky hledám.
TIP: pokud jste třeba na horách a nemáte vhodný jezdec k dispozici, můžete "obětovat" jezdec z některé z nepotřebných kapes stejné bundy. Většinou bývají všechny zipy stejné a mají stejné jezdce.

staré rozbité jezdce vypadají někdy takto různé velikosti a označení jezdců

Pokud se vám zdá, že nový jezdec je zhruba stejně velký, jako ten starý, je dobré nejdříve vyzkoušet ho na té části bundy, která dole začíná násuvným krajem. Jezdec na tuto polovinu lehce nasuňte a zjistěte, zda jím zip projde (zda jezdec není příliš malý). Tím uděláte základní kontrolu (neznamená to, že už máte vyhráno).

vyzkoušejte nanečisto, jestli velikost sedí zkuste jezdec zipu nasunout na protilehlou stranu zipu vyzkoušejte nanečisto, jestli velikost sedí

Teď musíme dostat jezdec na druhou polovinu bundy, kam ale nejde jen tak navléknout. Nahoře je jištěný záslepkou a dole je klasické zipové lůžko. Řeším to tak, že pokud je nahoře záslepka kovová, někdy jde kleštičkama uvolnit a po opravě zase zacvaknout. Většina bund má ale zip zakončený platovým koncem. V tomto případě vezměte malé ostré nůžtičky a úplně nahoře opatrně odstřihněte první dva zoubky zipu. Tak vznikne dostatečný otvor na nasunutí jezdce. Je důležité to udělat opravdu až u horního kraje zipu, protože v těchto místech už nikdy zip nepůjde zapnout.

vystřihněte první dva zoubky zipu nahoře vystřihněte první dva zoubky zipu nahoře vystřihněte první dva zoubky zipu nahoře

Jezdec, který jste již otestovali na protější části zipu nyní nasuňte vytvořenou mezerou na zoubky zipu a zkuste zip normálně zapnout. Pokud máte jezdec správné velikosti, zip bude dobře zapnutý. Stává se, že jezdec je větší a zip se nedopne správně, takže zapínejte opatrně a nejprve zkuste zapnout pouze cca 6 cm abyste viděli, jestli je zip zapnutý správně. Pokud není, opatrně ho zase rozepněte a jděte pátrat po vhodnějším jezdci.

nasuňte jezdec vystřiženou dírou na správnou stranu zipu nasuňte jezdec vystřiženou dírou na správnou stranu zipu

Když jezdec zapíná správně a je vše v pořádku, je potřeba zase zašít nahoře tu mezeru v místech, kde jsme vystříhávali první dva zoubky zipu. Dělám to pokud možno silnější nití, protože je potřeba tam udělat z nitě bochánek dostatečně veliký na to, aby se o něj jezdec zarazil a nevyjel ze zipu ven.

zašijte díru po vystřihnutých zubech zašijte díru po vystřihnutých zubech jezdec se musí o našitou bambulku zarazit

Po zašití už máte vyhráno a bundu můžete ihned dál používat!

bunda je opravená


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Valentýnský polštář
Valentýnský polštář
Vytvořte svému milému na Valentýna originální dárek od srdce.
shlédnuto: 1570x,
komentářů: 0

Vločky z moosgumi
Vločky z moosgumi
Zimní čas svádí všechny z nás ke kreativní činnosti, tak proč si nevytvořit i originální ozdoby na stromeček? Užijte si s dětmi Vánoční tvoření!
shlédnuto: 1357x,
komentářů: 0

Krajkové vyšívané hvězdičky
Krajkové vyšívané hvězdičky
Ozdobte si letos vánoční stromeček netradičně!
shlédnuto: 2939x,
komentářů: 0

Vánoční lucerna
Vánoční lucerna
Máme pro vás typ na první Vánoční výrobek - lucerničku se soby a hvězdičkami. Lucernička bude skvělým doplňkem do vaši domácnosti a můžete ji věnovat i jako dárek.
shlédnuto: 3205x,
komentářů: 2






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.