VIP přístup pro naše zákazníky: LOGO NEJ Šicí stroje
s nákupem stroje na www.nej-sici-stroje.cz získáte:
tisíce výšivek a řezacích šablon i pro komerční využití, nadstandardní podporu a další VIP služby

Jednoduché elegantní šaty

Plesová sezóna je sice skoro u konce, za chvíli tu ale máme jaro, pak je hned sezóna letních dovolených. Tyto šaty se hodí jak na ples tak i na dovolenou u moře. Určitě jsou také vhodné na romantickou večeři v restauraci. Jsou velice elegantní a holá záda jsou sexy a působí svůdně. Tak pojďme na to!

Jednoduché elegantní šaty


Ke stažení: nákres střihu.pdf

Postup:

Před tím, než začnete, si nachystejte vše potřebné pro výrobu šatů - látku, nůžky na textil, křídu, zakladač šikmých proužků, obrubovací patku nebo zakladač pro obrubu 4/8 10 mm, žehličku, špendlíky a krejčovský metr. Nejpodstatnější bude šicí stroj, my jsme dnes použily Brother F420.

Nachystejte si

Jako první si připravte látku takové délky, jak dlouhé chcete šaty plus pár centimetrů na ramínka. Ramínka si můžete koupit i hotová, například štrasová, perličková atd. My máme látku velkou 120x145 cm, použily jsme jemný satén smaragdové barvy. Délku šatů si zvolte, podle toho, jestli chcete šaty dlouhé nebo krátké. Šířka látky 145 cm, kterou jsme zvolily my, je pro velikost M i L. Na velikost S bych volila šířku cca 120 cm. Na zadním dílu vznikne "voda" (zvlněná látka), viz fotografie hotových šatů. Když bude látka užší, šaty budou na zádech více hladké, takže i velikost M může mít šířku látky 120 cm, v tom případě budou šaty na zádech vyšší a nebudou dělat "vodu" - prověšení materiálu.

Díky tomu, že šaty jsou zavinovací, je to vlastně jenom obdélník - nákres střihu.pdf, na který jsou přišitá ramínka a který po přišití ramínek obléknete a zavážete v pase páskem. Není tedy špatné si na šaty ramínka jenom nastehovat, šaty si vyzkoušet a podle potřeby ubrat šířku látky tak, aby vám to na zádech dělalo vodu "tak akorát".

Ramínka si ušijte, pokud si nekoupíte hotová. Na látce si naměřte proužek na ramínka široký 5 cm, pak látku ustřihněte. Proužky můžete nachystat rovnou dva - ještě jeden na pásek.

Naměřte si materiál Naměřte si materiál

Nachystejte si zakladač šikmých proužků, kde je hotová šířka 25 mm - nebojte, těch 25 mm přijde potom ještě přeložit a hotové ramínko bude mít 12 mm. Zakladač je určen pro proužek o šířce 50 mm. Jeden konec zastrčte do zakladače a na straně druhé postupně vytahujte proužek založený a ten hned zažehlete žehličkou. Poté ještě přeložte v délce na půl, můžete zašpendlit, prošít na stroji a vyžehlit žehličkou. Na šití jsme tentokrát použily šicí stroj Brother F420. Ramínka budou mít délku 42 cm. Stejným způsobem můžete nachystat i pásek dlouhý dle libosti.

Na pásek a ramínka použijte zakladač šikmých proužků Na jedné straně látku vytahujte založenou a rovnou ji zažehlete Na pásek a ramínka použijte zakladač šikmých proužků Pásek přehněte a zašpendlete
Pásek na ramínka rozstřihněte v půlce (42cm jedno ramínko) Ramínka prošijte na stroji

Teď je na řadě látka na samotné šaty. Látku ze všech čtyř stran začistěte. My jsme použily zakladač pro obrubu 4/8 10 mm. Použít můžete i obrubovací patku. Spodní část látky – šatů, můžete zastřihnout klidně i do kulata.

Látku zahněte ze všech 4 stran třeba obrubovací patkou Látku zahněte ze všech 4 stran třeba obrubovací patkou

Na látce si naměřte, kam našijete ramínka a místa zaznačte křídou, cca 15 cm od sebe. Každé ramínko bude v horním rohu boční strany (kratší délka látky). Nachystané ramínka našpendlete na značky na látce a prošijte v kraji, zahněte a znovu prošijte.

Naměřte si ramínka a našpendlete je k látce

Vznikne obdélník a na obou stranách máte našitá ramínka. Šaty se oblečou do kříže, pravé ramínko na levou ruku a obráceně. Do pasu se uváže pásek, který je zvlášť.

Detail šatů

A šaty jsou na světě! Šaty můžete ušít ze saténu, nebo třeba z lehké letní látky k moři na večerní procházku. Tak jen do toho, jsou úžasné!

A šaty jsou hotové A šaty jsou hotové Detail zadního dílu šatů Detail šatů s rozparkem na nohu
Volná látka na zádech Hotové šaty Hotové šaty Hotové šaty
Hotové šaty


Vaše komentáře k projektu

Číst a psát komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé. >> registrovat >>

Další nápady, návody, projekty:

Vánoční ozdoby na stromeček
Vánoční ozdoby na stromeček
Vánoce jsou za chvíli tady, tak je čas začít vytvářet vánoční ozdoby na stromeček. My jsme si pro vás tento rok připravili jedny osobité netradiční ozdoby. Vyrobíme si spolu vinylové nálepky s vánočními motivy, které můžete nalepit na akrylová kolečka.
shlédnuto: 628x,
komentářů: 0

Vtipná vánoční trička
Vtipná vánoční trička
Také máte toho jednoho člena rodiny, který miluje sladké, a pokaždé, když pečete Vánoční cukroví, chodí jako pešek okolo a pod rukama vám ještě teplé sladkosti krade z pečícího plechu? Tzv. *Oficiální ochutnávač vánočního cukroví*.
shlédnuto: 690x,
komentářů: 0

Vánoční přání z moosgumi
Vánoční přání z moosgumi
Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady... Co takhle si s námi vyrobit vánoční přání? Taky jste ten typ, co každý rok rozesílá vzdálené rodině a přátelům vlastnoručně vyrobená přáníčka? Mají určitě hodně do sebe! Tak pojďme na to!
shlédnuto: 475x,
komentářů: 0

Halloweenská lucerna
Halloweenská lucerna
Za pár dní jsou dušičky, ale také spousty lidmi oblíbený Halloween. V tyto dny je ve vzduchu cítit magie doprovázená svíčkami. Vyřezávané dýně jsou samozřejmostí. My si ale dnes vyrobíme Halloweenskou lucerničku z papíru, která navodí tajemnou atmosféru.
shlédnuto: 772x,
komentářů: 0






  Šicí stroje JANOME   Šicí stroje LADA   Šicí stroje Merrylock   Šicí stroje BROTHER   Šicí stroje BERNINA   Šicí stroje VERONICA   Šicí stroje PFAFF   Šicí stroje JUKI
VYŠÍVÁNÍ VYŘEZÁVÁNÍ PROJEKTY NOVINKY KDE NAKUPOVAT Vyšívací stroje Příslušenství pro vyšívání Řezací plotry Příslušenství pro vyřezávání NEJ Šicí stroje O NÁS DOTAZY O VYŠÍVÁNÍ
lenka@nej-sici-stroje.cz
DOPORUČUJEME
Moje Galanterka
Látky Gábinka.cz
šicí stroje
Jitka Mrázková
Na těchto internetových stránkách pro vás přinášíme pracovní postupy, projekty, výšivky, vyšívací vzory a mnoho dalších podnětů pro vaši kreativní tvorbu. Vyšívací vzory vycházejí od nás samotných, našich klientů a licencovaných knihoven, děkujeme vám všem za vaši spolupráci. Práva užití náleží vlastníkům projektů, vzorů, výšivek, šablon, vybrané design vzory Graphics Factory.com. Kopírování a další šíření obsahu těchto internetových stánek je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno. Celý portál je financován z prodejů NEJ Šicí stroje - děkujeme za vaši podporu. Copyright NEJ Šicí stroje 2008-2024.